A Borrajongó

Felcsigáz(ód)ás

2010. július 01. 14:11 - drbarta

Ebben a sorozatban a közeljövő várva-várt kóstolásainak "beharangozásáról" van szó.

Ezúttal a holnap esti klub témájaként egy alapos merítést tervezünk az általam olyannyira szeretett németajkú rieslingekből.

Az elképzelés az volt, hogy a riesling szempontjából jelentős borvidékek egy soron belül képviselve legyenek egy-egy jeles termelő, egy-egy jeles tételével. Cél, hogy közelebbi benyomásokat szerezzünk különböző borvidékek által képviselt arculatokról. 
 
A mostani felcsigázás keretein belül tervezek megosztani egy-két tudnivalót is, miért is tűnik a sor érdekesnek, valamint a fontosabb külföldi médiákban kapott pontszámokat.
 
A sor így fog kinézni:
 
 
G.H. von Mumm Johannisberg Riesling Trocken 2007 (Rheingau)
 
riesling.de 85,
Wein-Plus.de 84
 
Csavarzáras alaprizling egy ismertebb, de közel sem élvonalbeli rheingaui termelőtől. Belövő-bornak szánjuk.
 
Klaus-Peter Keller Riesling von der Fels 08 (Rheinhessen)
 
 riesling.de 90
Cellartacker 90 (17 jegyzet alapján)
 
A termelő immár nem feltörekvő, hanem nagyon is befutott fiatal német termelők egyike. Többek között az ő nevéhez fűződik , hogy Rheinhessen olyan területei, melyeket korábban nem tartottak jelentősnek, elismertséget kaptak. Jancis Robinson Németország Burgundiájaként emlegeti, más ismert kritikus a Grosses Gewachs borait Németország válaszának tartja az Elzász talán legnagyobb presztizsű termőhelyéről, a Clos de Dt. June-ről származó borokra. A riesling.de és a wein-plus.de is a legelőkelőbb 5*-os teremlők között tartja számon.) A fenti tétel több egyszerű birtokbornál, ugyanis pontosan arról a dűlőkről származik, ahonnan a grosses gewachs-ok, ez utóbbiba ugyanis a legjobb területek legszebb 20%a kerülhet. A kritikusok szerint a GG borok szintjét nagyon megközelítő minőségről van szó, feleáron.
 
 
Ökonomierat Rebholz Riesling vom Muschelkalk sp. tr. 07 (Pfalz)
 
Gault Millau 92
riesling.de 91
Jancis Robinson 16 (hordóminta)
Cellartracker 92 (1 jegyzet)
Wein-Plus.de 90
 
Pfalz élvonal-beli termelőinek egyikének tűnik a leírások alapján. A riesling.de 5*-os termelőként, a wein-plus szintén kiemelkedő 4*-osként emlegeti. A nevük, valamint a honlap tanulsága szerint is nagyon természetbarát pincészet, ökológiai gazdálkodást folytatnak. GG borai drágák és elismertek, a szortiment eggyel alacsonyabb szintjén talajtípus szerint válogatják szét a tételeket.
 
 
Schmelz Riesling Smaragd Steinriegel 08 (Wachau)
 
Falstaff 94,
Wein-Plus.de 90
Gault Millau Österreich 18/20
 
A legismertebb wachaui nevek után közvetlen említendő vonalba tartozó termelő, emlékeim szerint volt év borásza is. Az eddig kóstolt tételek alapján(főleg VieVinum) nagyon erős a szortimentjük, sok elsővonalbeli termelőével ekvivalensnek tűnik, azoktól kedvezőbb árakon.
A Steinriegl a Nyugat-Wachau-i Weissenkirchen-ben van. Talaja ,(eltérően a Kelet Wachau teraszait domináló gneisztől és gránittól), mészkő, márvány?, és különböző szilikátok.
 
Heymann-Löwenstein Röttgen Erste Lage 07(Mosel)
 
Wein-Plus 93
Gault Millau 91
riesling.de 91-95
Wine Spectator 93
Wine Advocate 92
Int.Wine Cellar 92
Cellartracker 92 (3 jegyzet)
 
Egész Németország szintjén meghatározó, mindegyik média szerint 5*-os termelőként emlegetik, aki nem akar a mainstream-hez csatlakozni. Biodinamikus szemlélet, spontán erjesztés, fahordók használata. Területileg Mosel kevésbé „klasszikus”-nak mondható részén a „Terrassenmosel” nevű részein találhatóak, ahol az elbeszélések alapján kifejezetten telt és nagyon tartalmas borok születnek, ellentétben a Mosel névvel megszokott különös légiességgel és könnyedséggel szemben.
Már alapborait is kiemelkedően jónak mondják, a fenti dűlőszelektált , öreg tőkékről szűrt „kézműves” bor igazi csemegének ígérkezik.
 
Hermann Dönnhoff Oberhauser Brücke spatlese 07 (Nahe)
 
Wine Advocate 94,
Int. Wine Cellar 93
Jancis Robinson 18/20
riesling.de 91
Wein-Plus 88
Cellartracker 93 (17 jegyzet)
 
Egyértelműen Nahe ill. Németország egyik vezető borászatáról van szó, több generációra visszanyúló gyökerekkel. Minden forrás 5 *-os termelőként jelöli meg. Nahe vidék boraira mondják, hogy egyesíti a rheingauak teltségét, érlelhetőségét, a moseliek légiességével, intenzív, tiszta aromáival. A fenti bor a legjobb területek egyikéről származik, talaja szürkepalatörmelék, agyag és porfír. 70 g/l maradékcukor mellé 7.5 g/l sav , valamint 9% alkohol társul.
 
Robert Weil Kiedricher Graffenberg riesling spatlese 04 (Rheingau) 
 
Wine Advocate 95
Int.Wine Cellar 92
Wine Spactator 92
Jancis Robinson 18/20
Cellartracker 92 (14 jegyzet)
Wein-Plus.de 89                                                                                        
 riesling.de 91
Gault Millau 92
 
Mindenképp Rheingau egyik legmeghatározóbb, szintén több generációra visszanyúló pincészete, 4 és 5*-osként emlegetik a különböző források.Elsősorban impresszív TBA-inek köszönheti nagy hírnevét.  
A fenti bor talán a legjobb renoméval bíró dűlőjükből származik. 90 g/l maradékcukor mellett jócskán elégnek tűnik a 10.4 g/l sav. Alk: 8%.
Az említett bort már többször kóstoltam és szoktam szeretni. (Bár a mellékelt pontszámok alapján külföldön még jobban, én a weinplus és riesling.de értékeléseit érzem legközelebb az enyémhez)
 
 
1 komment
Címkék: felcsigázás

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr242123161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szegediszomelijé 2010.07.03. 07:41:13

Alapos, alapos, már-már precizitásról beszélhetünk:-)
süti beállítások módosítása