A Borrajongó

A Riesling, A Furmint és A Chenin blanc

2010. július 23. 15:38 - drbarta

 

Tegnap este megtartotottuk a beharangozott és felcsigázott kóstolót. Nagyon izgultam előtte, "papíron" mind a három bor elképesztően jó kellett, hogy legyen, de mégis ritkán fordul elő, hogy minden "papírforma" szerint alakuljon. Hála istennek, ezúttal mindannyian nagy formában játszottak, szenzációs sor volt.

Következzenek a jegyzetek, négykezes változatban:

 

Prager: Riesling Smaragd Achleiten 2008

drbarta:  Nagyon tetszetős riesling smaragd illat: gyümölcskavalkád és ásványosság. Szájban ez a vonal folytatódik, a sokrétű aromatika egyszerre hűvös és meleg, citrusok, barack, déli gyümölcsök, ananász, plussz frissítő, csípős, köves ásványosság. Szerkezetét áttetszőség, feszesség, precizitás jellemzi, mindennemű túlzott keménység, szigorúság nélkül. A savak sokan vannak , de csiszoltak, nagy rezgésszámon pörögnek, zizegésük szinte követhetetlen , csakúgy, mint az aromák vibrálása. Nagyszerű riesling, mindenképp hozza a stabil 8 pontot, de emlékeim szerint ugyanennek a 09-es változata még szédítőbb aromamélységével talán még jobban megfogott.

 

pardi norbi:   Közepes citromszín. Közepesen intenzív illata megkapó és összetett, a citrusok (lime, grapefruit) mellé felsorakoznak a déli gyümölcsös jegyek is és persze az elmaradhatatlan finom wachau-i ásványosság. A fogyasztásra ösztökélő illat után nem ér minket csalódás ízben sem, aromatikáját tekintve a citrusos-ásványos vonal meghatározó. Szerkezete feszes és elegáns, az érett savak játékosak és kiválóan frissítik a kortyot, amelynek lendülete egy pillanatra sem törik meg. Az ízek hosszasan megmaradnak a szájban a bor lenyelése után is. Remekül elkészített, izgalmas bor, lehetne még komplexebb, de 7 pont magabiztosan megvan. 
    
 
Demeter Zoltán: Lapis Furmint 2008
 
drbarta:    Az előző bortól zárkózottabban induló, majd szellőzéssel fokozatosan nyíló, egyébként izgalmas és megkapó illat. Banános, déli gyümölcsös, tejszínes, finoman ásványos aromatika. A szerkezet sokrétű, de nem vibráló, inkább követhetőbben rétegzett. Az egész bor hihetetlen csiszoltsága, nagysága, gördülékenysége egy igen nagy felszínű, hibátlan gömbhöz teszi hasonlatossá struktúráját. Komplex, a jól érzékelhető súlya mellett kiváló egyensúlyú, elegáns tétel. Eléri a 8 pontot.

 

pardi norbi:    Közepes citromszín. Már a pohárba töltéskor a bor komótos mozgásából látható, hogy koncentrált nedűt fogunk kóstolni. Fogyasztás előtt jót tesz neki 1-2 óra levegőzés, a kezdetben picit szégyellős illat nagyon szépen kinyílik és számos komponenst vonultat fel, amelyek közül a legmeghatározóbbak az érett körte, mangó, banán, finom hordófűszerek és elegáns ásványosság. Hasonló jegyeket hordoz ízében is. Kifejezetten nagytestű, öblös bor, amelyben gyönyörűen sikerült megvalósítani, hogy a komoly beltartalom ellenére nem érezzük nehézkesnek, eltelítőnek italunkat. Épp ellenkezőleg, nagyon jó fogyasztani, bár a korty lenyelése után az alkohol kissé befűt. Tökéletesre csiszolt, mesteri szerkezetű, magabiztos, komplex bor. 8 pont.
 
 
Domaine Huet: Clos du Bourg Sec 2008 
 
drbarta:  Az illat is már jelzi, hogy itt bizony komoly dolgokra kell számítani, aszalt fügés, meszes karaktere mellett bársonyos és simogató, árad és elvarázsol. Szájban robbannak az illatnak is megfelelő fügés, trópusi gyümölcsös, ásványos aromák. A szerkezet igen tömör, mintegy gravitációs magot formál. A savak érettek, szárnyalóak , inkább az előző borhoz hasonlatosan sokrétűen rétegzettek, mint vibrálóak. Hihetetlen pulzálásuk a kezdeti szédítő mélységet átsodorják az ellenkező előjelű ámulatba. A bor egésze nagyon széles spektrumon mozgatja meg az érzékeket, de az benne a mesteri, hogy ez a rengeteg tartalom mégis élek és illesztési hézagok nélkül áll össze egésszé, így harmónikus tud lenni. 9 pont.
  
pardi norbi:    Már az első pohárba szippantáskor elvarázsolt. Elképesztően komplex, ugyanakkor nehezen szétszálazható illata van, amely nem áradó, de kifejezett. Meghatározó aromái a grapefruit, mangó, elegáns édesfűszeresség és finom mineralitás. A korty tökéletes tartású, borunk megbonthatatlanul tömör, szilaj, tele van erővel, de minden pontosan a helyén található, katonás rendben. Tökéletes szerkezetű bor, kikezdhetetlen, nem lehet fogást találni rajta. A bor teljes ízspektruma lenyelés után is hosszasan megmarad a szájban, kényeztetve a fogyasztót. Nagyfokú komplexitás, dinamizmus, erő. Csodálatos. 9 pont.      
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr292171184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kabócás 2010.07.23. 18:37:01

Utóbbi idők talán legjobb kóstolója volt ez a tegnapi. Mind3 tétel maximálisan hozta a tőle elvárható szintet. Nem oltották ki egymást. Bizonyították az egyes fajtákkal szembeni "elfogultságunkat". Szenzációs volt.
süti beállítások módosítása