A Borrajongó

Hárslevelűk a Somlói Apátsági Pincétől

2010. október 06. 07:58 - drbarta

A Somlói Apátsági Pince borai számomra mérföldkövek voltak. Fehérboros útkeresésem kezdeténél egyediségükkel és kivételes gazdagságukkal, valamint hihetetlen kedvező árfekvésükkel egycsapásra meghatározó lett szortimentjük számomra.

Az elmúlt két évben viszont rengeteg egyebet is tapasztaltam, ízlésem sokat formálódott, stílusban egyre inkább más borokat kezdtem keresni. Emmiatt persze értékeikből nem veszítenek.

Az elmúlt héten előkerült két különböző évjáratú hárslevelű tőlük. Erdetileg be akartam várni a 09-est is hozzájuk, de végül ez elmarad.

Következzenek a 07-es és 08-as hárslevelűk, a mai (kritikusabb) szemszögemből: 

SAP Hárslevelű 2007
Intenzív és a pince boraira nagyon jellemző illat. Az aszalt gyümölcsök kezdenek háttérbe vonulni, érett mézes-grillázsos jegyek pedig előtérbe kerülnek, őket fűszerezi jó adag fülledt sósság, és mintha némi petrol? is felütötte volna fejét. Szájban nem ér minket meglepetés, a bor kifejezetten vastag és gazdag. Túlérett gyümölcsök, méz, ásványok, némi kesernyés aromák. A maradékcukor határozottan érződik, a korty első felére kicsit jobban is ráül a kelleténél. A savak szélesebbek, mint magasak, de megállapodott kerekséggel, egyenletes, nyugis tempóban tartják az egyensúlyt. A korty tapintata a jól érezhető cseresség mellett is szépen elsimult, a konzisztenciát a kor kifejezetten krémesre alakította. Gazdagsága mellett nem mondanám sokrétű vagy komplex bornak, de kétségtelenül jó. 6 pont.
SAP Hárslevelű 2008
Hasonlósan intenzív, hasonlóan a pincére jellemző illatvilág. Feltehetőleg részben  a pinceflóra játszhat szerepet kialakításában, valamint a héjonáztatásból származó aromák, illetve ezek kombinációja túlérett gyümölcsökkel, estünkben aszalt és főtt kajszival. (ha tévednék, majd kijavítanak) Kevésbé komplex, mint a 07-es, de sokkal erősebben gyümölcsös .  Szájban hasonlóképpen vastag. Elsőre rögtön feltűnnek az előző borhoz képesti jobb arányai. A hatalmas test és a tekintélyes savkészlet jobban egymásra találnak, a korty kezdetétől fogva megvan a magasság is. Ezen kívül egyre inkább nehéznek érzem a bor leírását, értékelését. Ha kritikusan állok hozzá, akkor kiemelhetem a lecsengést erősen uraló cseres kesernyéket, melyek számomra sokat levonnak élvezeti értékéből. A pince több boránál is, így itt is azt érzem, hogy nem elég precízek a vonalai. A savak mennyiségileg sokan vannak, de mégse igazán szépen struktúráltak. Kissé éles tapintatuk mellett sem kifejezetten gerincesek, illetve lefutásuk is elég egysíkú. Továbbá az is kissé ellentmondásos, hogy a tényleg kivételes koncentráció mellett mégse érzem, hogy szerkezetileg igazán tömör lenne, a rengeteg beltartalom alkotórészecskéi a képzeletbeli rácspontok mentén nem szorosan és szilárdan ülnek, hanem kissé diffúzak kontúrjaik, a sűrűség érzet nem tömörségből származik, hanem az alkotók nagy mennyiségéből. A lecsengést se mondanám kifejezetten hosszúnak, jön, lehengerel, majd távozik. Féreértések elkerülése végett, ezek a kritikák NEM kifejezetten CSAK ennek a bornak szólnak,(ezért szedtem dőlt betűvel) akár az előzőnek is, illetve jónéhány egyéb SAP-tételnek is.  Az, hogy ennél a bornál fogalmazódtak meg bennem, attól még ez a bor se kevésbé értékes tagja a szortimenetnek, mint azok melyeknél ezeket nem taglaltam.  Ha félre szeretném állítani a kritikus énemet, akkor természetesen most is egy kivételesen gazdag, sőt jó egyensúlyú bort kapunk a pénzünkért. Kompenzatórikus 6 pontot kap. (azaz rendelkezik, olyan erényekkel, (koncentráció, egyediség), melyek akár magasabbra predesztinálnák, viszont olyan hiányosságokkal is melyek miatt mégsem)
30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr612349938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felvetés 2010.10.07. 10:49:40

Én csak a 2008-ast kóstoltam, még néhány hónapja. Nem lehet, hogy egész egyszerűen csak fiatal még a bor? Mert nekem ez volt a benyomásom. Igaz, hogy sok még és fiatal a sava, meg egy kicsit csiszolatlan, de szerintem szépen össze fog érni. Jelenlegi állapotában én is 6 pontra tenném, de látok benne potenciált. A maradék palackokat el is tettem 2012-re.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.10.07. 11:01:52

@felvetés: Nem, egészen biztosan nem fiatal ez a bor. Tíz hónap hordó és egy év palack után fogyasztásra tökéletesen érett ez a bor.

Dávid véleménye meglehetősen lesújtó (főleg, hogy az egész portfóliónkra vonatkozik), de ez van. A kritikának, véleménynek helye és szerepe van. Bortermelőként tudni kell fogadni és felhasználni az ilyen negatív élménybeszámolókat is.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.10.07. 11:11:34

Az tény, hogy a 07-es kerkebb, összecsiszolódottabb arcát mutatta, mint a 08-as. Ebből kiindulva még érdemes lehet elrakni a 08-ast. A dőlt betűs részben megfogalmazott észrevételeket viszont nem hiszem, hogy kinövi.
Ha olvassa ezt a BZoli remélem nem tekinti sértőnek, nem "lehúzni" szeretném a borokat. Csak próbáltam megfogalmazni, hogy miért érzem azt mostanában, hogy bizonyos szempontok alapján még jócskán lehet feljebb.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.10.07. 11:18:18

@BZoltan: Nahát, nagyjából egyszerre írtunk:)
Sajnálom, ha "lesújtóként" éled meg. Tavaly rengeteg helyen és nagyon lelekesen dícsértem mindig a boraitokat.
Most egész egyszerűen úgy éreztem, hogy meg kell fogalmaznom azt is, hogy mi az amiért most nem annyira tetszenek.
Egyébként tavaly a fórumon, mikor lelkendeztem és szórtam a 8 pontokat, jelezted nekem, hogy te magad, nagyobb nemzetközi kitekintéssel nem adnál rájuk 5-6 pontnál többet.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.10.07. 11:37:53

@BZoltan: Sajnos elveszett egy hosszabb kommentem:
1/Sajnálom, hogy lesújtásként éled meg a posztot
2/NEM a teljes szortimentet érinti, de többet. Pl. A tramini nem szokott a világom lenni, nem is sűrűn kóstoltam, így arra nem áll. A 07-es Hillára se áll, hiába lehetne élettelibb a sava, mégis sokkal gördülékenyebb, élmentesebb,nagyobb zamatmélységű, gömbölyűbb a bor. A 07 -es kései vékony palackos furmintra sem áll, mert, az tényleg hihetetlen tömör struktúrájú bor. Elsősorban a hárslevelűkre, illetve a juhfarkokra gondoltam.
3/Tavaly mindenfelé rengeteg pozitívat írtam a borokról, most úgy éreztem, hogy ha vannak egyéb gondolataim is , azt is meg kell osszam.
Ezt egyszer jelezted is privátban, hogy szeretnéd, ha bármiféle tapasztalatom van, nyugodtan osszam meg.
4/Tavaly a fórumon , amikor lelkesen szórtam a 8 pontokat, megjegyezted, hogy Te, a nagyobb külföldi kitekintéseddel 5-6 pontnál többet nem adnál a saját boraitokra. Nem hittem neked, de idén úgy érzem mégis igazad volt.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.10.07. 12:21:25

@drbarta: Na, azért sértőnek semmiképpen nem tartom a véleményed és lehúzásnak sem érzem :)

Tény és való, hogy 5-6 pontnál feljebb én sem raknám sem a 07-es sem pedig a 08-as Hárslevelűt. Pontosan azért mert a bor termelőjeként tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy bőségesen van még innen felfele út.

Minden alkalommal, minden kóstolón hangsúlyozni szoktam, hogy a boraink úgy a potenciális minőség 40%-a környékén vannak.

Hogy mi az a hiányzó 60% a tökéletességhez az egy nagyon érdekes kérdés. Nekem megvan a hosszú távú koncepcióm, hogy milyen szőlészeti és borászati fejlesztésekkel lehet előre lépni mondjuk +40%-ot és milyen tőlem független körülmények szerencsés együttállása adhatja ki a maradék 20%-ot. Szerintem mindehhez úgy további 20-25 évre van szükségem.
Jelenleg a project első 9 évén vagyok túl és a negyedik évjárat kerül(t) idén palackba.

Értelem szerűen a 2009-es évjárat nagyon árnyalni fogja a képet a 2010-es pedig egy brutális vízválasztó lesz.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.10.07. 12:41:18

@BZoltan: Örülök, hogy ezt írod! Ez azt jelenti, hogy sok szempontból egyetértünk.:) Ha világszinten kiemelkedő borokra mondunk 8-9 pontot, akkor látszik, hogy van még jócskán feljebb, csak igyekeztem összeszedni, hogy szerintem milyen szempontokból. A pince borait természetesen továbbra is szeretném figyelemmel kísérni, és sok szerencsét a felvázolt hosszabbtávú projekt megvalósításához!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.10.07. 13:08:52

@drbarta: Igen, sok szempontból egyetértünk. Nyilván sok szempontból pedig nem. Bevallom a dőlt betűs részt a legnagyobb tisztelettel és alázattal sem igazán tudom tökéletesen értelmezni.

Pontosabban, nem tudom, hogy hogyan kellene precíz vonalakat, szép struktúrát, hosszú lecsengést a borba rakni :) Csak abban tudok bízni, hogy a tőkék öregedésével és a technológia kristályosodásával ezek maguktól megérkeznek.

De lehet, hogy a mi boraink sosem a kifinomultságukkal, lágy és selymes eleganciájukkal fognak hódítani, talán azért mert mi magunk nem vagyunk ilyenek :)

felvetés 2010.10.07. 13:21:42

@BZoltan: Hát, te tudod, én mindenesetre fiatalnak éreztem, de azonnal vettem még két palackkal. Maradjunk annyiban, hogy 1-2 év múlva kiderül van e feljebb.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.10.07. 13:32:51

@felvetés: Vannak akik jobban szeretik az palack-érleltebb borokat. Én személy szerint a legjobban a palackozást követő első két éven belül szeretem a legtöbb fehérbort :) De ezen nemfogunk összeveszni. Egészségedre váljék :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.10.07. 13:48:37

@BZoltan: Az, hogy mi a teendő az nyílván nem az én reszortom eldönteni. Én csak annyit írtam, hogy jelenleg ezeket hiányolom a magasabb értékeléshez. :) Remélhetőleg idővel érkezni fognak.
Szigorúan magánvéleményem szerint a Hollóvár már maga mögött tudhat néhány olyan tételt, ahol a koncentráció és erő összetalálkozott a csiszoltsággal, komplexitással.(persze közel sem mindegyikben)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.10.07. 14:22:14

@drbarta: Hát, egyelőre mi itt tartunk.

Nyilván a mi borainknak más a stílusa mint a Lajoséinak, ahogy a technológia is más. A céljaink és a koncepcióink is más. Nem hiszem, hogy itt arról van szó, hogy ki az aki "már" ott van és ki az aki "még" nem.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.10.07. 15:02:56

@BZoltan: Szerintem se! Számomra a két pince szortimentje "átlagban" hasonlóan magas minőséget képvisel.
Egyébként miben térnek el a céljaitok, technológiátok a Lajoséhoz képest? Ha szabad megkérdeznem...:)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.10.07. 15:16:58

@drbarta: A szőlészeti technológiánk gyökeresen más. Nekünk 1*2m-es 65cm magas egykaros kordonban van az ültetvényünk ameddig a Lajosnak hosszúkarós bakművelésben van ugyanilyen tőketávolsággal (vagyis kordonos öltetés de kordon nélkül). Nekünk saját növényvédelmi rendszerünk van és szükség szerint permetezünk, a Lajosnak nincs saját rendszere. A Lajos tartályban erjeszt és használ akáchordót, mi nagy tölgyfahordóban erjesztünk. Nekünk egy feldolgozó helységben folyik a szőlőfeldogozás a Lajosnál ez máshogy van. Mi minden kereskedelmi tételt szűrünk és derítünk a Lajos nem szűr és sok pincénél árult borát kézzel palackozza.

A minőségi szemlélet, a tiszta technológia az ami közös, no meg a maximalizmus :)

A koncepcióban ott is nagy különbség van, hogy mi 2001 óta ugyanazzal a csapattal és ugyanazzal az akkor kidolgozott technológiával dolgozunk a Lajosnál meg azért volt változás. Én rengeteget számolok, sokat tervezek és precíz 5-10 éves projektekben gondolkodom. A Lajos ösztönösebb és impulzívabb.
Nekünk van 3-4 fontos kereskedelmi partnerünk a Lajos pedig egy (bár elismerendően jó) kereskedővel dolgozik. A Lajos törekszik a magasabb árra és keményen dolgozik azon, hogy nemzetközi szinten presztízsárfekvésben legyenek a borai, én kizárólag belföldi fogyasztóknak tervezek bort termelni és 2-3.5 ezres sávból soha nem szeretnék kimozdulni.

Mi alapvetően igyekszünk távolságot tartani a somlói nagybirtokosoktól, a Lajos pedig kevésbé.

Én nagyon szeretem a Lajos borait és nagyon tisztelem az elért eredményeiért. Hatalmas fazon :) és jól építi fel az imidzsét. Jól csinálja amit csinál, de mondom, máshogy dolgozik mint mi. Az is egy járható út és az is ahogy mi dolgozunk. Egyik sem jobb a másiknál.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.10.07. 15:34:07

@BZoltan: De persze, ha eljössz egyszer a hegyre és meglátogatod a Lajost is és minket is akkor te magad is látni fogod, hogy hol van hasonlóság és mik a különbségek.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.10.07. 19:31:00

Köszönöm a részletes választ! Érdekes ilyenről olvasni!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.10.10. 16:19:04

@BZoltan: ha már ilyen öszinte vonalon mozog ez a társalgás, akkor remélem nem veszitek zokon, ha én is belekotyogok.

Hazai viszonylatban a SAP borok a kiemelkedő tételek közé tartoznak, ez nem vitás. Amennyiben az árakat nézzük, akkor még "beljebb" vagyunk.

Nemrég jártam a Radovinben egy SAP kóstolón és kb. az alábbi dolgok maradtak meg bennem:
1. Az alapanyag bár jó minőségű, talán tulzottan későn szüretelitek. Nagy extrakt, sokszor nagy test és gazdagság és mézesség jön, azonban ez uniformizálja a borokat (ld. pl. Lajos 2007-es évjáratát). Szinte mindegy, hogy furmint vagy hárslevelű, az aromák tekintetében elég közel kerülnek, ha töppednek.
2. Egy 5 boros sorban zavart, hogy majdnem minden borotok félszáraz, alig van benne száraz bor. Ismerem a koncepciót, hogy amennyire kierjed magától, annyi cukor marad benne. A cukor azonban egy csomó mindent el is fed. Érdemes továbbá azt is figyelembe venni, hogy marha nehéz a félszáraz-félédes borokhoz bármilyen ételt társítani, ami a gasztro vonalat nehezíti.

Nekem a kóstolt borokból a Hilla Cuvée 2008 tetszett a legjobban, a Traminit nem kóstoltam, ámbár tartogatok egy palackkal belőle.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.10.10. 18:18:54

@akov: Hú, de jó és egyben nagyon nehéz témát vetettél fel.

Nem is tudom, hogy alkalmas-e ez a hely ennek a megbeszélésére.

Először is, a szüret időpontja. Az ideális pillanat elkapása az egyik legnagyobb kihívás ami a szőlősgazda előtt van minden évben. Messze nem triviális úgy időzíteni a munkaerőt, eszközöket, időjárást, hogy minden jól jöjjön ki, még ha a napot jól is határozzuk meg. Nem mondom, hogy jók vagyunk a szüret időpontjának optimális meghatározásában, de igyekszünk és fejlődünk.

Na de azért...

Mi nem szüretelünk későn, nem is szeretem a kései szüret fogalmát, ahogy a túlérettség fogalma is idegen számomra.

A szőlő akkor érett, ha a fürtkocsány teljesen beszáradt, a magok kivétel nélkül barnák és a mustfok megvan legalább 20. Ha ez a három így, egyben adott akkor mi szüretelünk. Ebben kompromisszumra soha nem voltunk és soha nem is leszünk hajlandók.

Ha a szőlő úgy érik be, hogy magas a cukorfoka, akkor magas a cukorfoka. Nem fogok szüretelni éretlen szőlőt akkor sem, ha a cukorfok eléri a 20-as határt. De természetesen érett szőlőt direkt nem is aszalok a tőkéken, hogy magasabb legyen a mustfok.

Nekem a borban a prioritások úgy vannak, hogy először a termőhely hitelesség, majd az évjárat hitelesség és harmadiknak a fajtahitelesség és legvégül a pince hitelessége.

Tehát:
1. termőhely
2. évjárat
3. fajta
4. termelő

Semmilyen elvárás, sem a gasztróban való könnyített pálya, sem a divat, sem a borszakírók sem pedig a fekete öves borjedik véleménye nem szerepel a prioritásaink között.

Nem az a célom, hogy nagy szárazbort csináljunk és nem is az, hogy a gasztróban zseniálisan érvényesülő bort csináljunk. Sőt fajtabemutató portfóliót sem célunk minden évben csinálni.

Amúgy had kérdezzem meg, hogy az érettség és a cukor egy 5 puttonyos aszú esetben nem zavar? Egy aszúborban nem fed a cukor?

Szerintem nem kell félni az extraktól, sem pedig a cukortól.

Na és akkor egy kis személyes jellegű :)

Én a 90-es évek során rendesen agybajt kaptam amikor magyar fehérborokat ittam. Egész egyszerűen bosszantott és zavart, hogy az éretlenség zöld jegyeit frissnek, florálisnak mondták a nagymágusok és az üres vékonyságot pedig légies eleganciának és könnyedségnek. A Somlói borokat pedig markánsan férfias savúnak.

Na ettől én rosszul voltam. Agyonterhelt tőkékről, éretlen szőlőt szüretelni és azt agyonpréselni, fajélesztővel uniformizálni, aromákkal rásegíteni.

Szerintem tudni kell elrugaszkodni a sztereotípiáktól. Nincs jelentősége annak, hogy egy bor száraz avagy sem.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.10.10. 18:23:02

@akov: Amúgy meg speciel a Tramini az nálunk mindig száraz :) Ahogy a 2007-es, 2008-as Juhfarkok is szárazak voltak.

Eddig hét tételt hoztunk forgalomba a 2006-os évjárattal kezdve, ebből a hétből 3 volt száraz, 2 volt félszáraz és 2 volt félédes.

Szegediszomelijé 2010.10.11. 17:05:40

Huh, de jókat olvasgatok itt! Én megint más szemszögből közelítenék: a SAP-hoz hasonlatos borokból nagyon kevés van kishazánkban, ha ez másmilyen stílus lenne, hiányozna. Ezért ez így jó, meg azért is, mert szeretem. Érdekes ez a cukorfok téma manapság: újaban mintha az lenne néha kritika, hogy túl sok a cukorfok. Érdemes ellátogatni Rambóhoz és elolvasni a Gémóver cikket. Hát...
Bizony, ahol ilyen a szőlőművelés, beleértve mindent (hasonszőrűek: Orsolya, Hollóvár, Kaló pl.)ott a cukorfok szerencsére magas lesz, és a szőlő beérik -többségében még 2010-ben is, annyi-amennyi.
Lehet, sőt érdemes is ezekről a dolgokról diskurálni. És mindenképp hasznos a jóra törekedni, mindenkinek a maga módján -pl. egy olvasónak józan hangú észrevételekkel és kérdésekkel (mint itten:-)
Én azt mondhatom, nekem ez így -a SAP- nagyon OKÉ, erényestől-hibástól.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.10.12. 07:56:38

@ironman: Köszönjük a biztatást :) Jól esik olvasni, hogy azért nem olyan rossz a helyzet. Woijciechtől is egy elismerő véleményt közölt a művalkesz ma reggel: alkoholista.blog.hu/2010/10/12/somloi_apatsagi_pince_somloi_juhfark_2008

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.10.12. 09:38:53

@BZoltan: Zoli, gartula a Woijciech cikkhez, nem vitatjuk.

Értem, hogy nincsen megfelelési vágyatok senki felé sem, ez egyrészől egészséges. Nálam a bornak van gasztrós szerepe is, azaz szivesen iszom jó vacsorákhoz. A Ti félszáraz boraitok max. fogások között érnek célt. Talán ázsiai koszthoz kellene kipróbálni őket, ezt még nem tettem meg.

Nem tudom, lehet, hogy bennem van a hiba a félszárazzal kapcsolatban, fura Somlóról 4-5 félszárazat egymás után kóstolni. Számomra a termőhelyet a száraz bor mutatja meg.

Az aszúk kóstolásához nagy tapasztalat kell, ami az esetemben biztosan nincsen meg. Az aszúkban én nem tudom megélni úgy pl. a mineralitást, ahogy a száraz borokban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.10.12. 10:25:58

A blogmotor megette a hozzászólásomat :(

Akkor most rövidebben még egyszer :)

A Radovinben tartott kóstolóra próbáltam egy egyedi és megismételhetetlen sort összerakni, különleges tételekből, amikből néhány tucat vagy pár száz palack került letöltésre. Ezek értelem szerűen a leggazdagabb és legkoncentráltabb boraink.

Ahogy már írtam a tramini és a juhfark eddig mindig szárazra sikerültek. Akinek a szárazság egy fontos kitétel azoknak ezeket a borokat ajánlom inkább.

Szerintem amúgy a maradékcukor nem fedi le a terroirt. A cukortartalom csak egy analitikai paraméter ami évről évre változhat és semmiképpen nem bír termőhely meghatározó jelleggel.

Az ételpárosítás egy jó játék.

Nekem a koncentrált, esetlegesen maradékcukros borok rendszerint intenzív, sokoldalú és domináns ételekkel jönnek be. Az ázsiai konyha ételei jellemzően jó párosítások.

A mi félszáraz borainkhoz nekem a paraszti konyha káposztás vonala passzolt eddig :) A székelykáposzta, töltött káposzta, halas lucskoskáposzta és hasonlók. A húsok közül is a markánsabb birka, kacsa, liba és vadak adtak a legjobb eredményt nekem.

De ez is ízlés kérdése :) Mondjuk az fix, hogy a sztereotíp fehérboros párosításokra a mi boraink csak néznek mint a kiszántott egér.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.10.12. 13:36:51

@BZoltan: Kösz. Nekem már pár napja vannak ezzel kapcs. kérdőjelek.

Sajnos egy exportőr cégtől - nevet nem tudok - kaptam egy infot, miszerint valamelyik nagyobb UK importőr már vissza is mondta a somlói bormegrendelést. Tudsz erről valamit? Elég gusztustalan volna...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.10.12. 14:33:32

@akov: Nem, ilyenről nem tudok és nem is tartom valószínűnek, hogy igaz lenne a hír. A kacsa jelleget erősíti az is, hogy egy palackozott tételt hogy hogyan befolyásolná az iszap ami kilométerekre folyt el a hegytől.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.10.12. 14:35:04

Egyébként vegyük nyugodtan ténynek, hogy a vörösiszap katasztrófa a legcsekélyebb mértékben sem fogja befolyásolni a borvidéket.

Aki az esetlegesen a szél által odafújt por környezeti terhelése miatt aggódik az aggódjon inkább a minden évben kiterített több tonna gyomirtó miatt.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.10.13. 10:05:41

@BZoltan: nyilván valaki ugrásra készen várta, hogy az export kontingenst átvegye, pl. Dél-Afrikából, Ausztráliából. Az a baj, hogy igaznak tűnik, megpróbálok több infot szerezni.

Szegediszomelijé 2010.10.13. 20:03:23

Szasztok újra! Az a helyzet, h az első olvasás után csillapíthatatlan kedvem lett felbontani egy Hilla 2008 -ast. Egy jó kajapárosítást is tudok hozzá: sütőtök krém leves, bele füstölt sajt reszelve, és rá vegyes bors darálva. Ebben részesítettem magamat tegnap és ma. Huh, de jó!
A paradicsomos káposztához már kevésbé harmonizált, de gondolom, ez nem átütő meglepetés:-)
Cukrosság-terroir érzet ügyben azért én is bicegek, mint Akov bortárs -bár pont a Hilla hovatartozása nem kérdőjelezhető meg. Ám a kiemelkedő aszukban -szamorodnikban egyértelmű az ásványosság, Szepsy, Demeter tételei ezt igazolják. Hogy rögtön egy elérhetőbb dolgot mondjak: Szepsy Szamorodni, BT-nél kapható pl.
süti beállítások módosítása