A Borrajongó

Akasztjuk a hóhért, avagy Csite bora

2011. március 28. 06:00 - drbarta

 Csite Norbert jól ismert figura a boros világban. Elsősorban, mint kemény, szókimondó kritikus vált ismertté, az utóbbi években viszont belekóstolt a másik oldal szerepébe is. Nem várt lehetősége adódott ugyanis egy piciny területhez hozzájutni az erdőbényei Határi dűlőben, lényegében ugyanabban az öreg ültetvényben, ahonnan Homonna Attila híres, dűlőazonos furmintja is származik.

Nézzük, hogy sikerült a debütálása:

Csite: Tokaji Furmint (Határi, Toplec) 2009

Nagyon ásványos illat, hamisítatlan „Határi”, áthatóan köves-sós-gyurmás. Mellette visszafogott citrusok, körte, fehér virágok, fa. Szájban közepesen telt a bor. Nagy sűrűségű kortyközép, izmos, lendületes, de túlkapásoktól mentes savak. Szép egyensúly, alkohol nem különösebben érződik. Gyurmás-sós ásványosságra, kortalan, visszafogott, semleges gyümölcsösségre épülő aromatika.  Nem komplex, de őszinte, a területről szól.  Keménysége, szikársága véletlenül se vékonyat, savorientáltat,  hanem teljesen  kisportolt, bébiháj nélküli bort takar. Nem igazán aromagazdag, de nagy tömörsége végett kellő mélységet is mutató tétel. A lecsengés csontszáraz, benne kissé érdes, fa eredetű cseresség, mely néhány nap alatt jelentősen simul.  Semmi bájosság, nem is fineszes, csiszolt részletekkel hódító tétel, de karaktere, szerkezete mégis megragadja a figyelmet. 6 pont.
7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr862776538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dalton1 2011.03.28. 10:43:54

Határi, Topless :)

Nagyon irodalmi a leírás, néhol újra kellett olvasnom.
Hát gratulálok, így tovább. Csitének biztos nem fogok majd beszólni, hogy: "Hol is van a szőlőd?" :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.28. 12:57:39

@csite: :))

@dalton1: Sajnos azt lehet mondani, már megszoktam, hogy az emberek egy része nem érti a mondandómat. Sajnos nem tudok rajta érdemben változtatni, az én agyam így működik, ez van...

Szegediszomelijé 2011.03.29. 20:46:19

Nekem az est egyik igen jó és említésre méltó bora. Nem sikerült a fajtát, de elsősorban a terroirt meghazudtolni:-) Jó szerkezetű, igen tartalmas, egyértelműen kézműves bor -amilyneket érdemes -illetve kellene- "készíteni".
@csite: Meg sem kérdeztem, hogyan sikerült a 2010-es termés? Termésmennyiség, maligán, stb..

csite 2011.03.30. 12:26:43

@ironman: a 2010-es év ki(nn)maradt

csite 2011.04.01. 11:31:41

@Tóth Ferenc: el voltam tiltva a munkától eü. okokból, és inkább élni akartam
süti beállítások módosítása