A Borrajongó

A pannonhalmi riesling

2010. november 21. 07:06 - drbarta

Már egy ideje keringtek mendemondák, hogy a Pannonhalmi Apátságiak új válogatás rajnai rizlingje várhatóan újraértelmezi a hazai riesling-kínálatot.

Időszerű volt megkóstolni, úgyis aktuális  a szokásos "ráhangolódás" a jövő héten esedékes nagyszabású kóstolóra. A véletlen úgy hozta, hogy nem magában kellett kóstolnom, hanem hozzá lett csapva a pincészet 2008-as alaptétele is.

A borok:

Tovább
2 komment

Hárslevelűk innen-onnan

2010. november 18. 05:42 - pardi norbi

 

       Az elmúlt egy hónap a hárslevelűről szólt nálam. Abban az értelemben mindenképpen, hogy nagyjából 20 különböző tételt kóstoltam belőle, volt amelyiket többször is. A legjobbak kiválóan teljesítettek, és egyértelműen azt támasztják alá, hogy bizony érdemes a hársat komolyan venni, mert nagyszerű borok készülnek belőle (legalábbis jó évjáratban, megfelelő helyen, értő kezek által). A mostani bejegyzésben hét borról olvasható kóstolási jegyzet, amelyekben leginkább csak annyi volt a közös, hogy mindet ugyanabból a szőlőfajtából szűrték. A kóstolás vakon történt:
Tovább
12 komment

Gróf Buttler: Egri portugieser Szarkás-tető 2007

2010. november 17. 06:47 - drbarta

Múltkoriban ecseteltem, hogy vágyok egy finom portugieserre. Nos, volt egyhez szerencsém, bár nem Villányból, hanem Egerből.

Innen származik, és mint látható nem sokkal drágább, mint egy neves villányi termelő alaptétele.

A bor:

Nagyon tetszetős illat, rengeteg piros bogyós gyümölcs, főleg málna, némi aszalt szilva, ánizsos, illetve sok egri vörösben felfedezhető zöldfűszeres díszités. Szájban közepesen telt, harapnivalóan finom. Vastag gyümölcsösség, fűszerek, kevés tannin, diszkrét hordófűszerek. A fajta általam ismert képviselőihez képest különösen tartalmas. A savak kiválóan egyensúlyban vannak, bár kicsit savanyúcukorkásan diffúzak, az alkohol viszont hálistennek nem magas, nem is érezni. Nem bonyolult, de nagyon itatja magát és nagyon egri. (szerintem sokkal inkább, mint portugieser)  Képzeletben Orsolyáék 2008-a mellé tettem stílusában, világában, hasonlóképp remek vétel. Közelebb a 6 ponthoz, mint az 5-höz.
3 komment

Egy új Huet

2010. november 15. 17:19 - drbarta

Nem kell gondolom ecsetelnem, hogy mennyire rajongok a Domaine Huet boraiért. Kiváltképp a 2008-as dűlős borok verték ki a biztosítékot itt is, meg itt is.

Nemcsoda, hogy hihetetlen nagy várakozással tekintettem, hogy a 09-esek vajon mit fognak tudni. 

Augusztusi bécsi kirándulásunk alkalmával sikerült végre 1-2 palackot szerezni a Wein und Co jóvoltából az Haut Lieu-ből.

Nézzük milyen volt:

Tovább
1 komment
süti beállítások módosítása