A Borrajongó

Magyar merlot sor

2011. február 25. 05:23 - pardi norbi

 

    Egy ideje terveztem már komolyabbat meríteni a honi merlot-k széles választékából és nemrégiben sikerült összehozni egy – véleményem szerint – reprezentatívnak tekinthető sort. Tettem a sorba egyszerűbb borokat is és természetesen a jelenleg legjobbnak mondott (vagy legalábbis legdrágább) magyar példányok közül is szerepelt néhány. Minden létező jó magyar merlot nyilván nem került megkóstolásra, de azért így is jól szórakoztunk. A kóstolás nem vakon történt. Az alábbi soron ittuk át magunkat:
 
Mészáros Pál: Merlot 2008. A szekszárdi borász „alap” merlot-ját bemelegítő bornak szántam, meg is felelt erre a célra kiválóan. Közepes rubin szín. Egyszerű, gyümölcsös illat, sok alkohollal (a 13,5%-os alkoholtartalom túlzó ehhez a borhoz). A korty kerek, könnyed, gyümölcsös és fűszeres, egyenes vonalvezetésű. A könnyed testhez megfelelő mennyiségű érett sav és tannin társul, ízben az alkohol is kevésbé bántó, mint illatban. Kellemes borocska, ezer forint körüli áron. 4 pont.
 
Vida Péter: Merlot 2008. Közepes rubin szín. Közepesen intenzív illat, friss és aszalt szilvával, étcsokival. A korty gömbölyű, kedves, áfonyás, aszalt szilvás, étcsokis, édesfűszeres aromákkal. Közepes mennyiségű, érett bársonyos tannin és tökéletesen elegendő sav, gyümölcsös utóíz. Szép bor, 5 pont.     
 
Heimann: Merlot 2008. Közepes rubin szín. Közepesen intenzív, gazdag illat: szilva, mákosbejgli, aszalt meggy, fűszerek. A korty kerek, jó egyensúlyú, gazdagon gyümölcsös és fűszeres. Közepes mennyiségű érett tannin és sav. Nem egy nehezen megfejthető bor, viszont nagyon szerethető, inni kell. Megfelelő aromamélység, remek merlot kétezer forintért. Eléri a 6 pontot.
 
Bolyki: Merlot 2008. Közepes rubin szín. Közepesen intenzív, egyre nyíló illat, hordós aromákkal (kókusz, vanília), illetve rumosmeggyes, szilvás jegyekkel. Az illathoz képest kevésbé tűnik hordósnak ízben, meggyes-szilvás gyümölcsösség, édesfűszerek, kicsit túlzó alkohol. Közepes mennyiségű, bársonyos tannin, érett, dinamikus savak. Kifejezetten zamatos bor, mély ízekkel, hosszú étcsokis utóízzel. Csábító bor, 6 pont.
 
Iványi Zsófi: Merlot 2008. Közepes bíbor szín. Közepesen intenzív, elegáns illat, jelentősen eltér az eddigiektől: ibolya, eper, földesség. Kifejezetten magas szerkezet, érett, de jelentős mennyiségű savval, közepes mennyiségű bársonyos tanninnal. Szinte frissítő tétel az eddigi borok után. Van egy érdekes ásványos karakter az ízében, amivel még nem találkoztam eddig villányi bornál, emellett az obligát merlot-s szilvás és aszalt szilvás aromák is megjelennek. Érdekes bor, 6 pont.
 
Luka Enikő: Madárlátta merlot 2009. Közepes bíbor szín. Közepesen intenzív illat, benne meggyes-szilvás gyümölcsösség, darált mák, finom hordófűszerek. A korty tökéletesen gömbölyű, kissé édesnek ható, az illatban is leírt jegyekkel. Közepes mennyiségű érett sav és selymes, sima tanninok. Szép bor, de nem éreztem kifejezetten komplexnek, erős 5 pontot kap.
 
Konyári: Sessio 2008. Közepes bíbor szín. Intenzív, „magyar nagyboros” illat: kávé, tejszín, pici füst, sok-sok gyümölcs (szilva, meggy, áfonya). Közepesnél kicsit nagyobb test, érett savakkal és bársonyos tanninokkal. Megfelelő aromagazdagság és aromamélység, sok-sok gyümölcs, szép hordóhasználat, hosszú utóíz. Nem egy izgalmas bor, de ettől még igen szép. 7 pont. Utólag vettem észre, hogy kakukktojásnak kell minősítenem ezt a tételt, ugyanis a címkén az szerepel, hogy - az eddigi évjáratoktól eltérően - cabernet is került a borba.
 
Sebestyén Csaba: Görögszói merlot 2008. Tudtommal (legalábbis egyelőre) nem fogalmi tétel. Közepes bíbor szín. Közepesen intenzív illat, kókusszal, meggyel, édesfűszerekkel. Telt korty, az illathoz hasonló aromákkal, egyelőre túlzó hordós jegyekkel. Jelentős mennyiségű, érett, de nem beépült tannin, elegendő sav, túlzó (16%) alkohol. Jelenleg egyáltalán nem egyensúlyos bor. Alkotóelemei alapján lehetne komoly tétel, de hogy az áhított balansz mikor áll be, az a jövő kérdése. 5 pont
 
Takler: Primarius 2007. Mély rubinszín. Gazdag, intenzív illat zöldfűszerekkel, füstös hordós jegyekkel, aszalt áfonyával és szilvával. Telt, öblös korty mély gyümölcsös-hordós aromákkal. Sok érett, de nem integrálódott bársonyos tannin, elegendő érett sav, hosszú lecsengés, amelybe belerondít a 16-os alkohol. Sajnos ezt a bort sem éreztem vonzónak, sokkal inkább el tudom képzelni étel mellé, mint magában fogyasztva. Minden alkotóeleme nagy, de egyáltalán nem egységes egész. 6 pont  
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr272687372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása