A Borrajongó

Jégvarázs - Kikelet Pince Nov. 30 Késői Szüretelésű Furmint 2018

2022. november 30. 06:00 - furmintfan

A Kikelet Pince legújabb édes bora papíron egy késői szüretelésű furmint, valójában azonban sokkal több és különlegesebb annál. A fantázianév természetesen a szüret időpontjára utal, a hókristályt idéző címke pedig már árulkodik annak körülményeiről. A bor alapanyagául szolgáló szőlőszemeket ugyanis éppen 4 éve, 2018. november 30-án mínusz 8 Celsius fokos hőmérsékletben, fagyott állapotban szüretelték. Majdnem jégbor, de csak majdnem.

kikeletpincenovember30kesoiszuretelesufurmint2018_1.jpg

Tokaji jégborral csak egészen ritkán lehet találkozni, ennek több oka is van. Egyrészt a borvidéki édesboros termékpaletta enélkül is éppen elég széles és a tokaji borkülönlegességekre fókuszál. Másrészt az olyan extrém késői szüreti időpont, ami a jégborhoz szükséges, a Tokaji borvidéken leginkább a véletlen műve, hiszen őrült nagy kockázatot vállalna, aki csak a tartós fagypont alatti hőmérsékletet hozó hónapokra várva hagyná kint a szőlőfürtöket, ráadásul a botrytis jelenléte lényegében ki is zárja ennek lehetőségét. Nem csoda, hogy A Kikelet Pincénél is csak a szerencsének köszönhető, hogy elkészült ez a bor. 2018-ban kint maradt valamennyi szőlő a tőkéken, ami száraz boros alapanyagnak már nem volt ideális, a botrytis pedig elkerülte a fürtöket, majd jött a novemberi hideg és Berecz Stéphanie egy hirtelen ötlettől vezérelve nagyjából egy hordó borra való mennyiséget leszedett a fagyott szőlőszemekből.
A legfontosabb paraméterei alapján ez a tétel tehát lehetne jégbor, de ennek a meghatározott hőmérsékleten történő szüret és az analitika mellett adminisztrációs feltétele is van. A jégborba szánt szőlő szüretére vonatkozó szándékot az előírások szerint meghatározott idővel előre be kell jelenteni, ez a követelmény viszont ennél a tételnél nem teljesült. Így ez a bor késői szüretelésű furmintként került forgalomba, de minden szempontból kiemelkedik a Kikelet késői szüretelésű borai közül, és ezt a pince is igyekszik hangsúlyozni. A csomagolás sem szokványos, egy karcsú - akár jégcsapra is emlékeztető - átlátszó 0,375 literes palackba töltötték le, a már említett kék-fehér színű, hókristályt ábrázoló címkével. Ami az analitikát illeti, 140 g/l maradékcukor mellett 6,3 g/l a sav, az alkoholtartalom 12%.

Kikelet Pince Nov. 30 Késői Szüretelésű Furmint 2018
Az illat eleinte hűvös, elegánsan mértéktartó, majd szárnyra kap, érett és töppedt gyümölcsök áradnak a pohárból, a háttérben kevés fűszerrel, kardamommal, vaníliával és pirított cukorral. Idővel csak a gyümölcsözön marad: mangó, sárgabaracklekvár, kandírozott narancs, aszalt barack. Kóstolva sűrű, koncentrált, a magas maradékcukortartalom mellett - a meleg évnek köszönhetően - kicsit alacsony a sav, így az egyensúly az édesség felé billen, ezért azonban a bor gazdagsága, hedonista ízkavalkádja maradéktalanul kárpótol. A lágyan ölelő, sűrű  kortyban egymást kergetik a különféle gyömölcsös ízek, érett mangótól a sárgabaracklekváron át az aszalt gyümölcsökig és kandírozott narancsig, mézzel, egy kevés vaníliával és narancshéjjal. Gyönyörű bor, igazi hájjal kenegetős élmény, az ünnepi asztalra is ideális választás lehet. 8p- (5990 Ft - pincétől)

kikeletpincenovember30kesoiszuretelesufurmint2018_2.jpg

A mintapalackot Berecz Stéphanie-tól kaptam, köszönet érte!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr417985874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása