A Borrajongó

Zenit páros a Balatonról - Laposa Vitorlás Zenit 2023 és Tánczos Pince Zenit 2023

2024. augusztus 19. 06:00 - furmintfan

A zenit egyike a Király Ferenc által nemesített fehérborszőlő-fajtáknak, a "z" betűs trió - zefír, zengő, zenit - egyik tagja. A zenitet a szakember 1951-ben nemesítette az ezerjó és a bouvier keresztezésével. A fajtával több borvidékünkön is foglalkoznak - jellemzően inkább az ország északi felén található hűvösebb klímás borvidékeken -, a három említett "z" betűs fajta közül ez a legelterjedtebb, de egyik borvidéken sem játszik kiemelt szerepet. A Balaton északi partjáról kóstoltam két friss, 2023-as interpretációt.

laposavitorlaszenittanczoszenit2023.jpg

Laposa Vitorlás Zenit 2023
Friss fehér húsú gyümölcsök, körte, alma, őszibarack, szőlő viszik a prímet illatban, mellette diszkréten megjelenik egy hűvös, mentás vonal is. Könnyedre hangol, lendületes bor, a korty szesllő, hűsítő és filigrán, pici CO2 is rásegít a friss savakra. Ízében ugyanúgy az illatból megismert üde fehér húsú gyümölcsös aromákra épít, enyhe és frissítően fanyar zárással. 5p  (3590 Ft - Bortársaság)

Tánczos Pince Zenit 2023
Az illata friss és édeskés, virágok, édes mérsékelt égövi gyümölcsök és banán adják a díszítést, enyhe szappanosság is motoszkál a háttérben. Kóstolva jól iható, savai gömbölyűek, mintha pici maradékcukor is lenne a borban. Az édes gyümölcsös ízek - alma, körte, banán - ízben is visszatérnek, némi citrusosság is észrevéteti magát, valamint pici tutti-frutti is bevillan. 5p (3290 Ft - Nullahetvenöt)

A két zenit alapvetően hasonló aromatikát és szerkezetet mutatott, ezzel együtt a Laposa inkább a frissebb, könnyedebb vonalat célozza meg, a Tánczos egy fokkal tartalmasabb. Most talán a Laposa jobban bejött, de ha objektív akarok maradni, egy szintet hoz a két bor.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1418463803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása