A Borrajongó

Saar-mentén II.

2011. február 10. 06:21 - drbarta

Van egy olyan jó/rossz, de mindenképp unalmas szokásom, hogy nagyon várt kóstolók előtt szeretek bemelegíteni, ráhangolódni.

Így történt, hogy a hét végi, már beharangozott riesling-sorunk olyan távolinak tűnt még a hét elején, hogy fel kellett magam csigázni néhány hasonszőrű tétellel.
Így esett a választás két Peter Lauer-féle parcella-válogatásra. Magyarországon is kaphatóak,itt.
 
A Saar-vidéki pincészetet jelenleg a negyedig generációs Lauer, Peter irányítja,a pincemunkálatokért viszont immár egyre inkább a fia, Florian felelős. 6 hektárnyi birtok, elsősorban az Ayler Kupp dűlőben. A dűlő egyes karakteres parcellái külön-külön is forgalomba kerülnek. A címkéken az aktuális  hordó számát is feltüntetik. Igyekeznek minél később szüretelni. Egészfürtös préselés után a must saját élesztőkkel 1000 literes fahordókban erjed. A borok természetes lekerekedése érdekében hosszan finomseprőn tartják.
A képen az Ayler kupp-dűlő. Forrás: Wikipedia
Nézzük a borokat:
Peter Lauer: Ayler Kupp „Unterstenbersch” Riesling trocken 2007 Fass12
Az Ayler Kupp dűlő alsóbb régiójában található a parcella. Déli kitettség, 10-55 fokos lejtés, 60 éves tőkék. A bor a riesling.de-n 87 pontot, a weinplus-on pedig 85 pontot kapott. A cellartracker-en egyetlen vélemény van mindössze, de az 95 pontra ? teszi.
Picit fülledt, de igazán tetszetős riesling-illat, citrom, grapefruit, jó adag száraz kő, érintésnyi petrol, tiszta mézaroma. Szájban sem cáfol meg, jó moseli borként igen könnyű test, valamint ehhez képest intenzív zamatok fogadnak. A korty élénkségét az adekvát kis co2 is igyekszik fokozni. Az ízek karaktere viszonylag hűvös marad, elsősorban limonádés-fehér grapefruit-os gyümölcsösség, jó adag palás mineralitás, alig érezhető petrolosság. Vibráló, dinamikus, acélos savak, a leheletnyi maradékcukor igyekszik őket kerekíteni, de a dominanciájuk így is megmarad (bár engem ez nem bánt). Utóízében kellemes fanyarság. Nem kiemelkedő, de egy nagyon jó, tipikus felépítésű és zamatú riesling. Az annyi, mint stabil 6 pont.
 
Peter Lauer: Ayler Kupp „Stirn” Riesling feinherb 2007 Fass15
Az Ayler Kupp-dűlő felső régiójában található a parcella. Déli kitettség, 65 fokos meredekség, 60 éves tőkék. Viszonylag hűvösebb, száraz és szeles időjárás. A bort a riesling.de-n 88 pontra értékelték, a weinplus-on pedig 87 pontot ért el.
Hasonló, de kedvesebb illat, a citrusok, a méz és a kövek mellé kis feketeribizli, és még érintésnyibb petrol társul. Hasonló felépítésű könnyű, co2-vel is felvértezett, légies korty, de az előző bortól még mélyebb és intenzívebb aromákkal. A citrusok, méz és az ásványok mellett itt is megjelenik az az izgalmas feketeribizlis-kökényes beütés. Az aromák mélységét itt is pezsdízően élénk, magas savak ellensúlyozzák. A félszáraznyi maradékcukor ügyesebben tudja az éleket elsimítani, a savak szigorát oldani, fogyasztásra ösztökélőbb, egyensúlyosabb lesz, de megmarad az acélosság is. Egyetlen belekötnivaló, hogy egy egész picit hamarabb ér véget a korty, mint amennyire az aromák induló intenzitása alapján sejtenénk. Mindamellett nagyon finom bor, mindazon bájjal, kecsességgel, ami miatt rajongok a moseli rieslingekért. Eléri a 7 pontot.
Albert Gazda itt írt erről a két borról.
A trió következő tagjáról, a Kern-parcelláról (dél-nyugati kitettség, 50 fokos lejtés, 70 éves tőkék, nagy hőmérséklet ingadozás a nappalok és éjszakák között) készült válogatásról már itt írtunk.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr852650764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása