A Borrajongó

Rejtőzködő borvidékek: Szardíniai kitekintés - Cantine Argiolas és Cantina Santa Maria La Palma

2023. december 01. 06:00 - furmintfan

Úgy tűnik, az idei rejtőzködő borvidékek évad elsősorban a Földközi-tenger szigeteinek jegyében telt. Szardíniáról volt már szó a "Rejtőzködő borvidékek" sorozatban, az egyik első részben mutattam be a szigetet és az Argiolas borászatot. Idén ősszel viszont végre személyes élményekkel is gazdagodtam, októberben töltöttem egy hosszú hétvégét a szigeten, és természetesen borokat is kóstoltam. Leporoltam a korábbi szardíniai bejegyzést, amit egy kicsit kiegészítve, kibővítve adok közre ismét, majd két borászat az Argiolas - ismét - és a Cantine Santa Maria de Palma néhány borának jegyzeteivel.

alghero.jpg

Alghero a tenger felől

Szardínia
Szardínia - Szicília után - a Földközi-tenger második legnagyobb területű szigete. A bor soha nem játszott olyan kiemelt szerepet a sziget gazdaságában és kultúrájában, mint sok más mediterrán sziget esetében, ennek ellenére sok érdekességgel lehet találkozni, ha egy kicsit alámerülünk Szardínia borainak világába. A szőlőtermesztés és borkészítés az 1950-es években az állam által támogatott szőlőtelepítési hullámnak jött lendületbe, de az 1980-as években már a kivágást támogatták, így akkor a szőlőültetvények mérete a 3/4-ére zsugorodott.
A partvidéken mediterrán, a belső részeken inkább kontinentális éghajlat uralkodik, a hegyekben a tengerszint feletti magasságból adódó eltérésekkel. A nyár az egész szigeten meglehetősen száraz, forró, sokat fúj a szél, a változatos domborzat azonban számos különböző mezoklíma létrejöttét eredményezte. A talajréteg jellemzően vékony és tápanyagban szegény, agyagos és meszes, az alapkőzet nagy változatosságot mutat: gránit, bazalt, pala, mészkő, homokkő, agyag, kavics és homok egyaránt előfordul.
A fajtaválaszték az olasz csizma többi borvidékétől nagyon eltérő, egyedi képet mutat, számos helyi "specialitással". A 14. századtól a 18. század elejéig tartó spanyol uralomnak köszönhetően sok spanyol eredetű fajta (pl. grenache=cannonau, carignan=carignano).
Szardínia egyik legfontosabb kék szőlőfajtája a cannonau, egy helyi grenache-változat, amelynek borai a sziget bortermelésének kb. ötödét teszik ki. A bovale sardo és bovale grande DNS-profilja megegyezik a graciano és carignena szőlőkével. A széles körben ültetett, bár visszaszorulóban levő monica kevésbé jellegzetes bort ad, a ritka giró fajtából száraz és édes vörösbor is készül. Szardínia legsikeresebb vörösborai a sziget délnyugati csücskében található Carignano del Sulcis DOC-körzetben készülnek régi telepítésű, gyalogművelésű carignena ültetvényekről. Fehérben a vermentino a sziget büszkesége, sokféle stílusban készül belőle bor és pezsgő is. Az egész Szardíniát lefedő Vermentino di Sardegna DOC mellett a sziget száraz északi, tengerparti részén külön DOCG-besorolású bort is készítenek Vermentino di Gallura DOCG néven. Találunk még többek között malvasia-t, bovalo-t, moscato-t és torbato-t is találunk a szigeten, sok más fajta mellett. A ritka torbato-ból a Sella&Mosca készíti a pince egyik fontos fehérborát. A nuragus és a nsco két helyi fehér szőlőfajta, előbbi kissé rusztikus, utóbbi lágy borokat ad. Vernaccia di Oristano és a Malvasia di Bosa nem teletöltött hordókban, flor alatt készülő oxidatív stílusú, nem erősített borok.

 

Argiolas
A szardíniai pincészet története az 1906-ban született Antonio Argiolas-szal kezdődik: a családban ő kezdett el elsőként minőségi bortermeléssel foglalkozni, Cagliari-tól 20 kilométerre egy 3 hektáros farmon. 1979-ben Kaliforniába és Argentínába utazott és az ottani élmények hatására új területeket vásárolt és technológiai újításokban invesztált, lefektetve a mai modern pincészet alapjait. Antonio Argiolas 2009-ben hunyt el, jelenleg az unokái vezetik a pincészetet. A borászat a szupertoszkánok atyjaként is ismert Giacomo Tachis és Mariano Murru vezetése alatt jutott fel a csúcsra.
A sziget déli részén, Cagliari mellett található birtokközponthoz Szardínia több szegletében öt nagyobb, különböző geológiai és klimatikus adottságokkal bíró ültetvénytest tartozik, amelyek területe összesen mintegy 250 hektárra rúg. A szőlőben igyekeznek természetközeli gazdálkodást folytatni, a kemikáliák használatát minimálisra szorítani. Nagy hangsúlyt fektetnek a helyi fajtákra, a szortiment is meglehetősen széles. Ott tartózkodásom alatt három, a sziget jellegzetes fajtáiból készített bort kóstoltam meg tőlük.

argiolascostamolinovermentino2022.jpgArgiolas Costemolino Vermentino di Sardegna 2022
Kellemes, friss illat fogad citrusokkal, zöldalmával, fehér húsú gyümölcsökkel. A bor teste közepesnél valamivel könnyedebb, élénk savakkal kezd, majd kicsit kerekedik, a korty végén enyhe fenolos húzás és fanyarság érezhető, picikét szárít is a lecsengés. Ízében is friss gyümölcsök viszik a prímet: citrusok, zöldalma, őszibarack, lime, később minimális trópusi gyümölcs, halvány sós érzet, majd a már említett fanyar lezárás. 6p-

argiolasperderamonica2022.jpgArgiolas Perdera Monica di Sardegna 2021
Napégette gyümölcsök és édesfűszerek, érett szilva, szeder és áfonya jelentkezik illatában. A húsos kortyot lágy tannin, kerek savak és emelkedett alkohol keretezi. Érett, dzsemesbe hajló gyümölcsök - szilva, szeder, áfonya -, enyhe édesség, kis csípős érzet (bors, chili), minimális vadhús adja az ízképet. 5p

argiolascosteracannonau2022.jpgArgiolas Costera Cannonau di Sardegna 2021
Érett erdei gyümölcsök, enyhe likőrösség és pici bőr érezhető illatban. Kóstolva sűrűbb,  erőteljesebb, mint a monica. Legömbölyödött idomok jellemzik a szerkezetet, de jó tartása van a kortynak, a sav néha kicsit külön úton mozog, a tannin érett, de harapósabb, mint az előző borban, az alkohol egy kis melegséget kölcsönöz a bornak. Érett erdei gyümölcsök, pici lekvárosság, halvány fűszeresség és pici bőr jellemzi az aromatikát. 5p+

 

Cantina Santa Maria La Palma
A pincészet 1959-ben szövetkezeti alapon szerveződött, az 1946-os agrárreformot követően 100 termelő fogott össze és egyesítette erejét, miután Alghero környékén megkapták saját parcelláikat. Jelenleg több, mint 300 termelő  mintegy 700 hektáron termeszt szőlőt a szövetkezet berkein belül. Az ültetvények nagyjából 70%-án vermentino, amelyből aztán többféle pezsgő és többféle száraz bor is készül. A maradék 30%-on sauvignon blanc, chardonnay és a kék szőlőfajták osztoznak. A szortiment szinte átláthatatlanul széles, több kategóriára oszlik, ezeken belül gyöngyözőbor, habzóbor, pezsgő, különféle száraz borok, édes bor (passito) és grappa is megtalálható. A helyi fajták - vermentino, cannonau, monica, cagnulari - mellett sauvignon blanc, chardonnay, cabernet sauvignon is terem az ültetvényeken.
Érdekesség az Akénta Sub névre keresztelt pezsgő, amelyet az Alghero közeli Porto Conte nemzeti park területén található öbölben érlelnek palackban, a tengerfenékre süllyesztett kalodákban. A palackok felszínre hozatala igazi népünnepély, az Akénta Day alkalmából egész napos fiesta van az öbölben.
A pincészetnek Alghero-ban van egy borbárja, itt egy 3 boros vezetett kóstolón vettem részt, ahol előkerült egy ráadás tétel is, majd később, este visszatértem még meg egy pohár vermentino pezsgőre és egy pohár vermentino-ra (a két Akénta névre keresztelt tétel), így állt össze az alábbi hat boros merítés.

cantinasantamariadelapalmaakentasparklingbrut2022.jpgCantina Santa Maria La Palma Akénta Vermentino di Sardegna Extra Dry 2022
Visszafogott illatában egy kevés őszibarack, körte és déligyümölcs jelenik meg. Kóstolva kerek savak, enyhe édességérzet, valamint pici és tartós buborékok fogadnak. Körte, őszibarack, zöldalma, finom fanyarság adják az aromákat. 5p

cantinasantamariadelapalmaakentavermentino2022.jpgCantina Santa Maria La Palma Akénta Vermentino di Sardegna 2022
Fehér húsú gyümölcsök, citrusok, őszibarack, pici ananász és fehér virág, valamint érintésnyi banán tűnik fel illatában. A korty jól kitöltött, kellően dinamikus és csiszolt savak, leheletnyi krémesség és jó arányok jellemzik. Fehér húsú őszibarack, zöldalma, körte, citrusok, pomelo adják az ízképet, érintésnyi trópusi gyümölcs mellett. 6p

cantinasantamariadelapalmapapirivermentino2022.jpgCantina Santa Maria La Palma Papiri Vermentino di Sardegna 2022
Friss, picikét parfümös illatában citrusok, majd körte, őszibarack, sárgadinnye, ananász és szőlő. Hidegen lendületes és kissé szikár, melegedve kerekebbnek hat és enyhe krémesség is megjelenik benne. Ízben hasonló utat ír le a citrusok, zöldalma, körte és szőlő felől a sárga húsú őszibarack, sárgadinnye és ananász felé tart, pici banánnal és zselécukorral a háttérben. Kellemes, jól iható bor, frissítően fanyar lecsengéssel. 5p+

cantinasantamariadelapalmapuntarosacannonaurose2022.jpgCantina Santa Maria La Palma Punta Rosa Cannonau di Sardegna Rosé 2022
Halvány szín, visszafogott illat fogad, pici citrusossággal és szamócával. A korty kerek,  enyhén krémes, savai puhák, lehetne kicsit elevenebb a bor. Ízben szamóca, gránátalma, pici cukorka, enyhe citrusosság jelentkezik. A lecsengésben némi kesernyével és az alkohol melegségével búcsúzik. 5p-

cantinasantamariadelapalmacagnulari2022.jpgCantina Santa Maria La Palma Cagnulari Alghero 2022
100% cagnulari, tartályban erjesztve és érlelve. Friss, szinte primőrös, élénken gyümölcsös illat, friss erdei bogyós gyümölcsökkel, enyhe borsos fűszerességgel. A közepesnél könnyebb testhez kevés, de szilárd tartású tannin és jó sav társul, a korty végén picikét melegít az alkohol. Erdei gyümölcsök - málna, szeder, áfonya - dominálnak ízben, pici bors, leheletnyi édesfűszer és étcsokoládé kíséretében. 5p+

cantinasantamariadelapalmarecontacagnulaririserva2019.jpgCantina Santa Maria La Palma Reconta Cagnulari Alghero Riserva 2019
Lassan nyílik az illata, egyre több érett erdei gyümölcs tárul fel benne, enyhe édesfűszeres kíséret mellett. Közepesnél kicsit testesebb, a jól kitöltött, puha tapintású korty elnyeli az emelkedett alkoholt is, a tannin érett, bársonyos. Jól strukturált bor és szépen belakta már a palackot. Érett gyümölcsök, szeder, málna, édesfűszerek, étcsokoládé és vanília alkotják az ízprofilt. 6p+


Irodalom:
Jancis Robinson, Hugh Johnson: A világ boratlasza

https://www.argiolas.it/en/

https://www.santamarialapalma.it/en/

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7418251439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása