A Borrajongó

Pelle: Szent Tamás furmint 2009

2011. május 02. 06:00 - drbarta

Zárkózottan induló illat. Később szépen nyílik, citrusok, körte, fehér virágok mellett egyre mélyebben és meghatározóbban jön az ásványosság  gyurmás-kőporos-sós változata. Szájban alig közepes testűnek érződik.  Kedves aromák, nem túl intenzív, de friss fehérhúsú gyümölcsök, citrusok. Ásványossága az illathoz hasonlóan lassabban fejlődik ki, illetve tudatosodik. Az első korty diszkrét sóssága a többedik visszakóstolásnál már mélyebben a szájnyálkahártyába ivódó komplexebb világú mineralitásként jelentkezik. Virgonc, de kordában tartott jóféle savak kísérik a történéseket.  Az utóízben megjelenő talán hordó eredetű cseresség az első kortyoknál még nem zavaró, de a pici melegedés után egyre jobban kikandikáló (pedig nem túl magas) alkohollal együtt már nehézkesebbé teszik a fogyasztást a többedik visszakóstolásnál. Ettől eltekintve arányos, letisztult, sallangmentes világú tétel,tetszetős és karakteres ásványossággal. 6 pont.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr52858378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.05.02. 11:31:35

...és mennyire Szent Tamás, ha erről esetleg már kialakult több termelő után némi véleményed?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.05.03. 06:23:03

@Szomjas Gödény: Nehéz kérdés! Még nekem nem igazán alakult ki a pontos "Szent Tamás-kép" :) , ahhoz messze kevés a kóstolási tapasztalatom.
Kétségtelenül jellegzetesnek éreztem az ásványosságot, de ha azt mondták volna, hogy teszem azt Erdőbénye valamelyik dűlőszelektált bora, akkor, azt is simán elhittem volna. Érdekes volna egy olyan sor, ahol több Szent Tamás-tétel szerepel több egyébb mellett, vajon meg lehetne -e találni a közös pontot?
Szepsy Szent Tamás furmintja emlékeim szerint még sokkal markánsabb és sokkal egyedibb ásványossággal, arccal bír. De tudomásom szerint az nem egyszerűen Szent Tamás, hanem annak egy kivételes parcellája.A dűlő többi része, mely nem annyira jellegzetes, az nem szokott a borba kerülni. Ezzel azt akarom mondani, hogy attól még, hogy különböző borok címkéin Szent Tamást látok, attól még nem tekinthetjük a terroirt feltétlenül azonosnak.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.05.03. 12:10:47

@drbarta: Igen, persze, és mindehhez nekem sincs elég tapasztalatom - csak néha úgy éreztem, hogy felvillannak közös pontok néhány termelőnél, kiváncsi voltam, hogy másnak is hasonlóan jönnek-e az érzéki csalódások...

A Royalról van esetleg véleményed?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.05.04. 06:05:51

@Szomjas Gödény: Azt jobban szerettem:
borrajongo.blog.hu/2010/08/27/royal_tokaji_szent_tamas_furmint_2009

Mindazonáltal ÉN arról sem tudnám megmondani, hogy Szent Tamás. Izmos és igen minerális bor, de elhinném ha Olaszliszka, vagy Erdőbénye körülről származna. (ez persze inkább származhat az én tapasztalatlanságomból)
Bár én csak kétszer kóstoltam Szepsy Szent Tamást, nekem azok más karakterűek voltak, illetve az én szintemen is nyílvánvalóbban egyedibbnek tűntek.

Bodomi 2011.05.07. 14:28:08

Tegnap vagy 3/4 órányit beszélgettem a Royal tokaji egyik vezetőjével, erről-arról, sajnos, nem a kettő 100 pontot elért bor fogyasztása közben. Jó beszélgetés volt mégis,érdekes hírek róluk, pedig csak egy kis Zsindelyes körte ágyaspálinka és egy kis sör volt az ital.

Bodomi 2011.05.09. 16:15:30

Nem tudom, kinek mi érdekes, nekem érdekes volt, hogy a második 100 pontos USA értékelés után annyi vevő jelentkezett a Royalnál, hogy már lassan az összes hegyaljai aszú szőlő termés 80%-át megvennék és kb.4-szeres áron, mint egyébként.Vagy az, hogy ismert bankár hektószám vásárol belőle 0,5-ös palackban és elraktározza, hátha jobb befektetés lesz, mint vmi részvény. Ettől független már, hogy tegnap ittam 2 villányit, egy portugiesert és egy merlot-házasítást, bizonyos Keményeczki-pincéből, ha kutya lennék két felől megnyalnám a számat utána, annyira jó borok voltak!
süti beállítások módosítása