2022-re több kisebb-nagyobb chardonnay-s posztot terveztem, de az alábbi sor mégis inkább a véletlen műve. Az utóbbi két évben összegyűlt néhány 2019-es évjáratú balatoni bor a fajtából, így kézenfekvőnek tűnt őket egymás mellett megkóstolni. Nem különösebben drága borokról van szó, így kellemes, jól iható, hibamentes borokat vártam a sortól, az esetleges izgalomfaktor már bónuszként jöhetett szóba. Lássuk, hogy teljesített az ötösfogat.
A borok nagyobb része a Balatonfüred-csopaki borvidék területeiről érkezett, egy dél-balatoni és egy balatonfelvidéki tétellel kiegészülve. Egy kivétellel - legalább részben - hordós tételekről van szó, és talán meglepő módon nagyrészt dűlőszelekciókról is.
Béla és Bandi Chardonnay 2019
A balatonszőlősi Száka dűlő kb. 40 chardonnay-tőkéinek terméséből készült a bor. Az illat eleinte mértéktartó, de tartogat részleteket, idővel pedig szépen ki is nyílik. Friss alma, fehér húsú őszibarack, ananász, egy kevés banán, fehér virágok és gyömbér. Úgy tűnik, jól eltalálták a szüretet, éretlenségnek nincs nyoma, de nem is esik át a ló túloldalára, pont ideális a sav, bársonyos a korty, nincs túltolva a hordó, épp csak minimális krémesség és talán egy késhegynyi maradékcukor kerekíti. A mérsékelt égövi gyümölcsöket egy kevés trópusi gyümölcs jelenléte dobja fel, mégis inkább hűvös hangulatot áraszt. Kortyközép után csatlakozik még egy kevés vajas keksz és a finisben leheletnyi vanília. Ez volt a kedvencem a sorban. 6p-
Istvándy Jenő Pincészete Farkastető Chardonnay 2019
Dűlőszelektált chardonnay a Káli-medencéből, 35 éves tőkékről, mészköves-bazaltos talajról, tartályban erjesztve, 1 hónapig 225 literes hordókban érlelve. Az illat kicsit bátortalan, sárga alma vezeti, mellette minimális banán, pici édesfűszer és virág fedezhető fel. Másnapra felerősödik, nagyjából ugyanezt a vonalat hozza, enyhe vajasság mellett. Közepesnél kicsit könnyedebb, élénk savak lökik be a kortyot, középtájéktól viszont inkább egy kis cserességet érezni, másnapra ez besimul. Ízben kezdetben is intenzívebb, mint illatban de még így is talán a sor legmoderáltabb tagja. Sárga alma, édes vajas krém, narancs, banán, pici mandula színezi, a lecsengés kicsit rövid, első nap a végén szárít a csersav. 5p-
Jásdi Chardonnay 2019
Kakukktojás a sorban, ugyanis ez az egyetlen tagja a mezőnynek, amely nem látott hordót. Nem is igazán hiányzik belőle. Fiatalos illatában fehér húsú gyümölcsök uralkodnak (körte, alma, őszibarack), citrusokkal, a háttérben egy kevés déligyümölcs és minimális zöldfűszer. Kóstolva lendületes, gördülékeny, letisztult bort kapunk. Íze az illatra rímel, lédús, zamatos, gyümölcs-centrikus. Az élénk savak, az édes fehér húsú gyümölcsök, a citrusok, az enyhe fanyarság és a leheletnyi sósság egyensúlyt képeznek. Bonyodalmaktól, túlzásoktól és közhelyektől mentes, frissítő, jól elkészített bor, a műfajon belül hibátlan megoldás. 5p
Kristinus Parapli Chardonnay 2019
Szintén dűlőszelektált tétel, a kéthelyi Parapli dűlő terméséből készült, vegyesen tartályos és hordós tétel. A sor legédesebb aromatikáját közvetíti, illatban és ízben egyaránt: vanília, banán, kókusztej, kardamom, ananász és egy kevés kandírozott trópusi gyümölcs. Kóstolva gömbölyű, sima, enyhe édesség is kerekíti, erre a hordó is rátesz egy lapáttal. Az illatból már ismert motívumokon túl ízben több édes trópusi gyümölcs is feltűnik. A tartalmas korty puha tapintású, lágyan ölelő, széles savakra támaszkodik, a test közepes. Az édes ízekkel, a krémességgel és a hordóval meglehetősen populárisra hangolták. 5p
Mörk Pincészet Mészkemence Chardonnay 2019
A dörgicsei Mészkemence dűlő termése részben tartályban, részben fahordóban erjedt. 7 g/l maradékcukor. Sajnos dugós, de rögtön bontás után még valamennyire a TCA mögé lehetett látni. Érett fehér húsú gyümölcsök, édes alma, puha tapintású korty, kerekség, kissé lágy savak, integrált hordó sejlik fel egy rövid időre. Kár ezért a palackért.