A Borrajongó

Montalcino árnyékában - Fanti Sassomagno Sant' Antimo Rosso 2018

2022. január 12. 06:00 - furmintfan

Montalcino és környéke egyértelműen a legmagasabb minőségű borok között jegyzett Burnello di Montalcino-ról és kistestvéréről, a Rosso di Montalcino-ról vált híresség. Ezek a borok kizárólag sangiovese-ből készülhetnek, jobb esetben tényleg abból is készülnek, de volt már rá példa, hogy egyesek trükköztek a szőlőfajtákkal. Van pedig törvényes lehetőség is a helyben termesztett egyéb fajták felhasználására, az általános Toscana IGT kategória felett is, bár tény, hogy a mágikus Montalcino szó nem szerepel a körzet nevében.
Sant' Antimo DOC egy 1996-ban életre hívott eredetvédelmi körzet, amely nevét a Castelnuovo dell' Abate község mellett található Sant' Antimo apátságról kapta. Területe szinte egy az egyben lefedi a Brunello di Montalcino DOCG-ét, azonban fajtahasználat szempontjából sokkal megengedőbb. Persze joggal merül fel a kérdés, hogy érdemes-e Montalcino-ban a sangiovese-t nemzetközi fajtákkal nyilvánosan megpuccsolni, de ez legalább egy legális kiskapu. Bianco, Rosso és Vin Santo kategória egyaránt létezik Sant' Antimo DOC megjelöléssel és bizonyos fajtaborok is viselhetik az eredetmegjelölést (cabernet  sauvignon, merlot, pinot nero, illetve chardonnay, pinot grigio, sauvignon blanc). Vin Santo DOC kategóriából is van kettő, a "normál" mellett a Sant’Antimo Vin Santo Occhio di Pernice DOC kék szőlő fajták felhasználásával készülhet. A rugalmas szabályozásnak köszönhetően sok nem kizárólag sangiovese-ből készült bor viselheti a körzet nevét, a szimpla Toscana IGT megjelölés helyett. Nem tudom, hogy a kevésbé toszkán-specialista borrajongók körében mennyire ismert Sant' Antimo DOC neve, én a múlt héten találkoztam vele először, amikor leemeltem ezt a palackot a polcról.
fantisassomagnorosso2018.jpg

A Tenuta Fanti egy 1800 óta működő családi birtok Castelnuovo dell' Abate településen, amelyet a közel 1000 éve itt élő Fanti család az 1970-es években állított át a főállású borászkodásra. Természetesen a Rosso és Brunello di Montalcino-n van a hangsúly, de azokon túl Sant' Antimo DOC és Toscana IGT megjelölésű borokat, valamint grappát, mézet és olívaolajat is készítenek. Sant' Antimo Bianco, Rosso és Vin Santo egyaránt szerepel a szortimentben, én az itthon elérhető Rosso-val tettem egy próbát.

Fanti Sassomagno Sant' Antimo Rosso 2018
Sangiovese, merlot, syrah és cabernet sauvignon házasítása, tartályban erjesztve, majd 8 hónapig vegyesen 3 és 50 hektoliteres hordókban érlelve. A pince honlapján nincsenek megadva a pontos arányok, de kóstolás alapján arra tippelnék, hogy a francia fajtákból a merlot részaránya lehet a legnagyobb.
A sommás végső konklúzióm szerint ez egy nemzetközi fajtákkal letompított Rosso di Montalcino, ez a kóstolás első napján hatványozottan érvényes volt. Kellett neki egy nap, hogy összeszedje magát, bontás után egy darabig kifejezetten zárkózott és tompa volt, második napra sokat nyílt. Teljes pompájában meggy, málna, vörös áfonya képviseli a gyümölcsöket, a háttérben kevés balzsamecet, fenyőtű és avar bukéja motoszkál. Fel lehet fedezni benne egy montalcino-i sangiovese lenyomatát, de csak halványan. Közepesnél karcsúbb testű, a struktúra lekerekedett, arányos, a sav és a tannin is jól beilleszkedett. Az érett piros gyümölcsöket némi zöldfűszer, egy kevés hordófűszer, egy csepp balzsamecet és málnaecet kíséri. Finoman fanyar és picikét rusztikus, de egy karakteresebb rosso-hoz mérve kicsit arctalan és izgalommentes. Nem egy rossz anyag, de aki a klasszikus montalcino-i borokat szereti, annak valószínűleg hiányérzete lesz. Első nap erős 5 pontról indult, de végül behúzta a hatost. 6p- (4935 Ft - Veritas)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4216808158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása