A Borrajongó

Malvazija duó isztriai módra - Coronica Malvazija és Fakin Malvazija 2022

2024. augusztus 23. 06:00 - furmintfan

A májusi dalmát kitekintés után ezúttal a nappaliban folytattam személyes horvát boros horizontom tágítását. Az Isztriai-félsziget legfontosabb fehér szőlőfajtája a malvazija (istarska), amelyből többféle stílusban is készülnek borok. Nem könnyíti meg az eligazodást a malvasia világában, hogy igazából ez inkább gyűjtőnév, amely több különböző fajtát takar a Földközi-tenger környékén, amelyeknek közös őse valószínűleg görög eredetű, de a legújabb kutatások szerint például a malvazija istarska pont nem rokona a malvasia bianca-nak.
Két elismert isztriai pincészettől kóstoltam meg egy-egy malvaziját, a 2022-es évjáratból.

coronicafakinmalvazijaistarska2022.jpg

Coronica Malvazija 2022 Hrvatska Istra
Alma, őszibarack, némi citrus jellemzi az illatot, mellette egy kevés méz, virágpor és citrushéj. Kóstolva is lédús, tartalmas, és gazdagon gyümölcsös, lendületes savakkal, közepes testtel és finom textúrával. Intenzív ízét sok-sok lédús gyümölcs uralja: édes citrusok, őszibarack, ananász, alma, egy kevés citromhéj. 6p+ (5990 Ft - Pannon Borbolt)

Fakin Malvazija 2022 Hrvatska Istra
Az illat kevésbé gyümölcsös, inkább mézes, virágos, enyhén sós mandulás jegyeket hordoz. Szájban azután megérkeznek a gyümölcsök is, érett citrusok, alma, mellette a mézes, mogyorós jegyeket is megkapjuk, némi gyógynövény, édeskömény és leheletnyi kesernye is felbukkan. A korty tartalmas, a közepes test széles savakra támaszkodik, bársonyos textúrával, leheletnyi krémes érzettel kényeztet. 6p+ (5990 Ft - Pannon Borbolt)

A két malvazija a fajta két arcát mutatta meg, magas minőségi színvonalon. Hozzám a Coronica gyümölcsösebb, lendületesebb interpretációja közelebb áll, ugyanakkor a Fakin talán egyedibb. Pontszámban nem tudnék különbséget tenni, mindkettő remek bor.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1518464609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása