A Borrajongó

Clos de los Siete minivertikális

2024. május 03. 06:00 - furmintfan

Nagyjából hét év telt el azóta, hogy először találkoztam a Clos de Los Siete-vel, a francia borászlegenda Michel Rolland és társai Argentínában indított boros projektjével. Akkor azt a következtetést szűrtem le, hogy ez egy biztos kézzel, profin összerakott bor, amely egy bordeaux-i sorból biztosan kilógna, de a legtöbb újvilági testvérénél azért kifinomultabb és "európaibb". Az argentin termőhely és a bordeaux-i borászok találkozása tehát egy óvilági és újvilági borok stílusjegyeit egyesítő tételt eredményezett.
A gyűjtőmunka eredménye részben a véletlennek köszönhető: ha már két-három évjárat összejött, bevártam még néhány másikat, hátha tanulságos lehet egy újvilági vörös vertikális kóstoló is, különösen úgy, hogy ekkora a francia behatás. Tavaly év végén a kíváncsiság legyőzött és egy palackkal megkurtítottam a sort, április végén pedig a maradék 4 üveg nyakára hágtunk.

closdelossieete2016-2020.jpg

A végeredmény kihirdetése előtt azért pár sorban érdemes megemlékezni arról is hogy jött létre ez a francia-argentin szerelemgyerek.
Michel Rolland és társa, Jean Michel Arcaute, valamint a hozzájuk csatlakozó borász barátok 4 külön pincészetet alapítottak (Bodega y Vinedos Monteviejo, Bodega Rolland, Cuvelier des Andes, Bodega Diamandes), amelyek termésük egy részét a Rolland által megálmodott közös borba, a Clos de Los Siete-be adják be. A 4 bordeaux-i illetőségű család birtokában lévő 4 pince 7 birtoktest formájában kb. 850 hektárral (több, mint a felén terem szőlő) rendelkezik az Andok lábainál. Az Uco-völgyben, Mendozától 100 kilométerre délre, kb. 1100-1200 méter tengerszint feletti magasságban elterülő ültetvények kb. felén malbec terem, ez adja házasítás alapját, legalább 50% arányban. A fő fajta mellett merlot, syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc, és petit verdot jut még szerephez. A bor 70%-a francia tölgyben (egyenlő arányban új, másod-, illetve harmadtöltésű hordók), 30%-ban nagy tölgyfa hordókban érlelődik, majd szűrés és derítés nélkül töltik palackba.

Az általános vélekedés szerint az újvilági évjáratok között nincsenek olyan nagy különbségek, mint Európában, ráadásul Ilyen hatalmas területen, több fajtával, csúcstechnológiával, komoly borászati tapasztalattal minden bizonnyal könnyebben kiküszöbölhetőek az esetleges problémák, de azért ha már vertikális kóstoló, utánanéztem az évjáratoknak is. A források alapján 2020 kihívásokkal (tavaszi fagyok, majd nagy nyári meleg) teli év volt, 2019-ben az átlagosnál picikét hűvösebb volt az idő, de ezzel együtt is remek évet zártak a borászok. 2018 közel ideális volt, hűvös és száraz szüreti időszakkal, 2017 meleg és száraz volt, de a tavaszi fagyok alacsony hozamot eredményeztek, míg 2016 az elmúlt idők leghűvösebb éve volt, sok csapadékkal, jégesővel, betegségekkel, így alacsony hozammal és alacsonyabb minőséggel.

A borok következetesen ugyanazt a stílust hozták, nehéz megmondani, hogy a különbségek mennyire írhatóak az évjárathatás, az érés, illetve a fajtaösszetétel változásának számlájára. Az egyértelműen megmutatkozott a több napos kóstolás során, hogy kortól függően eltérő volt a formaidőzítés: a 2020-as talán a harmadik napra lett a a legjobb, a 2019-es második nap, a 2018-as és a 2017-es első nap volt a legszebb, de korukkal arányosan a második, harmadik napra már hanyatlott a formájuk.

closdelossieete2017-2020.jpg

Clos de Los Siete 2020
55% malbec, 16% merlot, 15% cabernet sauvignon, 9% syrah, 3% petit verdot, 2% cabernet franc. Illata eleinte vaníliás porcukrot, édesfűszereket idéz, lassan nyílik és felzárkóznak az érett erdei gyümölcsök is. Kóstolva erős közepes test, jó koncentráció, enyhén krémes konzisztencia fogad, a sav a korty második felében válik lendületesebbé, a tannin egy kicsit még érdes. A korty sok érett sötét bogyós gyümölccsel és édesfűszerrel nyit, idővel egy kevés gyógynövény is megjelenik, majd halvány sósság és pici étcsoki. Bontás után egy ideig meglehetősen zárt, a 2019-eshez képest kicsit visszafogottabb is marad, de kétségtelenül profi munka. 7p-

Clos de Los Siete 2019
50% malbec, 24% merlot, 11% syrah, 7% cabernet sauvignon, 5% cabernet franc, 3% petit verdot. Nyíltabb az illat, szélesebb spektrumon mozognak a gyümölcsös aromák, az édesfűszeres vonal visszafogottabb. Kóstolva is egységesebb képet mutat, mint a 2020-as, a hordó már szépen integrált, a korty sűrű, de dinamikus, a koty vége felé tartva fokozatosan belehúznak a savak. Érett sötét bogyós gyümölcsök, áfonya, szeder, fekete ribizli, pici édesfűszer és némi zöld paprika jelenik meg ízben. 7p

Clos de Los Siete 2018
55% malbec, 19% merlot, 10% cabernet sauvignon, 12% syrah, 2% petit verdot, 2% cabernet franc. Érett sötét bogyós gyümölcsök, egy kis cassis likőr, étcsokoládé, aszalt szilva, minimális balzsamecet érezhető illatában. Telt, vastag anyag, a korty sűrű,  krémes, széles savak és érett, omlós tannin keretezi. A sok-sok érett sötét bogyós erdei gyümölcs és szilva mellett némi édesfűszer, étcsoki és szójaszósz adják a díszítést, harmadik nap negrós, pemetefüves jegyek is megjelennek. Tartalmas bor, viszonylag stabilan tartja a formáját, első nap egészen kiváló, utolsó napra következik be egészen minimális formahanyatlás. 7p

Clos de Los Siete 2017
52% malbec, 21% merlot, 15% syrah, 7% cabernet sauvignon, 3% petit verdot, 2% cabernet franc. Érett sötét bogyós erdei gyümölcsök, pici bors, szárított zöldfűszer, enyhe likőrösség, kezdődő érési aromák érezhetőek, második nap már kezdődő oxidáció is felsejlik. Közepes test, finoman fogós tannin, jó sav jellemzi a szerkezetet, kicsit talán karcsúbb, mint az előző két bor. Érett bogyós gyümölcsök, egy kis kökényes fanyarság, halvány sós-szójaszószos aláfestés, némi gyógynövény a fő díszítőjegyek, második nap megjelenik ízben is egy kis oxidáció és medvecukor. Hét pontot ér első nap, másnapra kicsit halványul, harmadik nap megáll gyengébb 6 pontnál, megpróbálok átlagot vonni. 6p+

A tavaly év végén kóstolt 2016-os évjáratról decemberben az alábbi jegyzet készült:

Clos de Los Siete 2016
54% malbec, 18% merlot, 12% cabernet sauvignon, 12% syrah, 3% petit verdot, 1% cabernet franc, 11 hónapig különböző méretű francia hordókban érlelve. Illatában már tetten érhető az érettség, de még bőven vannak gyümölcsök is, amolyan köztes állapotban van most a bor. Érett fekete bogyós gyümölcsök, fekete ribizli, áfonya, szeder, aszalt szilva, faeper, csokoládé, pici édesfűszer, kávé, szójaszósz, kezdődő érési jegyek érkeznek illatban és ízben is. A szerkezet arányos és jól összesimult, a közepes test szépen beépítette már a tannint és a savakat, egyedül az alkohol fűt kissé a jól kitöltött korty végén. 7p-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7518390143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása