A felejthetetlen kirándulás, amelyet feleségem teljesen az én hátam mögött szervezett harmincadik születésnapom alkalmából.
Látogatott termelők: Bott, Szepsy, Nobilis, Homonna, Kikelet
Általában: hatalmas élmény volt, egytől egyig rendkívül barátságos fogadtatás, köszönet érte!
A száraz(ish) borok általában.
Jól elkülöníthetőek a különböző stílusok, mindegyik nagyszerű a maga stíluskategóriájában.
Bott: Tömör struktúrájú, komplex, ugyanakkor jól fogyasztható, bájos száraz borok.(a 08-as évjáratbeliek kissé szigorúbbak)
Szepsy: Letisztult, sima felszinű száraz borok, talán a legtisztábban, legkomplexebben, és leginkább elkülöníthetően mutatják be az egyes termőhelyeket jellemző ásványos karaktereket, de nem a szó legszorosabb értelmében vett, könnyen érthető finom borok, egyes esetekben túl szikárak.
Nobilis :Változatos szortiment, megtalálhatóak a kedves, könnyű, intenzíven gyümölcsös , nem kifejezetten elgondolkodtató, de nagyon jól fogyasztható tételek (sárgamusk,kövérszőlő-ez mondjuk édes), valamint a Bott-hoz hasonló jól fogyasztahtó, de bájosság mellett tömör, struktúrált és ásványos furmintok is.(Barakonyi)
Homonna: Nagyon struktúrált, szerkezitleg (és nem ízvilágilag) kerek borok, nem kifejezetten kedves, sokkal inkább ásványos, de szárazságuk mellett mégse szikár, hanem gördülékeny, telt és jól fogyasztható borok, szóval mesteriek.
Kikelet: Nem kifejezetten tömör struktúrára és karakán ásványosságra, inkább a fajtákat meghazudtolóan bájos és intenzív gyümölcsösségre épülő száraz borok.
Az édes borok általában.
Sokkal közelebb álltak egymáshoz, nüansz különbségekkel, talán Szepsyt emelném ebben legmagasabbra, nem is feltétlen egy tétel miatt, hanem mert MINDEGYIKRE igaz: egytől egyig lendületes, briliáns egyensúlyú, kifogástalara csiszolt felszínű borok, nagyságuk mellett nagyon finomak, nagyon jó fogyasztani, nincs egy aroma, ami nem illene a képbe. A többi termelőnél is jónéhány tétel teljesen beleillene ebbe a sorba,( Homonna:édes hármas, Bott aszú 06, Nobilis aszú 07, Kikelet aszú 04 stb.) de a legegységesebb mezőny Szepsynél volt.
Részletesebben:
Bott
Budaházi hárs 09-feszes, férfias hárs
Teleki 09- tömörebb, olajosabb, végén kicsit lágy savak
Csontos 09-még tömörebb, még agyagosabb, komplexebb, hosszabb-bájos és tartalmas, elég kész érzetű
LH Budaházi-furmint, hárs 09-lágyan üde, sima selymes felszin
LH Csontos, Határi 09-erőteljesebb, ásványosabb, komolyabb, több botritisz
Aszú 07-finom felszinű, de erőteljesebb botritiszes karakter, az olajosság, édesség mértékéhez kissé lágy savak
Bott-bor 08-szikár, ásványos, valamelyest kerekedett, de még sarkos
Csontos 08-teltebb, arányosabb, tömörebb struktúra, szintén az ásványosságé a vezető szerep
Aszú 06-finom botritisz, selymes felszín, hatalmas test, magas maradékcukor, savak magas szintű harmóniában:csodálatos
Szepsy
Birtok 08-letisztult világ, szikár, ásványos
Király hárs 07-különösen férfias, ásványos, feszes-fajtajelleg háttérben
Birtok 07-hasonlt a 08-ashoz, attól sokkal kerekebb, de kicsit talán rövid
Urbán 07-telt, csiszolt, kerek, kedves tipusú komplex ásványossággal, hosszú és gördülékeny korty, nagyon szép
Szent Tamás 07-köves, hyperásványos, nagyon komplex, összetettebb, hosszabb az előzőnél, de nekem mégis az előző tetszett jobban.
Szamorodni 06-finom botritisz, selymes felszin, struktúra, könnyedség, eszményi egyensúly
Botond 06-nagyon hasonló, de aromagazdagabbnak, vastagabbnak tűnik, de mégse jobb
Aszú 05-csodálatos bor, hihetetlen beltartalom, komplexitás, kifinomult botritisz, könnyed, lebegő miliő-szenzációs
Aszú 03-talán mégnagyobb test és komplexitás is, de alacsonyabb ívű savak, az előző különös könnyedsége megkapóbb volt
Nyúlászó 09-co2, zárkózottság
Úrágya 09-kövesebb, szikárabb karakter
Urbán 09-egyértelműen felismerhető az urbán-íz(komplex,kerek, kedves, sós, agyagos)
Nobilis
Birtok 09 kellemes fogyasztású, könnyed bor
Barakonyi 09-1-több mélység, ásványosság, jó arányok-az általam leginkább kedvelt furmint stílus
Barakonyi 09-2-ez mégjobban olyan
Barakonyi hárs 09 félédes-élesztős illat, nagy test, ezeddig nehezen érzékelhető fajtajelleg
Sárgamuskotály 09-félszáraz-nagyon kellemes arányok, könnyed, nem lapos, üdítő, mindig kedves, aromagazdag
Kövérszőlő 09-édes, tutti-fruttis illat-finom, kedves,de kissé lapos
Aszú 07-kiváló aszú, gazdagság nagyon jó arányokkal
Kövérszőlő aszúeszencia-, egzotikus ízek, kicsit kevés, de kiválóan struktúrált savak, mégse ragacsos-van benne elegancia
Homonna
Birtok Furmint/hárs 08-különösen gyümölcsös, már-már kedves
Jakab-Padihegy furmint 08-köves, szikár ásványossság
Vissy-Peres furmint 08-olajosabb, kerekebb, kedvesebb tipusú ásványosság
Birtok furmint-kishordós válogatás 08-telt, krémes, pörkölt magvas ízjegyek-érdekes
Határi 08 agyonverhetetlen struktura
Ordinárium 08-tuljdonképpen száraz szamorodni-különösen koncentrált, krémes, túlérett karakter érdesség és édesség nélkül
Édes hármas 08-könnyed hatású, nagyon elegáns, finom, hosszú, visszafogott édesség
Aszú 08-élesztős illat, ez is könnyed érzetű, nagyon komoly savérzettel
Kikelet
Furmint 08 Kissé egyenes vonalú, közepesen koncentrált, sok citrus-nem elég izgalmas
Hárslevelű 08 hasonló, de selymesebb a korty-mindenképp kicsit szebb
Váti furmint 09 Melegebb karakterű, lédús gyümölcsösség, az egyik legkedvesebb furmint
Lónyai Hárslevelű 09 Érett grapfruit, hasonlóan intenzív gyümölcsösség
Kései 07 Nyíltabb arcát mutatta mint múlt hónapban-könnyed hatású, arányos, harmonikus-nagyon szép
Szamorodni 07 kicsit zárkózott, vastag , kicsit lágy
Szamorodni 05 Izmosabb érzet, dinamikusabb, több ásványossággal-fiatal, lesz még komplexebb
Zéta válogatás 08 Nagy mélység, kissé lágy savérzet, de mégis nagyon aromagazdag, és nagyon jó fogyasztani
Aszú 07(6 putt) Vastag olajos test, kicsit lágy savérzet
Aszú 04(5putt) Sokkal izmosabb érzet, kiváló felépítésű, ívű, konzisztenciájú savak hátán szárnyal-igazán pazar