A Borrajongó

International Malbec Day Budapesten 2022

2022. április 29. 03:50 - furmintfan

A 2011-es év óta április 17-én tartják a malbec nemzetközi világnapját, és mivel az eredetileg Franciaországból származó szőlőfajta pedig ma már leginkább Argentínát mondhatja új hazájának, így nem csoda, hogy a kezdeményezés is a dél-amerikai országnak köszönhető. Az Argentin Köztársaság Budapesti Nagykövetsége az argentin borok néhány magyarországi importőrének segítségével - 2 év kihagyás után - ismét szervezett egy malbec kóstolót, amelynek az idén átadott Aurea Hotel adott otthont az Akadémia utcában.

winesofarg_270177922_225583893058960_6296753786705751232_n.jpg

(A kép forrása a Wines of Argntina instagram oldala)

A malbec dicsőséges útja Argentínában a 19. század második felében indult, ekkor telepítettek több francia fajtát a dél-amerikai országban. Ezzel nagyjából egy időben az Argentínába emigráló francia és olasz szakembereknek köszönhetően az ország borágazata óriási fejlődésnek indult. Közben a malbec jelentősége a francia borvidékeken fokozatosan csökkent, ma már csak Cahors régióban termesztik nagyobb területen, Bordeaux-ban és a Loire-völgyben alaposan hátraszorult a többi fajta javára. Argentínában az ültetvények kitettsége, az éghajlati elemek, a magas UV-sugárzás ideális feltételeket kínál a malbec-nek, amely az ország különböző régióiban egyaránt szépen muzsikál, alkalmazkodva a helyi adottságokhoz.
Argentína jelenleg a világ ötödik legnagyobb bortermelője, közel 200.000 hektáron terem borszőlő, ebből kb. 150.000 ha Mendozában. Az összes ültetvény mintegy 24%-án terem malbec, ezzel magasan ez a vezető fajta és az utóbbi 20 évben 170%-kal nőtt az ültetvények területe.

A borrajongót korábban két alkalommal akov képviselte (2014, 2015), én idén debütáltam International Malbec Day-résztvevőként. Az esemény egészen befogadható szortimenttel állt elő, a sétáló kóstoló alatt Herczegh Ágnes rövid mesterkurzusokat tartott, egy átfogó bortörteneti bevezetés után az argentin malbec különböző oldalait bemutatva.

A mesterkurzus boraival kezdek - ezekkel egy kicsivel többet el tudtam szöszölni -, utána néhány sorban megemlékeznék a sétáló kóstoló borainak nagy részéről is.

malbecday2022_1.jpg
Luigi Bosca Malbec 2019
Átlagosan 35 éves tőkék, acéltartályos erjesztés, almasavbontás, majd érlelés 12-14 hónapig új francia tölgyfa hordókban. Édesfűszeres, tejcsokis, vaníliás, behízelgő hordó keretezi az érett piros gyümölcsöket. A test közepes, a korty puha tapintású, kellően tartalmas, mindene a helyén. Kicsit talán populárisra hangolt, de profi munka. 6p

Kaiken Malbec 2019
Acéltartályos erjesztés, majd érlelés fele-fele részben acéltartályban, illetve kis francia tölgyfa hordókban 8 hónapon át. Gumis, bakelites pörkölési aromák, enyhe szörpös édesség, érett erdei bogyós gyümölcsök és szilva jellemzi az aromatikát. A korty viszonylag könnyed, gördülékeny, kicsit lágy, a végén kesernyével búcsúzik és a tannin is szárít. 5p

Terrazas de los Andes Malbec 2018
20-90 éves tőkék termése, erjesztést követően a bor 40%-a negyedtültésű francia hordókban érlelődött 12 hónapon keresztül, majd fél éves palackos érlelést is kapott. Érett, illetve már enyhén túlérett piros és erdei gyümölcsök viszik a prímet illatban és ízben, ezt némi egzotikus fűszer és vanília egészíti ki. Meleg hangulatot árasztó bor, szépen integrált hordóval, kerek savakkal, finom krémességgel, puha textúrával. 6p+

Zuccardi Concreto Malbec 2018
Egész fürtös feldolgozással és betontartályos erjesztéssel, érleléssel készült, fát nem látott. Az illat frissen facsart gyümölcsöket idéz, koncentrált és tiszta, még némi virág motoszkál a háttérben. Elegáns, finom szövésű, selymes tapintású a korty, kevés finom szemcsés kocsányos tannin és jó sav felel a szerkezeti vázért, a korty pedig csordultig tele van érett gyümölcsökkel a cseresznyétől málnán át a szederig, diszkrét fűszerességgel kísérve. Nem is hiányzik a hordó. 7p

Catena Malbec 2019
Spontán erjesztés acéltartályokban, majd 12 hónapos érlelés első-, másod-, illetve harmadtöltésű francia hordókban, majd 6 hónap a palackban. Édesre érett erdei bogyós gyümölcsök, édesfűszerek, vanília töltik meg tartalommal az illatot és a sűrű, koncentrált kortyot. Kóstolva viszonylag, lassú ritmusú a korty, szépen integrált a tannin, nem túlzó a hordó, nem lekváros, nem nehézkes a bor. Valamivel lehetne élénkebb a sav, de összességében szép tétel. 7p-

Achaval Ferrer Malbec 2019
Betontartályokban erjedt, majd használt francia hordókban történt az almasavbontás és itt is érlelődött a bor 8 hónapig. Izgalmas, érett piros gyümölcsös illat- és ízvilág fogad, cseresznye, meggy, málna, szép fűszerességgel. Remek egyensúlyt mutat, jó savak vezetik, szépen támogat a remek minőségű hordó, a korty finoman krémes, de kellően lendületes és tartalmas. Szinte óvilági stílust képvisel, mentes a tipikus újvilági boros kliséktől, elegáns, kiváló bor, mint mindig. 7p

 

Következzenek a sétáló kóstoló borai, nagyjából a felhozatal kétharmadát kóstolhattam meg. Túl sok időt nem töltöttem a borokkal és csak nagyon vázlatosan jegyzeteltem, így erősen zárójeles pontszámok és rövidke jegyzetek következnek.

malbecday2022_2.jpgA Wine Age standjánál két bort néztem meg a Bodegas Salentein-től. A Salentein Portillo Malbec 2020 főtt gyümölcsös, lágy, meleg karakterű, nem különösebben testes, nem is emlékezetes, nem az én borom (5p). A Salentein Barrel Selection 2019 lényegesen komolyabb, meleg hangulatot áraszt, a hordó elég határozott, de nem durva tejcsokis, édesfűszeres aromákat hoz a képbe, de ott vannak az érett erdei gyümölcsök is. A korty finoman krémes, puha tapintású, nem lóg ki belőle semmi, de kicsit lágy, kortyközépen picikét leül, aztán szépen visszajön végére (6p+).

malbecday2022_3.jpgA Haraszthy-Vallejo standnál két bor lehetett kóstolni. A Fantástico Malbec 2019 még elég fiatal, a koncentráció és a túlérettbe hajló sötét bogyós gyümölcsösség, megvan, de kicsit lágy a korty és a végén fűt az alkohol (6p). A Fantástico Icon 2018 egy házasítás (malbec, cabernet sauvignon, merlot), a hordó határozott, de remek minőségű, izgalmas egzotikus fűszereket hoz a képbe, érett (de nem főtt) erdei gyümölcsöket érezni még, a korty kiegyensúlyozott, gazdag, de nem nehézkes (7p).

malbecday2022_4.jpgA Heinemann standja következett, itt volt egy kakukktojás fehérbor is, azt is megkóstoltam frissítőként. A Colomé Estate Torrontes 2021 friss, kifejezetten zamatos finom szövésű bor, lédús zöldalma, őszibarack, ananász, szőlő aromái elegyednek, a sav puha tapintású, de elegendő lendületet ad, kellemes intermezzo volt (6p). Az első vörös itt az Amalaya Malbec 2020 volt, amely meglehetősen tompa és egyszerű, kicsit alulérettnek is tűnt, a mennyiségre nem túl sok tannin húzós és érdes, a gyümölcsök viszont itt is kicsit megfőttek (5p-). A Colomé Estate Malbec 2019 elég határozottan hordós, füstös, fűszeres pörkölési aromák vetnek egy kis árnyékot az érett és lekvárosba csúszó sötét bogyós gyümölcsökre, a korty sűrű, krémes, kicsit lágy a sav, de masszív a tannin (6p). A Bodegas Caro Amancaya Malbec-Cabernet Sauvignon 2019 végre hoz valami európai hangulatot, vagy inkább két világ határán táncol (a pince Catena-Rotschild közös vállalkozás). 64% malbec mellett 36% cabernet sauvignon alkotja a házasítást, a gyümölcsösség intenzív - fekete ribizli, áfonya, szeder -, ezt diszkrét hordóhatás kíséri, szép a bor egyensúlya, jó koncentrációt mutat, nem szirupos, nem édes (7p).

malbecday2022_5.jpgA Wine Mission standjánál fejeztem be a kóstolást. A Zuccardi Fuzion Malbec 2020 egyből mutatja, hogy nem látott fát, intenzíven és tisztán (piros) gyümölcsös, lédús, kellemesen puha tapintású, mégis gördülékeny, jó inni (5p+). A Zuccardi A Malbec 2020 inkább gyümölcshangsúlyos, könnyedebb, erdei gyümölcsös, visszafogottabb hordóval operál (6p-). A Zuccardi Q 2019 komolyabb akar lenni, sűrűbb, teltebb, de kicsit fülledt, erősebbek a pörkölési aromák, túlérettbe és dzsemesbe hajlanak a gyümölcsök, nekem személy szerint kevésbé jött be (5p+). A Zuccardi Poligoros Malbec 2017 finom érettséget mutat, a korty tágas, kerek, az érett piros gyümölcsök mellett finom gyógynövényes, bőrös, avaros aromák színezik, óvilágibb hangulatot kelt (6p+). A José Zuccardi Malbec 2016 izgalmas és még nagyon fiatal. Viszonylag koncentrált, de "csak" közepes testű, az érett fekete bogyós gyümölcsök mellett izgalmas sós, fűszeres, enyhén fűszerpaprikás aromákat idéz, a tannin még kicsit szárít a végén, de lesz ideje a palackban kerekedni (7p-).

malbecday2022_6.jpg 

A kóstolóra az Argentin Nagykövetség hívott meg, köszönet érte.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1317815131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása