A Borrajongó

Tiszta lapra kékfrankos - Kiss Gábor Carte Blanche Franconien Noir 2021

2022. június 22. 06:00 - furmintfan

A legtöbb villányi borászhoz hasonlóan Kiss Gábor is a bordeaux-i fajtákból készült borai révén vált ismertté és elismertté Villányi borász. 11 hektár szőlővel rendelkezik, kedvenc fajtája a cabernet franc, a területek felén ez a fajta terem. A legkevesebb területet a kékfrankos foglalja el az ültetvényeken, a mai tétel azonban éppen a fajtából készült. A Carte Blanche a pincészet új, kis palackszámban készülő, mondhatni kísérleti boraiból áll. Ez a 2021-es kékfrankos összesen 0,3 hektárról, 2200 tőkéről származik, általában a házasítások része, de kivételesen önállóan került letöltésre. Kádban, spontán erjedt, majd rövid időre két használt hordóba került.

kissgaborcarteblanchefranconiennoirkekfrankos2021.jpg

Kiss Gábor Carte Blanche Franconien Noir 2021
Majdnem átláthatatlanul sötét színű bor, fiatalos, lilás karimával. Illata eleinte érett, sötét színű meggyet idéz, majd feketebors érkezik, málna- és szederdzsem, végül némi kék virág. Magasabb hőmérsékleten kóstolva az alkohol némi további melegséget kölcsönöz az illatnak. Közepesen sűrű, tartalmas anyag, szilárd savak és mennyiségre nem túl sok, de jó állagú és tartású tannin fele a struktúráért. A korty húsos, jól kitöltött, szép intenzitást hoz, a 14% alkohol délies karaktert és egy kis fűtő hatást ad hozzá az összképhez. Érett meggy, erdei gyümölcsök érett és dzsemes formában, finom fűszeresség, borsfélék alakítják az ízképet is. A termőhelyet nem tagadhatja le: kerekebb a test, magasabb az alkohol, picivel markánsabb a tannin. Ezzel együtt számomra ez egy hiteles és szerethető dél-pannon kékfrankos-interpretáció. Érdemes vele tenni egy próbát, mielőtt teljesen kifut, még ha nem is kifejezetten a 30+ fokos kánikulában van főszezonja, El lehet tenni a hűvösebb hónapokra is, kárára biztosan nem válik. Szerintem megéri a megszokottnál valamivel alacsonyabb hőmérsékleten fogyasztani, jól áll neki az enyhe hűvösség. 6p+

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6717861097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása