A Borrajongó

Mosbacher-rieslingek Pfalz-ból

2010. augusztus 01. 13:22 - drbarta

Tovább folytatván a rieslingek világában való elmerülést a www.riesling.hu kínálatából beszereztem és megnyitottam kettő palack pfalzi rajnai rizlinget.

A Georg Mosbacher borászat nagyon jól csengő név Pfalzban, közvetlen a legnagyobb nevek után szokás említeni őket. Ültetvényeik a térség híres borászati központjainak számító Forst és Deidesheim környékén vannak.

A kóstolt borok közül az első egy száraz birtok kabinett, míg a második egy dűlőszelektált (bár nem erste lage berorolású) és magasabb érettségi szintet képviselő szintén száraz spatlese tétel.

 

Georg Mosbacher Riesling Kabinett trocken 2009

Az illatát és ízvilágát alakító aromatikát citrusok, főleg citrom és grapefruit, poros, szikár ásványosság adják. Szájban száraz, frissitő, kissé fanyar hangulat uralkodik. A szerkezet tiszta, áttetsző élénk, vibráló savakkal. Profin elkészített, könnyed, elegáns és feszes bor. Jó fogyasztású, nem túl bonyolult, zamatai nem adnak meglepő és valószínűtlen  mélységet, mint ahogy egyes moseli borok esetén tapasztalhatjuk, hasonlóan karcsú test mellett. Engem leginkább wachaui federspiel-ekre emlékeztetett. 5 pont
 
 
Georg Mosbacher Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spatlese Trocken 2009
 
Illata hasonló világú, de a hűvös citrusok és rigid ásványok mellett felsejlenek édesebb fehérhúsú gyümölcsök is, érett barack, nektarin. Szájban alapvetően hasonló felépítésű, mint a kabinett bor, tiszta, feszes, precíz, élénk, vibráló savvilág, kis co2-s pezsgés. Mindezek mellett az előző tételhez képest többdimenziós, nagyobb magassággal, hosszúsággal , valamint tekintélyesebb ízmélységgel is rendelkezik. Ezutóbbi tekintetben még mindig nem a moseli, rheingaui borokra  jellemzőbben intenzív és megkapó zamatgazdagságra kell számítani. Kiváló szerkezete mellett férfias, ásványos, kemény, fanyarabb világú riesling. 6 pont.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr382190961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása