A Borrajongó

Szentesi-vörösborok 2008-ból

2011. január 24. 06:00 - drbarta

 

Folytatván a frissen kijött Szentesi-borok kóstolását, most következzen két vörös házasítás:

 
Szentesi József: Pázmánd-cuvée 2008
Pinot noir-merlot-kadarka-kékfrankos házasítás, ha emlékeim nem csalnak. Illatában sok pirosbogyós erdeigyümölcs, főleg málna. Mellette kerti fűszerek. Kifinomult, szerethető és elegáns, túlzott intenzitások nélkül. Szájban közepesen telt. Közepesnél kevesebb tannin, főleg savakra épülő struktúra.  Nagy mélységet nem adó, de igazán finom és harapnivaló primer gyümölcsösségre épülő aromatika, a málna eléggé domináns, de mellette találhatunk jócskán fűszereket és ásványokat is. Összhatásában úgy izgalmas és egyedi, hogy nagyon szerethető.  Aromák és szerkezet összhangban, kifinomult bor, remek egyensúllyal. Eleganciájából picit levon a savak kissé „savanyúcukorkásba” hajló fináléja. Stabil 6 pont.
 
Szentesi József: Velence-cuvée 2008
Bordói fajták házasítása. Feketebogyós gyümölcsös, picit földes tónusú illat. Mélyebb, de kevésbé megkapó. Szájban teltebb, szerkezetében immár jelentősebb tannin is szerepet kap. Cserzőanyaga igen szép, érett,sima, már-már bársonyosba hajló, de semmiképp nem tapadós. Savai az előző borhoz hasonlatosan elegendőek, sőt kicsit túl élénkek is, picit „savanyúcukorkás” diffúzabb lefutásúak. Az aromák főleg gyümölcsökre épülnek, talán kicsit „szokványosabbak”, mint az előző bornak, különösebben nem megragadóak még. Szerkezeti összetettséget sem nélkülöző, fiatal és az előző bortól kevesebb egyediséget felmutató bor, sejtésem szerint viszont az idő inkább neki dolgozik.  5 és 6 pont között.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr912598819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása