A Borrajongó

Egy legenda hagyatéka - Bussay Tramini 2006

2022. május 20. 06:00 - furmintfan

Nagyon ritkán iszom 15 éves borokat. Sem a tárolókapacitás, sem a bátorság nincs meg hozzá, hogy ilyen hosszú évekig fektessek palackokat, kockázatkerülő énem pedig attól is eltántorít, hogy gyűjteményekben kutakodjak korosabb borok után. A teljes igazsághoz az is hozzátartozik, hogy szeretem, amikor még van a borokban több-kevesebb frissesség is. Szóval ritkán iszom 15 éves borokat, de néha rám mosolyog a szerencse és egy-egy remek formának örvendő palackot tol elém.
Így történt ez nemrég a Kálvária Pincében is, ahol Furmint Február sajtókóstoló után, Sabar kóstoló előtt a házigazda Kézdy Dániel felajánlotta, hogy nézzünk ki egy tételt a pincéből és nézzük meg közösen. Nem én választottam ki a palackot - Hatvani Szabolcsé az érdem -, azt sem állítanám, hogy a fentebb taglalt okok miatt nem volt bennem előzetesen némi félelem, de szerencsénkre az egyetlen problémát a dugó eltávolítása okozta, a bor mindenkit elvarázsolt.

bussaytramini2006_1.jpg

Bussay László, a Zalai borvidék ikonikus alakja már közel 8 éve nincs közöttünk, a nevet és a pincészetet lánya, Dorottya viszi tovább. Ez a bor még mondhatjuk, hogy a hőskorban készült, ráadásul egy remek évjáratból.

bussaytramini2006_2.jpg
Bussay Tramini 2006
A bor színe már borostyánba hajlik, lassan hömpölyög a pohárban, sejthető, hogy komoly matéria. A palackérés aromái és a tramini jellegzetes díszítőjegyei szépen kiegészítik egymást és komplex illatot eredményeznek. Akácméz, érett és aszalt sárgabarack, trópusi gyümölcsök, rózsavíz és keleti fűszer alkot nehezen szálazható egységet. Mintha lenne egy kis késői szüretes - akár töppedt szőlős, esetleg botrytises - beütése is a bornak, de ezt is beolvasztja a gazdag ornamentika. Kóstolva beigazolódnak a sejtelmek: a vastag, olajosan hömpölygő anyag teljesen betölti a szájat. Telt, krémes, puha tapintású a korty, a savak nem dübörögnek, de szépen vállukra veszik a komótosan mozgó, nagy testet. Még az emelkedett alkohol (14,8%) sem lóg ki, csak finoman tüzessé teszi a bort, de ez voltaképpen passzol is a hedonista karakterhez. Mézes, aszalt barackos, sárga húsú gyümölcsös, narancshéjas, keleti fűszeres, sós motívumok adják az illathoz hasonlóan összetett, szép érettségi állapotot tükröző ízképet. Igazi hájjal kenegetős élmény, egy legendás borász szépen érő, máig kiváló formának örvendő bora. 7p-

Kézdy Dánielnek köszönet a lehetőségért, hogy megkóstolhattuk ezt a bort.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4517829407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása