Ma egy késői szüretelésű édes muskotály következik a januári sárgamuskotály-sorozatban, de nem Tokaj-Hegyaljáról, hanem meglepő módon a Balaton déli partjáról. A Balatonboglári borvidéken ritkán készülnek édes fehérborok, így a Bujdosó Pincészet késői szüretelésű sárgamuskotály különlegességnek számít a palettán.
A bor a Visz település mellett található 280 méter magasságú Csirip-tetőről szüretelt, szamorodni technológiával készült sárgamuskotály, a fürtöket újborban áztatták. A termőhely változatos talajviszonyokat mutat, főleg agyagos, a tetején mészköves részekkel és magassága miatt a környező részeknél kicsit hűvösebb.
Bujdosó Tramontana Késői Szüretelésű Sárgamuskotály 2019
Inkább tipikus késői szüretelésű bor, mint (akár késői szüretelésű) sárgamuskotály, maga a fajtajelleg kevésbé átütő, bár a bor élvezeti értékéből ez nem von le semmit. Őszibarackbefőtt, mangó, ananász, töppedt szőlő, trópusi gyümölcsök jellemzik az aromatikát, illatban és ízben konzekvensen ugyanazt hozza. Közepesnél könnyedebb, a sav-cukor egyensúlya halványan talán az utóbbi felé hajlik, az édességet leheletnyi fenolosság, enyhe kesernye segít ellensúlyozni. Szerethető bor, nem különösebben komplex, de kifejezetten finom és jól csúszik. 6p- (2480 Ft - Veritas)