A Borrajongó

Szekszárdi sauvignon blanc duó - Lajvér Sauvignon Blanc és Takler Sauvignon Blanc 2022

2024. március 27. 06:00 - furmintfan

Sopron, Szekszárd és Villány a három leginkább kékszőlő-hangsúlyos borvidékünk, de ha a trióból egyet kellene kiválasztani, ahol tényleg szinte csak mutatóban van fehérbor, én valószínűleg Szekszárdra tenném a voksomat. Az utóbbi néhány évben azonban azt tapasztalom, hogy mintha egyre több szekszárdi fehérbor kerülne ki az áruházak, borkereskedések polcaira. Nem szoktam a borfogyasztáshoz kapcsolódó statisztikákat, trendeket böngészni, de a hozzám eljutó információmorzsákból is azt raktam össze, hogy a borfogyasztás egyébként egyre zsugorodó tortájából a vörös rovására egyre nagyobb szeletet hasít ki a fehér és a rosé. Úgy tűnik a trend még Szekszárdot is utolérte, bár attól azért aligha kell tartani, hogy Szekszárd somlói, tokaji vagy balatoni babérokra törne, a fehérbor valószínűleg megmarad kuriózumnak a borvidéken. Kevéske tapasztalatom alapján a portfólióbővítés során a sauvignon blanc az egyik legnépszerűbb fajta, most ezekből pakoltam kettőt egymás mellé.

lajvertaklersauvignonblanc2022.jpg

Lajvér Sauvignon Blanc 2022
Pici fülledtség van eleinte az illatában, ahogy ezt levetkőzi almafélék, érett egres, citrusok illata érezhető, majd virágok, zöld mangó is csatlakozik, végül melegedve idővel megjelenik egy kis marcipán is. Kóstolva karcsú testű, savai dinamikusak és csiszoltak, leheletnyi édesség is kerekíti a bort. Ízvilága sem a zöld növényes, füves sauvignon-os vonalat hozza, inkább gyümölcsös: zöldalma, citrusok, zöld őszibarack és mangó, enyhe almahéjas fanyarság. 5p+

Takler Sauvignon Blanc 2022
Itt is van egy kis fülledtség illatban bontás után, de gyorsan távozik. Nem túl intenzív, de eleinte mutat fajtajelleget, citrusok, citromfű, bodza és egres formájában, majd inkább egy citrusos-füves-gazos irányba fordul el, de összességében valahogy nem eléggé definiált az illat. Vékony, szikár test, élénk, kissé citromos savak, fanyarság jellemzi a bort, míg ízvilágát a citromos aromák határozzák meg, nyomokban kapunk még egy kis zöldpaprikát, egrest és füves jegyeket, valamint pomelos-grapefruit-os kesernyét a finisben. 4p+

A két bor közül egyértelműen a Lajvér tetszett jobban, bár tavalyi formájához képest az is veszített egy kicsit az intenzitásából. Egyik sem egy pohárból kiugró aromabomba, ami nem feltétlenül baj, bár egy sauvignon blanc-t a legtöbb ember akkor vesz le a polcról, ha egy harsány, friss, intenzív bort keres. Összehasonlítva a páros két tagját a Takler egysíkúbb, aromaszegényebb, rendezetlenebb, élesebbek a savai, a Lajvér tisztább, elegánsabb és gyümölcsösebb. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6018353975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása