A Borrajongó

Szentesi bubijai

2011. december 09. 06:00 - akov

szentesi.jpgMindig remek dolog jelen lenni valami nagyszerű dolog születésénél és biztos távolságból szemlélni, ahogy cseperedik a „nebuló”. Koromnál fogva sajnos (vagy szerencsére) lekéstem a hazai boripar szovjet-típusú gazdálkodásról minőségi bortermelésre való átállítását, az új magyar bor létrejöttét és gyermekkorának első évtizedét. Nem tervezem azonban eme hibát elkövetni a magyar pezsgőkészítés második születésével kapcsolatban. Hogy-hogy mi? De hát a 19. század óta van magyar pezsgő és nem is akármilyen, újjá is született már egyszer, keresik is, exportálják is, mi is isszuk és mások is. Valóban, a 19. században létrehozott hazai pezsgőgyártás olyasmi, amire büszkék lehetünk, az igazi újjászületés, a valóban kiemelkedő minőségű, egyedi pezsgő elkészítése azonban a rendszerváltást követően sem lett szempont. A nagytermelők maradtak az ipari méreteknél, a champagne-t akár csak közelítő minőség meg csak egyre nem jött. Emiatt vagy nem emiatt, komolyabb pezsgőfogyasztó réteg sem igazán tudott kialakulni, sőt talán a pénztárca is és a gasztronómia is hiányzott hozzá.

Az adottságaink és fajtáink pedig igazán kiválóak. Már a régi görögök is tudták, hogy az Etyek-Budai borvidék meszes talaja a pezsgőkészítés miatt jöhetett egyáltalán létre. A szintén meszes talajú Móri borvidéket, a krétás-meszes rétegekkel is tűzdelt Mátrai borvidéket vagy akár Tokajt ne is említsük. Számtalan jónak ígérkező fehér fajtánk van, közülük is kiemelkedik a furmint, de talán a kéknyelűnek, a hárslevelűnek és az ezerjónak is van mit keresnie a buborékok mögött.

Pár évvel ezelőtt aztán elindult valami, nagyon lassan és nagyon megfontoltan kezdett alakulni a kisebb palackszámot megcélzó, kézműves-közeli, illetve minőségi filozófia mentén készített palackos erjesztésű magyar pezsgő. Elsőként talán a Polgár vagy a Taschner-féle palackok juthatnak eszünkbe. Még inkább ide sorolható a Királyudvar 2007-ben először készített furmint pezsgője vagy a somlói Kreinbacher birtok kísérletei és az óriásberuházásnak köszönhetően lassan révbe érő pezsgőpincészet. Érzésem szerint az eddigi próbálkozások a fogyasztói és gasztronómiai oldalon is nagyon jó fogadtatásra találtak, így biztosan van hova előre.

A kézműves borairól és a régi magyar fajták feltámasztásáról országszerte ismert és becsült Szentesi József jó érzékkel, jó időzítéssel és élelmes konstrukcióban nyúlt ehhez a valóban pezsgésnek induló ágazathoz. Az első, igen jó eredményt adó kísérletek a 2008-as évjáratban, saját termesztésű alapanyagból készültek el. Jómagam először a Művelt Alkoholista ötödik születésnapjára szervezett baráti összejövetelen találkoztam ezekkel a pezsgőkkel. A saját rajnai rizlingből, valamint Rókusfalvy Pál zöldveltelinijéből készített italok többünkből elismerő hümmögést váltottak ki. A 2009-es évjárattól kezdve Szentesi és társa J&J Pezsgőmanufaktúra néven összesen 14 jól ismert pince alapborát töltötte le a palackos erjesztéshez. A vállalható modell és a kézműves hozzáállás tavaly már 30 pincét vonzott a rázóállványokhoz, a 2010-es évjáratban ez közel 50 különböző tételt eredményezett. Mindennel együtt az egész "móka" évi kb. 50.000 palackos termeléssé nőtte ki magát.

A J&J pezsgőkkel eddig nem volt túl egyszerű találkozni, talán néhány jobb étteremben vagy a Szentesi pincében lehetett őket megkóstolni. Egészen mostanáig. A tulajdonló borászok és a szürke eminenciásként dolgozó pezsgőmester ugyanis most érezték úgy, hogy piacra lépnek ezekkel a kuriózumokkal. December folyamán több alkalommal is megrendezésre kerülő J&J Pezsgőmanufaktúra kóstoló keretében 17db 2009-es és 2010-es tételt lehet vakon megkóstolni. Beneveztem az első alkalomra, hogy lássam, merre jár ez a bizonyos születés.

A több pincés, több alapboros bérmunkás konstrukció azért kiemelkedően érdekes, mert több borvidékről, teljesen különböző termőhelyekről, több fehér és vörös fajtából más-más tőketerhelés mellett ugyanott és ugyanúgy készülhetett el a pezsgő. Nem kell mondani, hogy ilyen megközelítéssel néhány évjáratból is igen komoly következtetéseket lehet levonni. Ez pedig – remélhetőleg – igen gyorsan eredményre vezethet.

A pincék által erjesztett alapborokat természetesen a pezsgőkészítés igényei szerint kell elkészíteni. Elsősorban lényeges a fajta és a megfelelően korai szüreti időpont kiválasztása. Kiváló pezsgő csak tiszta, friss és magas savtartalmú alapborból készülhet. A fehéreket illetően szinte minden releváns fajtából (furmint, kéknyelű, chardonnay, olaszrizling, pinot blanc, rajnai rizling stb.), a kékszőlőknél pinot noirból, kadarkából és zweigeltből készültek fajtatiszta alapborok. Az egészfürtös préselést, majd a must ülepítését követően minden esetben irányított erjesztésre került sor. Szentesi József szerint a kész alapbort hidegkezelésnek javasolt alávetni, mert később a borkősav nagyobb mennyiségben képes a palack nyakában kiválni. A sok-sok üledék pedig a degorzsálást igen körülményessé teheti. Ezt követően a bort szűrik, majd cukrozás és a pezsgőélesztő hozzáadása után koronazárral ellátott champagne-i palackba kerül. Az, hogy mennyi idő múlva és mekkora mennyiséget degorzsáltatnak a borászok, egyéni ízlés és döntés kérdése. Minél tovább tart az élesztők autolízise, annál inkább előbukkannak a pirítósra, kekszre, briósra emlékeztető aromák.

Hamarosan vagy 30 különböző J&J pezsgő lesz elérhető a kiskereskedelemben. A Kézműves Borok Háza táján érdemes nézelődni, a várható kiskereskedelmi árak kb. 3000Ft-tól fognak indulni. Sorrendben leírom a számomra legjobban tetsző tételeket. A pontozás pezsgőmesterünk kifejezett kérése volt, persze megint kiderült, hogy mindenki máshogy használja a 100-as skálát, úgy tűnik legtöbben a magyar vagy OIV-s verzióra esküsznek. Mindegy, én az eredeti Parker-féle megközelítést használom (azaz a Borrajongó nyelvén: 4p – hibátlan bor, kellemes, de semmi különös, 5p – jó bor, értékekkel, 6p – nagyon jó bor, 89 pontig bezárólag). Íme, hát:

Légli Ottó Rajnai Rizling 2009 (Balaton)

Világos citrom szín. Közepesen intenzív, fehér virágos, zöldalmás, kellemesen tósztos. A test közepes, a sav magas, szépen egyesül a citrusos, lime-os, zöldalmás és szőlős aromákkal. A buborékok sokan vannak, aprók és krémesek. Frissítő, szép tiszta tétel, innám bármikor. Éppen 6 pont (86p).

Orsolya Chardonnay 2009 (Eger)

Körtés, almás, almatortás, szőlős illatvilág, finom tószttal. Szép tiszta, jó savval, jó arányokkal. Citrus, alma, szőlő és egyéb fehér húsú gyümölcsök. A bubik jók, szép kerek, tiszta ízekkel, tisztán hagyja a szájat, utóízével sokáig emlékeztet arra, hogy a chardonnay szerepe nem véletlen a pezsgőkészítésben. 5/6 pont (85/86p).

J&J Rajnai Rizling 2009 (Etyek-Buda)

Fehér virágos, zöldalmás illatvilág, szépen kiszúrható a rajnai. A közepesnél valamivel nagyobb test, egyenletesen eloszló bubik, zöldalma, szőlő és egyéb zöld gyümölcsök, kis maradékcukor simogat. Szárazabban talán picit jobb lenne, de így is remekül fogyasztható, hozza a rajnai általam kedvelt szép jegyeit. Erős 5 pont (85p).

Patricius Furmint 2009  (Tokaj)

Színben pici zöldes beütés. Illatban fehér virágok, zöldalma, nem túl intenzíven, minimális tószt. Közepes test, elegáns, magas savval, jó bubikkal, almás, némi zöldes jeggyel. Kevés maradékcukor is érezhető, nagyon tiszta. Erős 5 pont (84p).

Pósta Borház Pinot Noir 2010 (Szekszárd)

Enyhe pír látható, kis színt „kapott”. Illatban kevés pirosbogyós gyümölcs érezhető, alma és almatorta, valamint kevés tószt mellett. A közepes test mellé kissé magas és fanyar sav társul, citrusokkal, nyári almával és kevés pirosbogyós gyümölccsel. A lecsengés közepes, a borban a gyümölcsös és tósztos jegyek szép házasságát érezhetjük. Nagyon tiszta, remek munka. 5 pont (84p).

Rókusfalvy Zöldveltelini 2010 (Etyek-Buda)

Közepesnél kevésbé intenzív illat, tiszta, ananászos, almás-zöldalmás és szőlős. Kóstolásra csontszáraz, alma, nyári alma és szőlő vezetik. A vége kissé fanyar, amolyan grapefruitos, nem túl aromás, de szépen elkészített, frissítő. 5 pont (83p).

Demeter Zoltán Furmint 2009 (Tokaj)

Alacsony tőketerheléssel készült. Ismerve a termelőt, nem lepődünk meg. Elég visszafogott illat, fehér virággal, citrussal, enyhe tószttal. A közepesnél nagyobb test, krémes bubi, magas sav, citrus, szőlő, alma és fehér húsú gyümölcsök érezhetők. Nem túl intenzív ez sem, a lecsengés kissé kesernyés, a bubik szúrnak. Összességében szeretem. 5 pont (83p).

Bott Frigyes Pinot Noir 2010 (Muzsla, Szlovákia)

Kis rosé szín. Nem túl intenzív, kevés pirosbogyós gyümölcs és alma érezhető. A test közepes, az aromák között alma, citrus és piros bogyós gyümölcsöket lehet felfedezni. A sav vezeti, a garatban szép parfümösséget érzünk. 5 pont (83p).

Veszprémi Pinot Blanc 2010 (Balaton)

Illatban fehér virágok, alma, körte és őszibarack, kevés tószttal. Sok, apró bubi, a közepesnél kevesebb aroma, lime-os, szőlős, zöldalmás, nyári almás, virágos. Kis maradékcukor kerekíti, szép tiszta. 5 pont (83p).

A kóstolón felvonultatott többi – egyébként igen kellemes ivású – tétel:

Heimann Pinot Noir 2009 (Szekszárd)

J&J Hamburgi Muskotály 2009 (Gyöngyöstarján, Mátra)

J&J Pinot Noir 2009 (Etyek-Buda)

Légli Géza Rajnai Rizling 2010 (Balaton)

Matias Chardonnay 2009 (Pécs)

Matias Kéknyelű 2009 (Badacsony)

Tokaj Nobilis Furmint 2009 (Tokaj)

Wassmann Olaszrizling 2010 (Villány)

Nagy köszönet ezért az igen érdekes kóstolóért. Ezek a pezsgők 1-2 éves koruknál járnak, tehát pofátlanul fiatalok. Mégis, nem egy már javában izgalmasabb, mint nagyüzemekben készülő manifesztációik. Komoly dolognak tartom, hogy nem egész három év alatt sikerült erre a szintre eljutni. Pezsgőmesterünk sem titkolja, hogy a kb. 10 évesre becsült alapvető tanulási-tapasztalási folyamat legelején vagyunk. Hogy nem voltak champagne-hoz mérhető tételek? Meglehet, azonban egészen biztos vagyok abban, hogy pár év múltán ez sem látszik elérhetetlennek. Akárhogy is lesz, én már most tudom mit fogok idén Szilveszterkor pukkantani. Egészségünkre!

(a képet egy régebbi Művelt Alkoholista posztból kölcsönöztem)

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr933448240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

európai 2011.12.09. 11:00:11

"Nem túl intenzív ez sem, a lecsengés kissé kesernyés, a bubik szúrnak. Összességében szeretem. 5 pont (83p)."

A szeretet tragikus ellentmondása?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.12.09. 11:27:28

@európai: igen és az ember tragédiája! :)

tunderninja 2011.12.09. 12:40:16

Gratulálok Akov.
Szép írás,jó dolgokról.

Bodomi 2011.12.09. 13:12:35

Szép sor...Most olvastam a szegedma.hu egyik hírét, hogy az izsáki Royalsekt muskotályos pezsgője aranyérmet nyert egy párizsi versenyen, és vmi 550-560 féle anyag közül a legjobb 10-be sorolták a bírák.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.12.09. 13:15:19

@Bodomi: igen, kb. 1 hete egész Budapest tele van a plakátjaikkal. Mindenképpen tervezem megkóstolni, majd írni is fogunk róla. Szent István Pezsgőnek hívják egyébként (nem keverendő a Szent István Koronával!). Köszi.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.12.09. 13:15:56

@tunderninja: Kösz. Remélem más is fogja árulni ezeket a pezsgőket. :)

shiraz 2011.12.09. 14:36:25

nem szórtad a pontokat...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.12.09. 14:41:50

@shiraz: Szerintem 2 év alatt tök rendben van ide eljutni, plusz fiatalok a pezsgők. Kiváncsi lennék ue. a tételek pár év múlva degorzsálva hogy néznek ki. Mindazonáltal érdemes most is kóstolgatni őket. Én inkább ebben a potenciált látom, azért is írtam a dologról, mert sinen van, érdemes tudni róla. A 6p nálunk azért már eléggé jónak számít.

Plusz a minőségben kiemelkedő szerepe van a borászok által készített alapbornak. Nyilván meg kell tanulni pezsgőben gondolkodni.

Mindegy, én drukkolok Szentesinek.

shiraz 2011.12.09. 15:07:53

@akov:
miért amiket kóstoltál nem voltak degorzsálva?
17-ből egyre adtál konkrétan 6 pontot.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.12.09. 16:36:30

@shiraz: A kóstolt tételeket 2 héttel a kóstoló előtt degorzsálták. Ahogy írtam, döntés kérdése, hogy mikor és mennyit csinálnak meg. Én úgy tudom, hogy mindig csak egy részüket degorzsálják, a kísérletezés miatt érdemes időnként megnézni hogyan is alakulnak. Szentesi alapból 2 évig tartja a pezsgőket, de van lehetőség ezt meghosszabbítani. Azaz a termelő döntésétől függ mennyit pihen a palack a rázóállványon.

Igen, nem szórtam a pontokat, de az irányt nagyon jónak tartom. Kiváncsi lennék a véleményedre, ha megfordulsz valamelyik kóstolón.

Nálunk a 7p a Parker-féle alapvetésben a 90-92p, ami ugye kiemelkedő/prémium minőséget jelent. Az utóbbi kóstolt pezsgők, amik elérték ezt nálam (hangúlyozom egyúttal, hogy lenni nem bubisbor specialista...) például:

Billecart Salmon Champagne Brut Reserve, Duval-Leroy Champage Brut Premier Cru, Duval-Leroy Champage Femme de Champagne, Pol Roger Champagne Brut Réserve, ... stb. Ezt a szintent biztosan nem érték el ezek az 1-2 éves pezsgők. Szégyen v. hendikepp ez? Szerintem nem...

európai 2011.12.10. 12:31:18

Én csak egy Szentesit kóstoltam korábban. A gyerekcipő jutott róla eszembe. Persze mások is megírták ezt a kóstolót, ott repkedtek a szuperlativok, egy újabb, Magyarországon világhírű legenda van készülőben. Lesz ebből 8 pont is 1 hét műlva. (Azok a bőkezű pontozók persze azt hiszik, a Duval-Leroy az egy angol autómárka)

európai 2011.12.10. 12:40:28

Elkezdődött! Idéznék:

Elegáns pezsgő hatalmas vitalitással!
Telt, eleven, de tömör savszerkezet, szinte húsosan harapható test. Izgalmas kezdet!
...nagyon szép!
szép arányokkal és remek ihatósággal büszkélkedhet!
A rajnai rizling különleges savaival tökéletes lendületet ad ennek a pezsgőnek!
...nagyon jól iható!
Aromájában finom élesztős jegyek jelennek meg, finom, chardonnay-t idéző arányok mellett!
...magas, karcsú, ropogós savai, könnyed habzása, izgalmassá teszik!

Látod kedves akov, realizmusoddal csak a felépítendő légvárakat teszed ingataggá. Másnak ilyen eszébe sem jut, éljünk annak, hogy utolértük, sőt, le is győztük a franciákat! (Országhatárainkon belül, persze)

Szegediszomelijé 2011.12.11. 20:55:10

Bezzeg az Akadémiának eszébe sem jut, hogy Szentesi József esetleg említésre méltót produkál borászként! De ettől mi még kezelhetjük helyén a dolgokat:-)
Én nem tartom alacsonynak a pontokat. Az utóbbi időben egy francia ismerős látogatásai alkalmával hozott pezsgőket -jó sámpányokat, de nem a felső házból. Hát ezek a jó franciák (Brillecant S. volt az, ami itthon is hozzáférhető, de 30 Euro körüliek voltak) bizony érezhetően jobbak a mi legjobbjainknál (nálam idén a Szentesi PinotN volt a favorit). És ezek Champagne-nak épp az alapján vannak túl, v annak a felső határán. Amúgy a francia ismerős szerint jók a magyar pezsgők -szerintem is, csak Champagne ehhez képest külön minőség -ez van.
A pezsgőverseny és a Royalsekt: nos eme versenyen gyakorlatilag a francia pezsgőházak zöme nincs ott -mert nincs szükségük rá. A Szent István pedig nem tradicionális -vagy champagne típusú, hanem tartályos érlelésű pezsgő -egy más világ. Csak, hogy helyén tudjuk kezelni a dolgokat. Ezzel együtt nagyon klassz dolog ez a siker, és gratula érte. a jövő ígéretét viszont én nem ebben, hanem Szentesi Józsefben és a champagne mód többi honi követőjében látom.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.12.12. 10:12:00

@Szegediszomelijé: Minden szavaddal egyetértek. :)

A Szent István pezsgő a Effervescents du Monde c. versenyen került be az első 10-be, illetve aranyat kapott. Ld:

www.effervescents-du-monde.com/pages/20_result/index.en.html

A díjazott tétel: Szent Istvan Muscat

A "világ 10 legjobb pezsgőjébe" való bekerülés csak légvár sajnos, de meg fogom kóstolni.

shiraz 2011.12.12. 10:50:19

@akov: @európai: a kérdés az, mennyiért fognak ezek a "gyerekcipős" pezsgők forgalomba kerülni.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.12.12. 10:55:22

@shiraz: A Légli Ottó-féle 2009-es rajnai valamivel háromezer fölött van a Bortársaságban. Szerintem ez egy reális ár a kapott értékért.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.12.12. 11:53:00

@shiraz: Szentesi szerint 2900Ft és 7000Ft között fognak szórni. 7000Ft-ot NAGYON sokallanék bármelyikért. A tulajdonló borászok döntenek az árról.

A Tescoban kapok 1er Cru champagne-t 4-6000Ft-ért, igaz Teszkó címkével. Ezek azért a 6p-ot szokták hozni!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.12.12. 11:59:24

@akov: Azt én is láttam :) Arról van valakinek tapasztalata? Tulajdonképpen a helyi szövetkezet pezsgője...

shiraz 2011.12.12. 12:06:07

@akov: a piac eldönti :) egyelőre biztosan elfogynak bármennyi is lesz, mert a népek örülnek, h "kézműves" magyar pezsgőt ihatnak, bármit is jelentsen a kézműves szó.
Champagne nagy részéről nagyon rossz véleményem és tapasztalataim vannak. Lelketlen vegyipari termékek. Csak azért h Ch-t igyak nem fogok teszkósat venni. Persze ha megnézem a tömeg Cava-k is hasonló cipőben járnak. De tudatos vásárlással, meg lehet találni mindenből a megfelelőt. :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.12.12. 12:15:56

@shiraz: vegyi v. nem vegyi, az átlagminőség eléggé magas, szinte akármit is iszol Champagne-ból. Pénzt én nem szivesen adok ki érte, de ha egy-egy borkiállításon beleakadok, akkor nagyon szivesen fogyasztom. Az az érzésem, hogy a lelketlenség ellenére igen profik. Hasonló ez mint Bordeaux. Ott is sokszor van ilyen érzésem...

shiraz 2011.12.12. 12:32:37

@akov: élelmiszerek esetén a lelketlenség egészségügyi kockázatokkal járhat. én inkább nem kockáztatok, ha nem kell :)
matematikában amúgy biztosan profik :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.12.12. 12:53:24

@shiraz: értem. Szerinted milyen beavatkozások/adalékanyagok lehetnek champagne-ban? Kiváncsi volnék mikről hallottál/olvastál.

shiraz 2011.12.12. 13:17:22

@akov:
erről a következő angol riportot ajánlom gondolatébresztőnek:
video.google.com/videoplay?docid=-5264523130033835254#

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.12.12. 16:55:09

@shiraz: Most nincs időm átnézni ezt a hosszabb riportot. A Teszkós champagne egy bizonyos Union Champagne (Avize) terméke.
Nekem sajnos fogalmam nincs Champagne-ról, és hogy ott helyben milyen szabályok mentén működnek. De pl. Wachauból minden további nélkül, bármiféle keserű mellékíz nélkül bármikor szívesen fogyasztanám a "szövetkezet" azaz a Domane Wachau borait. Bele nem látva a lényegbe, arra gondolnék, hogy egy olyan nagy presztizsű borvidéken, mint Champagne is, szinte bármelyik palackot levehetem a polcról, mely ezt a nevet viseli, és nagy valószínűséggel egy minőségi minimumnak meg fog felelni a tétel.
Ezek szerint ez nem így van?

tunderninja 2011.12.13. 07:47:34

Szerintem Szentesi Úr,meglátott egy olyan piaci rést ami köszönhető,gondolom az élet tapasztalatának,hogy ma az ember szeretne vásárolni egy jó fajta pezsgőt akkor a monopol helyzetben lévő Törley cég termékei közül választhat,ami hozzáteszem nem rossz talán 3 termékük.
Így vagy úgy de én örülök neki,hogy elérhetővé váltak a borászatból kikerülő pezsgők,mint termékbővítés,és ha ez remélhetőleg egy vállalható mínőséggel párosul akkor meg pláne nagy mosoly:)
Adott a magas mínőséget képviselő pincészet,adott a termőföld ami ugyancsak bővelkedik a mínőség elősegítéséhez,gondolok itt Tokaj-Hegyalja,Somló,Balatonfelvidék,Etyek elsősorban.Az meg,hogy ez majd milyen áron lesz elérhető azt majd a piac eldönti a fogyasztóval együtt.Mondjuk szerintem a Nobilis Csirke-Már Furmint pezsgő 3.490.-Ft-ért nem vészes.
Jó dolgok ezek,hogy nem csak Francois Nyers Pezsgőt ami természetesen kiváló, lehet ezentúl vásárolni hanem van alternatíva és nem Champagne.
Egy ami a kirakó kissé zavaró tényezője számomra,nem az én fejemben fogalmazódott meg az ötlet;)

európai 2011.12.13. 14:20:05

@shiraz: Pár hete voltam egy pezsgő masterclass-on egy fővezérrel. Értem én mit mond Shiraz Champagne-ról...olcsó Champagne-nak híg a leve, a minőséginek, meg annál finomabb. Persze túlzásokba sem szabad esni. Tegnapelőtt Sydneyben járt George Clooney. Az ő kedvenc pezsgője palackonként éppen 100 ezer forintot kóstál. Az pedig nagyon borsos ár, bár Jancis szerint megéri. Mindegy, imádom a pezsgőt, holnap pedig Bollinger 2002-es az ebéddel. Remélem finom lesz.

shiraz 2011.12.14. 16:35:20

@drbarta: röviden? nem. hosszabban: tényleg érdemes megnézni a filmet amit beírtam.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2011.12.17. 08:28:30

@shiraz: A Királyudvar pezsgője az petillant módszerrel, vagyis utólagos cukor és élesztő hozzáadása nélkül készül, mint a Huet pezsgői? Loire-ban mik az arányok kb (pétillant-crémant)?

shiraz 2011.12.18. 10:51:13

szia Bálint,
a pétillant nem azt jelenti Vouvray-ban, hogy élesztőhozzáadás nélkül történik a második erjedés! a lényege, hogy alacsonyabb a CO2 tartalma, a nyomás max. 2,5 bar-ig mehet, míg mondjuk egy Crémant de Loire vagy ahogy Vouvray-ban inkább hívják Mousseux, akár 5,5 bar-ig is felmehet.
a Királyudvar pezsgői, mint ahogy az Huet pezsgői is Méthode traditionnelle módszer szerint készülnek, azaz már készre kierjedt borból indítják a második erjedést.
amire Te gondolhatsz az az ún. Méthode ancestrale, amit újabban szoktak pétillant naturel-nek is hívni, ahol még nem teljesen kierjedt újbort, megfelelő maradékcukortartalommal zárnak koronazár alá, így a még dolgozó élesztők által képzett CO2 benne marad a borban. de ez nem kötődik Vouvray-hez.
üdv
András
süti beállítások módosítása