A Borrajongó

Finewines portfólió bemutató 2022

2022. június 13. 06:00 - furmintfan

Tar Ferenc régi álma, egy finewines.hu portfólió-kóstoló 2019-ben valósulhatott meg először, majd rögtön 2 év kényszerszünet következett. 2022-ben visszatért a rendezvény, mesterkurzusok nélkül, és kicsit kevesebb látogatóval, de ugyanúgy sok-sok remek borral. Az eseménynek ismét a Haris Park adott otthont, hat standon lehetett tematika szerint kóstolni, a hetedik asztal, a premium tételeké volt, itt külön összegekért lehetett válogatni extra borokból.

finewines1.jpg

A hat standot szépen végigjártam, egyiken sem kóstoltam meg mindent, kihagytam néhány fehéret, több vöröset és még több pezsgőt, a premium standhoz pedig már el sem jutottam, de így is közel 50 borról készült rövidke jegyzet, amelyeket standonkénti bontásban most köre is adok, zárójeles pontszámokkal.

finewines2.jpgBuborék
Ezen a standon eléggé változatos mezőny állt össze, de mivel muszáj volt szelektálni, a Champagne-vonalra koncentráltam, kis kitérőkkel.A Jacquesson 744 Cuvée Extra Brut erős kezdés, fehér húsú gyümölcsök, citrusok, grapefruit aromáit érezni, egy kevés dióval, intenzív gyöngyözés, feszes, kissé szárító savak mellett (7p-). A Bruno Paillard Premiere Cuvée Extra Brut tetszett a legjobban a sorból, friss, citrusos, zöldalmás, nagyon penge, precíz savak vezetik, szép a gyöngyözés, friss, elegáns az összhatás (7p). A Diebolt-Vallois Tradition Extra Brut ismét erős gyöngyözést, direktebb, élénkebb savakat mutat, fehér húsú gyümölcsök, citrusok és minimális élesztősség mellett (7p-). A Quartz Reef Méthode Traditionnelle Brut ezek után visszalépés, érleltebb aromák, sárga alma, sárga szilva, érlelt jegyek, bujkáló oxidáció érezhető benne, bár a textúra sima, a szerkezet is szép (6p-). A "bulizáró" pezsgőm a Weinhof Herrenberg Loch Riesling Sekt Brut 2015 volt, ami az előzőek után természetesen egészen más stílust képvisel. Édes gyümölcsös, almás, őszibarackos, gyógynövényes jegyeket idéz, a gyöngyözés jóval halványabb és rövidebben tart, a kortyban elég határozottan érezhető az édesség (6p-).

finewines4.jpgRiesling
A riesling-standon természetesen többnyire német borok sorakoztak, pár orszták és egy új-zélandi versenyzővel kiegészítve. Egy osztrák tétellel hangolódtam rá a német seregszemlére. a Huber Engelsberg Riesling 2021 üde, citrusos, virágos, enyhén cukorkás illatú, ízben mandarinnal és ananásszal gazdagítva, a feszes savak és maradékcukor kettősének köszönhetően kellemes off-dry érzettel (6p). A Van Volxem Saar Riesling 2019 Magnum igazi klasszis, a telt kortyban édesre érett, lédús fehér gyümölcsös, almás, enyhén gyógynövényes, érett citrusos aromák találkoznak széles savakkal és egy kevés maradékcukorral (7p-). A Georg Breuer Riesling 2015 kora ellenére is egy szigorúbb, szikárabb jelenség. A tömör gerincet adó penge savak még most is szárítanak egy kicsit, pici kőpor és petrol utal a kezdődő érettségi fázisra, de citromos, lime-os jegyek viszik a prímet (6p). A Dry River Craighall Riesling 2016 az egyetlen új-zélandi a sorban, a Bruer után talán valamivel alacsonyabb és szélesebb, mégis rusztikusabb a sav, a díszítést érett citrusok, alma, enyhe sósság adja (6p). A Dönnhoff Riesling Trocken 2020 enyhe fülledtséggel nyit, majd a klasszikus édes citrusos, fehér húsú gyümölcsös, almás, barackos vonalat hozza, eleven savak, picike cukor, karcsú, ruganyos test mellett (6p+). A Heymann-Löwenstein Schieferterrassen Riesling 2019 a már védjegyszerű gyógynövényes, termálvizes buké mellett szépen kibontakozik, remek savakat, enyhén édeskés citrusokat, finoman adagolt maradékcukrot, sós aláfestést hoz a korty (7p-). A Georg Mosbacher Riesling Trocken 2019 zárja a száraz szekciót, érett alma, citrusok, egy kevés kőpor és kezdődő petrolosság jön illatban, a lendületes, ugyanakkor lédús és haraphatóan zamatos kortyban édes citrusfélék, mandarin, narancs, fehér húsú gyümölcsök (7p-). Az utolsó két bor magasabb maradékcukorral bírt. A Weinhof Herrenberg Loch Stoveler Riesling 2018 érett sárga húsú gyümölcsös, sárgabarackos, narancsos, vaníliás cukros motívumokat vonultat fel magas, de csiszolt savakkal és határozottan édeskés tónusokkal (7p-). A J.J. Prüm Graacher Himmelreich Riesling Spätlese 2017 légies, elegáns, édes fehér húsú gyümölcsöket, almaféléket idéz, szép savakkal és határozott maradékcukorral (7p).

finewines3.jpgBlanc/Rosé
Itt kapott helyet minden fehérbor, ami nem riesling vagy nem új-zélandi, illetve a rosé-k, tehát itt is igazi stíluskavalkádra lehetett számítani. A Zull Grüner Veltliner 2021 direkt, fiatalos és behízelgő, filigrán jelenség, cukorkás, fehér virágos illattal, friss fehér húsú és déligyümölcsös ízjegyekkel (6p-). A Huber Terrassen Grüner Veltliner 2021 éppen csak egy lépéssel komolyabb, citrusok, zöldalma és egy kevés déligyümölcs színezi, a lendületes savak mellett mintha itt is maradt volna egy pici cukor a finom szövésű kortyban (6p). A Terre Nere Etna Bianco 2019 (cataratto, carricante és grecanico) ezek után jóval halkabb és neutrálisabb, sós, enyhén gyógyvizes, mandulás illata után ízben még egy kevés gyümölcs és hordófűszer érezhető, a szerkezet stabil és arányos (6p). Az Ogier Le Temps est Venu Cotes-du-Rhone Blanc 2019 egy 6 fajtából álló fehér házasítás, diszkrét fehér húsú gyümölcsös, enyhén déligyümölcsös jegyekkel, lágy savakkal, a korty végén melegítő alkohollal és kesernyével (5p). Az Ogier Viognier de Rosine 2020 kellemesebb, az édesre érett fehér húsú gyümölcsök mellett megjelenik a fajtajelleges zselécukor, majd a kortyban pici mandula is és fűszer is. Kerek, sima, selymes bor (6p-). A Van Volxem Windvogt Pinot Blanc 2019 egyre több gyümölcsös kínál, ahogy nyílik, finom fűszeresség, jól adagolt hordó és remek savak mellett (6p). A fehér sort nálam a Huber Gelber Muskateller 2021 zárta, ami úgy hozza a fajta jellegzetes aromáit, hogy intenzitása mellett sem válik tolakodóvá. Szőlő, szőlővirág, licsi, citrusok, citromhéj, keleti fűszerek, mangó, őszibarack, egy kevés koriandermag adják az aromákat, a korty finom szövésű, elegáns és szinte csontszáraz (6p+).
finewines5.jpgA rosé sort a Huber Moments Rosé 2021 nyitotta, amely pinot noir-ból készült és a tétel kis része nagy méretű fahordókban is járt egy rövid ideig. Elegáns, zamatos, lédús bor, kicsit provence felé is kacsintgat, bár annál talán kicsit közhelyesebb. Szamóca, gránátalma, őszibarack, némi mandarin és déligyümölcs kergetőzik a borban (6p-). A Vajra Rosabella 2020 testesebb, jól strukturált rosé, lendületes savai mellett pici fanyarság is ellensúlyozza a piros gyümölcsöket (5p+). A Terre Nere Etna Rosato 2018 illata már az aromabomlás jeleit mutatta,  ízben pedig nem sok kapaszkodót kínál, de a feszes savaknak köszönhetően a szerkezet még áll (4p-). Terre Nere Etna Rosato 2017 szebben tart, bár ez sem egy aromabomba, de frissebbnek tűnik, miközben a szerkezetet nézve kicsit teltebb, kerekebb, mint a 2018-as (4p+).

finewines3.jpgÚj-Zéland
A finewines új-zélandi választéka az utóbbi 2-3 évben alaposan kibővült, nem csoda, hogy külön standot kaptak a szigetország borai. Itt természetesen sauvignon blanc-okkal kezdtem a kóstolást. A Man O'War Sauvignon Blanc 2020 hűvös, óvilági stílusú, az illat zöldpaprikát, zöldpaprikás vajas kenyeret juttatott eszembe, a korty is egyenes, hűvös, nem harsány, inkább a paparikás, zöldalmás vonalon mozog, szikár savakkal és enyhe gyömbéres fűszerességgel (6p). A Palliser Estate Pencarrow Sauvignon Blanc 2021 citrusos, zöldalmás, zöldpaprikás, könnyed, elegáns darab (6p). A Palliser Estate Sauvignon Blanc 2020 már klasszikusabb új-zélandi vonásokat mutat, teltebb a korty, intenzívebbek az aromák, több a citrus és a trópusi gyümölcs, mellettük még egres, csalán és kígyóuborka jelentkezik be (6p). A Blank Canvas Holdaway Sauvignon Blanc 2021 elegáns, finom szövésű, légiesen könnyed és csiszolt bor, citromfüves, virágos, citrusos díszítéssel, ízben pluszban őszibarackkal, zöldalmával és zöldfűszerekkel (7p-). A chardonnay-sorból a Neudorf Tiritiri Chardonnay 2019 volt az első, tűzköves, mogyorós, fűszeres illat után ízében már citrusok is felfedezhetőek, az összhatás viszont még(?) kicsit nyers, fésületlen (6p). A Mahi Twin Valleys Chardonnay 2017 illatában is határozott a hordó: édesfűszeres, vaníliás, ízben alma, fehér húsú gyümölcsök társulnak, finom krémességgel, kerek savakkal, miközben a bornak van már egy kicsit érlelt hangulata is (6p). A Man O' War Valhalla Chardonnay 2018 egy szinttel feljebb van, szépen elegyednek a fehér húsú gyümölcsös, citrusos, fűszeres jegyek, egy kevés gyömbér, gyógynövény és grapefruit növeli a komplexitást, a remek savak, az enyhe krémesség és az okosan adagolt hordó jó egyensúlyt produkál (7p-).
finewines7.jpgA Neudorf Tom's Block Pinot Noir 2017 csipkebogyós, szamócás gyümölcsössége mellett zöldfűszereket, egy kevés avart és némi pörkölési aromát mutat, szájban kecses, sima, a végén egy kis melegség és kesernye árnyalja (6p). Az Ata Rangi Crimson Pinot Noir 2018 inkább az érett piros gyümölcsökre épít (szamóca, málna, cseresznye) pici édesfűszeres-zöldfűszeres aláfestéssel, elegáns, könnyed szerkezettel (7p-). A Blank Canvas Elements Syrah 2017 már mondhatni klasszikus, áradóan intenzív és buja, borsos, keleti fűszeres, sötét bogyós gyümölcsös aromáihoz egységes, arányos szerkezet párosul (7p). A Man O' War Island Blend 2019 a pince alap bordeaux-i házasítása, érett piros gyümölcsöket idéz, diszkrét fűszerességgel, leheletnyi grafittal. Közepesnél könnyedebb testét kerek sav és finom tannin keretezi (6p).


finewines9.jpgItália
Az olasz felhozatal a finewines-nál leginkább piemonti és szicíliai vörösborokból áll, a kevés olasz fehér és rosé ugye már szerepelt a blanc/rosé standon. A Vajra Claré 2020 tökéletes indítás, pehelykönnyű, laza, szinte silleres gyümölcshangsúlyos ivóbor (5p). Váltás Szicíliára: a Terre Nere Etna Rosso 2019 visszafogott virágos, piros gyümölcsös illata után ízben kicsit több gyümölcsöt kínál, de a szerkezet érzésem szerint még nem állt össze teljesen (6p-). A Terre Nere Rosso Santo Spirito 2019 komolyabb anyag, az illat eleinte kicsit zárt, majd piros gyümölcsöket idéz, amihez ízben vérnarancs csatlakozik. Az alap vörös után koncentráltabb,  markánsabb tétel (6p+). Vissza Piemont-ba, komolyabb, érettebb borokkal. A Roberto Voerzio Dolcetto d'Alba 2016 illatában faeper, avar, dohány és kátrály is megjelenik, a jól kitöltött, szépen érett kortyban inkább érett piros gyümölcsök és étcsoki, valamint minimális vadhús érkezik, némi kesernyével (6p). A Vajra Albe Barolo 2017 vérnarancsos, szamócás, finoman keleti fűszeres aromákat vonultat fel, remek savak és szilárd tannin alkotja a szerkezet vázát, most is szép, de még érlelni is megérni (7p). A Cesare Bussolo Fossato Barolo 2014 már kétségtelenül fejlettebb, narancshéj, érési aromák, dohány, pici dió is feltűnik a dísztőjegyek között, miközben a karcsú, szikár bor szép struktúrát is vilant (7p-). Az olasz sort az Ascheri Montelupa Syrah 2006 zárta. Fajtajelleget nem tudtam benne felfedezni, de egyébként egy szép érett bor. Aszalt piros gyümölcsös, finoman földes-dohányos, jönnek már benne a tercier jegyek, a tannin sima, a savak is szépek, de a szerkezet már itt-ott fellazult (6p).

finewines8.jpgVegyes vörös
A vegyes vörösboros standnál burgundi, rhone-i és osztrák borok vártak. A Joblot Givry L'Empreinte 1er Cru 2019 meglepően meleg karakterű, sötét bogyós erdei gyümölcsöket idéz, selymes, sima, de kicsit röviden tart, több élénkséggel és lendülettel jobban szerettem volna (6p). Joblot Givry Clos Marole 1er Cru 2019 hasonló karakterű, de mindenben kicsit jobb: elegánsabb, hosszabb, finomabb szövésű és fineszesebb (7p-). Rhone-ra áttérve az első bor az Ogier Le Temps est Venu Cotes-du-Rhone 2020 enyhe animalitással nyit, szellőzve érett piros gyümölcsöket és szép fűszerességet villant, jó szerkezet, szép savak mellett (6p+). A Saint Cosme Crozes-Hermitage 2018 fekete ribizlis, áfonyás, grafitos, gyógynövényes illata után ízben is hasonló vonalon mozog, jó koncentráció és struktúra mellett (7p-). Végezetül jöjjön két osztrák bor. A Zull Pinot Noir 2018 illatában a fás, pörkölt aromák uralkodnak, szájban viszont a gyümölcsök sokkal több teret kapnak, a korty karcsú, könnyed, de a hordó még picit erősnek tűnik (6p). A Krutzler Merlot 2017 édesfűszeres, virágos, érett meggyes, enyhén marcipános illata után ízben egy kis meggymagos fanyarság is feltűnik, a savak a fajtához képest elég feszesek, a hordó határozott, de nekem belefért (6p+).

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1517846485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása