A Borrajongó

Felcsigázás

2010. augusztus 20. 06:30 - drbarta

 Folytatjuk alámerülésünket a német rieslingek világába. Jövő hét végén esedékes következő kóstolónkat harangozom be, amely a Mosel-Saar-Ruwer borvidéket veszi górcső alá. Igyekeztem a borvidéket tisztességesen lefedni kóstolandó mintákkal, természetesen a teljesség igénye nélkül. A borok javarészt a www.riesling.hu kínálatából származnak.

A "megszokott" módon igyekszem néhány mondatnyi alapinformációt megosztani a kóstolandó borokról és termelőikről. Szintén "megszokott" módon igyekszem mellékelni a fontosabb külföldi médiákban kapott pontszámokat is az egyes borok esetén.

Egy múltheti bejegyzés kommentjei kapcsán viszont egy "szokatlan" ötletem támadt. :) Ezeddig "rendhagyó" módon mindegyik bor kapcsán jóslatokba bocsátkoznék, csak a móka kedvéért. :) Leírom, hogy kb. milyen stílusú borra számítok és hogy nagyjából hány pontosra becsülöm az előzetes infók alapján. :)   Minden bor kóstolása előtt tulajdonképpen ez megtörténik a fejemben, de most érdekességképp meg is osztom "előítéleteimet". :) Még egyszer hangsúlyozom, ez tisztán egy játék, amelyet nincs szándékomban "megnyerni", azaz semmiféleképp nem törekszek ezeket a tulajdonságokat, pontokat a borokra kényszeríteni a kóstoláskor. Bárminemű azonosság a leendő jegyzetek és pontszámok, valamint a mostani előzetesek között a véletlen és a jópofa egybeesés művei. :)

Következzenek, hogy miket fogunk kóstolni:

 

Clemens Busch vom Roten schiefer 08 (Mittelmosel/Terrassenmosel-Pünderich)
 
Heymann-Löwenstein-féle iskolát követő bio-dinamikus termelő. Bonkowski szerint a jelen kor legizgalmasabb termelőinek egyike, egyelőre kiváló ár-érték arányú borokkal. A fenti alapbor vörös paláról származik. Gyümölcsös, fűszeres, zamatos, kategóriájához képest telt, de nem kiemelkedően komplex borra számítok, 6 pont környékén.
 
Marco van Elkan Kaseler Nies’Chen Kabinett Alte Reben 08 (Ruwer-Kasel)
 
0.3 hektáros birtok, nagyon kevés palack bor. Kézműves, ún. „garázsborászat”. Mérete, kevéssé ismertsége miatt nem tartozik az igazán jegyzett birtokok közé, bár begyűjtötte már a Weinvelt magazin év felfedetettje címt. A szürke és kékpalatörmelékes talajról öreg tőkékről szűrt kabinett bor már alig elérhető mennyisége végett is kuriózumnak ígérkezik. Jó fogyasztású, arányos, mérsékelten komplex, de izgalmasan gyümölcsös borra számítok, 5-6 pont környékén.
 
riesling.de :84 pont
gaultmillau : 86 pont
 
Heymann Löwenstein Schieferterrassen 07 (Terrassenmosel-Winningen)
 
A különösen terroir-hű, kézműves új hullám meghatározó alakja. Minden fórumon a legkiemelkedőbb 5*-os termelők között emlegetik. A bio-dinamikus termelő a main-streamtől eltérő stílusú koncentrált, egyedi borokkal jelentkezik állítólag már belépő kategóriában is. A múltkor nagy sikert arató erste lage borhoz hasonlóan koncentrált, az érzékeket intenzíven megmozgató, intenzíven ásványos és gyümölcsös borra számítok, attól kevésbé komplex és rétegzett kiadásban. 6 és 7 pont közé várom.
 
riesling.de: 88 pont
gaultmillau: 88 pont
cellartracker: 90 pont (9 bejegyzés)
 
 
Clemens Busch Marienburg Fahrlay Erste Lage 07 (Mittelmosel/Terrassenmosel-Pünderich)
 
Az első bornál már írtam pár szót az országosan előkelő 3-4*-os besorolású kézműves borászról. A Marienburg a dűlő, a Fahrlay a parcella, kék pala tartalmú talaj. A fenti bor a német rieslingek világában kissé meghökkentőnek tűnő analitikával bír: 14.5-es alkoholja mellett félédesnyi
maradékcukrot tartalmazó tétel. Különösen koncentrált, sűrű, intenzíven ásványos és egyedien komplex borra számítok, 7 pont környékén.
 
 
Hermann Dönnhoff Norheimer Dellchen Grosses Gewachs 2008 (Nahe)
 
Ez a bor afféle kakukktojás, hiszen a szomszédos Nahe-vidékről származik. Kíváncsi vagyok, hogy a viszonylagos földrajzi közelség és a moselitől eltérő talajviszonyok mellett készült tétel hogyan illeszkedik egy moseli sorba.
Helmut Dönnhoff a legelismertebb német termelők egyike, valódi élő legenda, mindenhol 5*-os besorolású. A család 200 éves bortermelői múltra tekint vissza. Grosses gewachs borait kultusz övezi. A szőlőtőkéit gyermekeiként szereti, célja, hogy kizárólag azt mutassa meg borai által, amit a szőlő és dűlő adott. A Dellchen-dűlő régi, titkos kedvence, összetett talaj, jelentős része vulkanikus törmelék. Tiszta, egyenes, precíz, eleganciával és finom összetettséggel hódító borra számítok, akár 8 pontos szinten.
 
 Wine advocate 93 pont
International wine cellar 91 pont
Cellartracker: 92 pont (12 bejegyzés)
Riesling.de: 93 pont
Gault millau: 91 pont
Jancis Robinson: 18/20 pont
 
Peter Lauer Ayler Kupp Feinherb Fass9 Kern 08 (Saar-Ayl)
 
„Riesling haladóknak” Környezetbarát és kézműves szemléletű borászat, a borok spontán erjesztéssel, fahordóban készülnek, hosszan seprőn tartva. A birtok egyre feljebb és feljebb kerül renoméja alapján, országos szinten igen előkelő 3 ill. 4*-os birtokként emlegetik. A borokon feltüntetik a parcella nevét, és a hordó számát is. A talaj törmelékes szürkepala.
Arányos, gazdagon gyümölcsös és ásványos, telt, kevésbé áttetsző, ugynakkor komplex és elegáns borra számítok, 7 és 8 pont közötti tartományban.
 
riesling.de: 90 pont
gaultmillau: 91 pont
cellartracker: 92 pont (1 bejegyzés)
 
Dr.Loosen Erdener Treppchen Auslese 04 (Mittelmosel-Erden)
 
A Mosel egyik legelismertebb termelője, általában 5*-os top birtokok között jegyzik. A Treppchen-dűlő meredek, talaja magas vastartalmú vörös pala. A bort már többször kóstoltam. Zamatgazdag, nagyobb kilengések nélküli, harmónikus, megállapodott, petrolos, szépen érett borra számítok. Ha a sok fiatal és életteli riesling engedi kibontakozni, akkor elérheti a 7 pontot.
 
Wine advocate: 87 pont
Intertnational wine cellar : 91 pont
Wine spectator : 89 pont
riesling.de: 91 pont
gaultmillau: 91 pont
 
 
Szólj hozzá!
Címkék: felcsigázás

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr352234460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása