A Borrajongó

Vakkóstoló a Tokaji Bormívelőkkel

2011. május 30. 07:00 - drbarta

Öt éve alakult meg a Tokaji Bormívelők Társasága. Az évforduló környékén rendszerint találkozót szoktak szervezni, ahová az egyesület pártoló tagjait hívják meg, hogy figyelemmel követhessék a társaság munkáját. Idén ezen esemény úgy bővült ki, hogy a támogatókat bevonták a „munkába”, és részt kellett venniük az aktuális vakkóstolón, ahol a jelölt borok kerülnek elbírálásra, hogy minőségileg méltók –e arra, hogy az egyesület emblémáját viseljék. A termelők és pártoló tagokon kívül meghívtak az eseményre újságírókat és bloggereket is. Ezúton is köszönöm a nagy megtiszteltetést, hogy ezen utóbbi csoport tagjaként én is a résztvevők listáját gazdagíthattam.

A program része volt dűlőtúra, piknik, pincelátogatás a Patriciusnál, vacsora, kötetlen borozás, remek és tartalmas nap volt, most kizárólag a vakkóstolóról írnék.
Nyolc bort kaptunk, egyedül az évjáratot árulták el, egyéb info nem volt a sorról.
Következzenek a jegyzeteim, körül-belüli pontszámokkal:

 
 
 
Árpádhegy: Király-furmint 2010
Alma, tutti-frutti, fehér virágok. Szájban alig közepesen telt. Egyszerűbb lefutású, kissé laposabb savak. Alig közepes ízintenzitás, kissé rövid lecsengés. Tiszta, élvezhető bor. (4)
 
Árpádhegy: Zafír-hárs-2010
Hasonló világú édeskés illat, meghatározó tutti-fruttival. Közepesen telt korty, élénkebb szerkezet. Dinamikusabb, valamivel cizelláltabb savak. Ízei jobban kitöltik, lecsengése is hosszabb. Tartalmasabb tétel, alkotói fiatalosan szétállnak. (5)
 
Breitenbach: Halas-furmint 2008
Aszalt kajszis, mézes, gombás, érlelt aromák. Közepesnél teltebb, kifejezetten krémes korty. Száraz szamorodnis világú, egyébként komplexebb aromák, aszalt gyümölcsök, gombák, mézes érettség, némi tercier hangulat. Széles, gerinces, de a korty világába szépen integrálódott savak, sima felszínek. Szokatlan tétel, de tetszett. (6+) (utólag kiderült, hogy nem volt botritisz az alapanyagban)
 
Nobilis: Barakonyi-hárs 2009
Mézes-virágos-vaniliás illat. Közepesnél teltebb, viszonylag nagy mélységű korty. Gyurmás ásványosság, sűrű kortyközép. Határozott hordójelenlét, sok kedves hordófűszer, kókusz-vanilia, kissé cseres vég. Az alkohol se elhanyagolható. Fajsúlyos tétel. (6)
 
Bott: Határi-furmint 2009
Zárkózottabb illat, pici mézesség, meghatározó ásványosság. Közepesnél teltebb korty. Nagy lendület, megragadó savlefutás. Tömör, gyurmásan minerális kortyközép, mélyen szájnyálkahártyába ivódik. A fa nem hordófűszerek, inkább a végen jelentkező cseresség képében jelentkezik. Tekintélyes bor. (6-7)
 
Ismeretlen 2009
Jelentős fülledtség az illatban, de mögötte kikandikál némi kifejezetten friss gyümölcsösség. Közepesen telt korty, kifejezetten vibráló, frissítő miliő. A korty végére sajnos ez átcsap zöldes, éretlen csípősségbe. (Kár, a korty első fele ígéretes szerkezetet sejtetett.) (3-4)
/Megosztó bor volt, többen nem fogadták el, nem került nyilvános leleplezésre/
 
Kikelet: Váti-hárs 2009
Ez most nem megosztó illat. :) Citruskavalkád, nyers ananász, élénk körte. Szájban közepesen telt. Kifejezetten zamatos, mély gyümölcsösség, finom ásványosság. Tiszta, gördülékenyen dinamikus korty, mindene a helyén. (7)
 
Nobilis: Ahogy termett 2007
Megszokott „édestokajis” világ. Aszalt kajszi, töppedt szőlő, meghatározó botritisz, viaszosság, vanilia. Szájban telt, de nagyon-nagyon jó arányú korty fogad. A jelentős édesség sem válik túlzóvá, ragacsossá, a savak élénkek, de egy pillanatig nem élesek. Sima felszínek, krémes koncisztencia, bizsergés, finom cizelláltság. (7+) /Asztaltársaságom sokkal kevésbé értékelte, voltak akik illósságot kiáltottak és az elfogadhatóság léce is mintha rezgett volna egyeseknél. Ez eléggé leblokkolt, számomra ugyanis a legszebb édes szamorodnik között a helye/
 
Nagy élmény volt. Egészen máshogy kóstoltak a többiek, mint én. Sokan igyekeztek visszakövetkeztetni a technológiára, a hordók állapotára, minőségére. Olyan érzetem volt, hogy kifejezetten hibakeresés volt a központi feladat.  Bevallom, én ebben a műfajban igen gyenge vagyok. Nem voltam tanfolyamokon, ahol megmutatják a hibákat, nem vagyok termelő, akik elsőkézből tapasztalják, hogy milyen érzékszervi tulajdonsággal, észlelhető jegyekkel jár bizonyos technológiák, eszközök használata, illetve nem megfelelő használata. A bor gazdagsága, egyedisége, komplexitása, szerkezeti felépítése, mélysége, harmóniája, melyeket én figyelek a borokban most nem volt nagy szempont. Ha ezekből megvan az elégséges, az épp elég. Persze észlelésre kerülnek, de nem ezek megállapítása a cél.  Én sokszor kompenzálok. Ha van is zavaró tényező a borban, de vannak értékek is, akkor rendre köztes értékelést kap. Itt úgy éreztem, hogy a technológiai bizonytalanság, apróbb hibák jelenléte, szinte mindegy, hogy milyen egyéb értékekkel bíró borokban jelentkezik.  Tanulságos volt, ugyanakkor sikerélmény is ért, három tételt sikerült helyesen felismerni. Apró, gyerekes örömök…. :)) Még egyszer köszönöm a részvétel lehetőségét!
 
6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr212942368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gergely Lajos 2011.05.30. 10:22:57

"Olyan érzetem volt, hogy kifejezetten hibakeresés volt a központi feladat"- ez az amit egy borkóstolón utálok. Egy bornak örülni kell, de sajnos az összekóstolásokon bármennyire is nem akarom, azon veszem észre magam, hogy hibákat keresek, pedig sokszor parádés tételeket méltatunk. Nagy hiba, meg kéne tanulni örömmel kóstolni. Én legszívesebben egyedül vagy a feleségemmel kóstolok itthon. És több napon át .

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.05.30. 12:23:59

Tippelhetek? Termelőkkel kóstolótál? A technológia visszakóstolása ugyanis tipikusan az ő kenyerük, egyrészt ugye ők értenek hozzá, másrészt meg persze az előállítás során így kóstolnak, ez a szükséges döntések meghozatala miatt is elkerülhetetlen.

És persze gratulálok, híres lettél! (Ha eddig még nem voltál - ez már biztosan az, akár tetszik, akár nem :))

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.05.30. 14:04:39

@Gergely Lajos: Alapvetően én is pozitív irányból szeretek hozzáállni a borokhoz.
Ez mondjuk most más tészta. A tagok a tokaji borok általános magas minőségén fáradoznak, és nem szeretnék áldásukat adni hibával rendelkező tételre. Itt most nem örömkeresés zajlott, hanem "munka" :)
De mint írtam, számomra is új volt a szituáció.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.05.30. 14:07:53

@Szomjas Gödény: Igen, főleg termelők részéről tapasztaltam ezt a tipusú kóstolást. Az asztalunknál egyébként vegyesen voltunk, termelő, újságíró, blogger..

Egyébként miért lettem ÉN híres??

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.05.31. 21:38:07

@drbarta: Na jó, nevezzük úgy, hogy elismert lettél!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.06.01. 06:56:55

@Szomjas Gödény: ??
Esetleg úgy érted, hogy szeretettel üdvözölsz a "léhűtők" táborában, akik olykor bebocsátást nyernek zártkörű rendezvényre? :))
süti beállítások módosítása