A Borrajongó

Mosel-Saar-Ruwer

2010. augusztus 31. 11:40 - drbarta

 A beharangozottaknak megfelelően megtörtént mélyebb merítésünk Mosel-Saar-Ruwer rieslingjeinek világába. Erős sor volt, alig akadt 7 pont alatti tétel. A sor hét tagjából öt megvásárolható Magyarországon is.

Következzenek a borok:

Clemens Busch Riesling Vom roten Schiefer 2008
drbarta:  Igazán tetszetős és komplex illat. Citrusok, zöldalma, méz és köves ásványosság. Szájban közepes testű, zamatos korty fogad. Aromavilága egyenlő arányban épül az illatban megismert friss, ropogós gyümölcsösségre és a pikánsan csípős, száraz, köves ásványosságra. A savak precízek, de nem szigorúak, játékosan oszcillálnak. Egy „alapborhoz” képest elég koncentrált anyag, de ez nem megy a „rieslingesség” rovására, lezseren, gördülékenyen elegáns. Nem kiemelkedően komplex, de szeretnivaló ízvilág, feszes, de nem az acélosságig, kiváló sav-cukor-alkohol egyensúly. 6 és 7 pont között, talán közelebb az utóbbihoz.
pardi norbi:  Világos citromszín. Közepesen intenzív illata kifejezetten friss, virágos, citrusos (lime, citrom, narancs), finom minerális aláfestéssel. Szájban bizsergetően csípős, friss kortyot kapunk, az illathoz hasonló változatos aromakészlettel. Remekül érett savakkal rendelkező, életteli bor, közepesen hosszú utóízzel. Kifejezetten az én világom, bár komplexitásban lehetne sokkal feljebb is. Sima 6 pont.
 
Marco Van Elkan Riesling Kaseler Nies'chen Alte Reben Kabinett 2008 
drbarta:  Az előző bortól mélyebb karakterű, kevésbé ropogós, kevésbé komplex illat fogad. A citrusok mellett van egy jelentős trópusibb, exotikusabb hangulatú vonulat. Szájban karcsú, de nem különösebben feszes, vagy precíz. A savvilág eléggé egyszerű felépítésű, bár alapvetően jó egyensúlyt tartanak fenn. Aromavilága sokkal inkább gyümölcsökre, mint ásványosságra épül. Nagyon kellemes, jó fogyasztású , üde, de egyáltalán nem komplex. 5 pont.
pardi norbi:  Világos citromszín. Eleinte visszafogott illata szépen nyílik, bontás után 2 órával már határozottan érződnek a lime-os, virágos és a finoman köves aromák. A korty kifejezetten, de nem zavaróan szénsavas, nagyon könnyed és nem túl összetett, lime és kövesség érződik leginkább. A komoly savasságot szépen ellensúlyozza némi maradékcukor. Kellemes borocska, a kóstoló végére szépen kitárulkozott és megbarátkoztam vele. 5 pont. 
 
Heymann-Löwenstein Riesling Schieferterrassen 2007
drbarta:  Igen mély és igen komplex illat. Rengeteg kő, kis petrol, gyümölcsei enyhén túlérett hangulatúak. Szájban sűrű és tekintélyes. Lehengerlő savvilág, lüktetés, figyelemreméltó ásványos rétegek. Az illatban megismert kissé túlérett gyümölcsösség csak másodhegedűs szerephez jut. Van súlya, van egyénisége, az érzékeket intenzíven megmozgatja. Riesling-különlegesség. 7 pont
pardi norbi:  Ettől a pincétől már sikerült fogyasztanom egy nagyágyút, ezúttal sem hagyott cserben és egy újabb remek borral ismerkedhettünk meg. Halvány aranyszín. Intenzív (de nem tolakodó), kifejezetten komplex illattal nyit: gyakorlatilag az édesebb citrusoktól (narancs, mandarin) kezdve a lédús csonthéjasokig (kajszi leginkább) sokféle gyümölcsaroma érződik, mellette finom ásványossággal és leheletnyi petrolossággal. Ilyen kezdés után nagyok az elvárások az ízaromák felé is. A komplexitás kevésbé kifejezett ízben az illathoz viszonyítva, de természetesen a gazdagon gyümölcsös-ásványos és finoman petrolos bor fogyasztása nagy örömet okoz. Gyönyörű savai vannak, amelyek az alapvetően széles bort magasra is emelik. Hosszú utóíz. Nagyon jó bor, bivalyerős 7 pont8-as villanásokkal.     
 
Clemens Busch Riesling Marienburg Fahrlay Erste Lage 2007
drbarta: Egészen meglepő illat, aszalt gyümölcsök hada, hirtelen Somlói Apátsági Pince jutott eszembe. Szájban még lehengerlőbb az előző bornál. Barack, trópusi gyümölcsök, valamint elképesztően intenzív kövesen-sós ásványos áradatok. Nagyon komplex, nagyon hosszú, nagyon intenzív. A sok beltartalom összeáll egy jó egyensúlyú borrá, de mégis kissé „verejtékesen”. Semmiképp nincs meg benne az lezser, nagyon könnyed, magától értetődő elegancia, amiért a fajta a legnagyobb kedvenceim között van. Mindazonáltal nagyon értékes és egyedi tétel. Riesling-csudabogár. Nehéz pontozni, neki is 7-est adok. Örülök, hogy megtapasztalhattam, de nem ezt a stílust keresem.
pardi norbi:  Halvány aranyszín. Intenzív illata már-már újvilágiasba hajlóan gazdag és erőteljes: őszibarack, méz, trópusi gyümölcsök (mangó, datolya), petrolosság. Ízében is komplex, áradó, gazdagon gyümölcsös-ásványos és finoman petrolos. Kissé újvilágias, magas savtartalmú, tömör bor. A kelleténél magasabb (14,5%) az alkoholtartalma, lenyelés után be is fűt egy picit. Kifejezetten hosszú, kellemes utóízű bor. 7 pont.
 
Hermann Dönnhoff Riesling Norheimer Dellchen Grosses Gewachs 2008
drbarta: Visszatértünk a normál riesling-kerékvágásba. Sajátos, először zárkózott, később egyre jobban kinyíló illatvilág. Szolid citrusok, nehezen megfejthető ásványosság. Szájban áttetsző és nagyon tiszta. Finom, de nem intenzív gyümölcsösség, nagyon kifinomult, és igen összetett ásványos karakter. Nagyon hosszú, és ezt nem beltartalma zsúfoltságával éri el. A savak egy penge precizitásával dolgoznak. A bort fiatalsága mellett is a sor messze legelegánsabb tagjának éreztem. Arisztokratikus felsőbbrendűség sugárzik belőle. Karrierje kezdetén akadtunk rá.  Jelenleg 7 és 8 pont közé tenném, de még jócskán mehet feljebb.
pardi norbi:  Halvány citromszín. Visszafogott illata virágos és citrusos (citrom), finoman ásványos. Hasonló aromák érezhetőek ízében is, inkább mondanám elegánsnak, mint komplexnek ezt a bort. Kifejezett savtartalma nálam kissé túl is lőtt a célon, pedig meglehetősen savtoleráns vagyok. Frissnek ható, iszonyatosan életerős bor, de az est legtöbb kóstolt borához képest egyszerű. 6 pont.
 
Peter Lauer Riesling Ayler Kupp Feinherb Kern Fass9 2008
drbarta:  Nagyon fülledt illat. Szájban csodálatos, intenzív, de igazán rieslinges struktúra fogad. Könnyű teste mellett robbannak az aromák, a savak nagy fordulaton operálnak, feszesek, precízek, de a maradékcukor ügyesen oldja szigorukat. A szokványos citrusos-köves aromák mellett, szokatlan nehezen definiálható élesztős? ízjegyek is megtalálhatóak.    Kiváló sav-cukor-alkohol egyensúly, az érzékeket úgy mozgatja meg széles skálán, hogy könnyed eleganciája nem szenved csorbát. Erős 7 pont.
pardi norbi: Közepes citromszín. Karakteres illata kezdetben gyógyszeres, majd jönnek az obligát rizlinges citrusok (citrom, lime) és virágok. A korty szigorú, kifejezetten feszes, amelyen a kevés maradékcukor lazít egy picit. Illatához hasonló az ízaromatikája is, gyümölcsös-virágos. Mesteri savakkal van megáldva, amelyek gyönyörűen kiemelik az ízeket és folyamatosan izgalomban tartják az ízlelőbimbókat. Pedáns sav-cukor-alkohol arány. Egyetlen komolyabb hiányérzetem a viszonylag gyors lecsengése miatt adódott csupán. Erős 7 pont.
 
Dr. Loosen Riesling Erdener Treppchen Auslese 2004

drbarta:  Illatában citrusok, petrol, méz, ásványok.Zamatos korty, még mindig erős primernek ható gyümölcsösség, narancs, grapefruit, sárgabarack, mellettük megjelennek a szépen bekövetkezett palackérés jegyei is. Áttetszőség helyett már érett, omlós konzisztencia, selymes felszínek, pazar egyensúly. Harmónikus, élek nélküli elegancia.  7 pont. 

pardi norbi:  Édes Auslese. Arany szín. Intenzív illata hihetelenül gazdag, összetett, elsősorban az érettség tercier aromáival: trópusi gyümölcs (mangó, papaja), narancslekvár, méz, karamell, petrol. Semmivel nem csökken az élvezeti érték megkóstolva sem, változatos aromák, lekerekedett, de határozott savak, tökéletesen eltalált arányok. A maradékcukor nem teszi nehézkessé, ragacsossá, nagyon elegáns, hosszú lecsengésű, csodálatos bor. 8 pont.  

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1002261185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása