A Borrajongó

Minivertikálisok III. - Györgykovács-traminik

2011. május 04. 07:00 - drbarta

A minivertikális sorozat folytatódik, ezúttal Györgykovács Imre traminijei kerültek górcső alá, 2009-től visszafelé a 2006-osig.

Íme:

Györgykovács Imre: Somlói Tramini 2009
Tiszta illat. Visszafogottan intenzív, de kedves és jól felismerhető rózsás-parfümös-licsis fajtajellegzetes jegyek. Szájban karcsúnak hat, tiszta, áttetsző és légies. Nem igazán mély, vagy komplex aromavilág, de kellemes ízeinek alig közepes intenzitása is tökéletesen elegendő a bor méretéhez. Karakterében friss citrusos-licsis-illatos szőlős gyümölcsösséghez leheletnyi sósság is társul. Kellemes, finom állagú savak, éppen csak annyian amennyi még az élénkséghez szükséges. Letisztult, abszolút sallangoktól mentes világ, kiváló egyensúllyal. Harmonikus, kifinomult bor. Stabil 6 pont.
Györgykovács Imre: Somlói Tramini 2008
Hasonló világú illat. Picit intenzívebb az egész, illetve a fajtajelleges rózsás-licsis vonal mellett kerti fűszerek és leheletnyi méz is tettenérhető. Szájban ő is karcsú és tiszta. Határozottabb, gerincesebb savai jobban vezetik az érzékeinket, de kevésbé tűnik ezáltal lebegőnek, légiesnek. Itt sem túl intezívek az ízek, de talán egy leheletnyit komplexebbek már, az illatos gyümölcsök mellett dominánsabban fűszeresebb és ásványosabb. Összhatásában egy picikét hangosabb, viszont nem annyira kifinomultan harmonikus. Szűkebb 6 pont.
Györgykovács Imre: Somlói Tramini 2007
Nagyságrenddel érettebb illat. A fajtajelleg háttérben, a palackbuké inkább domináns. Szájban egy egész picit teltebb, mint az eddigiek. Ő is tiszta, de kevésbé áttetsző, sokkal inkább opálosabb. Arányos felépítés, jó egyensúly. Ízeiben finoman sós ásványossága itt érvényesül a leginkább, mellette már tercier aromák is megjelentek, de a háttérben még egész pici gyümölcsösséget itt is találunk. Átmeneti stádiumnak tűnik, frissessége tovatűnt, érettsége viszont még nem ad elég komplexitást.  5 pont.
Györgykovács Imre: Somlói Tramini 2006
Illatában kevésbé tűnik előrehaladottnak, mint az előző bor. Talán ezeddig a legkomplexebb, édes fűszerek, licsi, pici méz, pici petrol. Igazán szép. Szájban alig közepesen telt. Tisztaság, egyensúly arányosság itt is. A korról opálosabb állaga árulkodik. Szép dinamika, de mégis csiszolt felszínek. Visszafogott intenzitású, de komplexnek mondható aromavilág, fűszerek, méz, palackérettség, háttérben még némi gyümölcsösség és finom sósság. Szép bor, stabil 6 pont.
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr292876179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daeril 2011.05.06. 20:43:13

Jó ez a sorozat köszönet érte.
süti beállítások módosítása