A Borrajongó

Hoop Wines vörösborok 2019-ből

2021. december 07. 06:00 - ungert

A kétszemélyes mátrai miniprojektnek tekinthető Hoop Wines széles közönség előtt bemutatkozó borairól tavaly tavasszal írtunk először. Az akkor debütált rozé, a pét-natok és a tizennyolcas kékfrankos is elégedettségre adtak okott a teljesítmény olyasfajta kontextusba helyezése nélkül is, mint amilyenre olykor a kezdeti próbálkozások során enyhítő körülményként szükség van. 

Bár úgy gondolom, hogy a két Zoltán közös munkája még a borkészítési útkeresés szakaszában van, a friss, 2019-es évjárat vörösei ékesen bizonyítják, hogy nem állnak távol a saját stílus megtalálásától a mátrai borvidék adta keretek között. Ezekről érkezik most négykezes beszámolónk.

oacf2249-min.JPEG

Hoop Wines Violet Kékfrankos 2019

furmintfan: Izgalmas illatában szuperérett erdei gyümölcsök, izgalmas fűszerek, érintésnyi likőrösség. Közepes testű, jól strukturált bor, szépen illeszkedő savakkal, jól integrált tanninnal és alkohollal, csak a korty végén érezhető minimális melegítő és szárító hatás. A sudár és tartalmas kortyot erdei gyümölcsös, áfonyás, szedres, málnás gyümölcsösség szövi át, finom kökényes fanyarsággal. Szép bor, méltó folytatása a 2018-as elődnek. 6p

ungert: Érett, de gyümölcscentrikus, szép fűszerezettséggel kiegészült illat fogad a pohárban. Szájban hibátlan kortyszerkezet, a gyümölcsök élénkségéhez társuló erőteljesebb, de rendezett savak, valamint a testbe épülő tannin fogad. Egyszerre mutat érett és sűrű, valamint direkten gyümölcsös, játékosan könnyed arcot, amit a fűszerezettség tehetségesen egészít ki. Lendületes, mégis sokdimenziós bor: a kékfrankos egyik legszebb, legszerethetőbb arcát mutatja a borvidéken. Az előd alapján ez sem lesz olcsó, de úgy gondolom, hogy megéri. Erős 6 pont.

Hoop Wines Gereg Cabernet Franc 2019

furmintfan: Egyszerre hűvös és meleg érzetet keltő illatában fűszerpaprika elegyedik kávélikőrrel, a háttérben érett fekete bogyósokkal, cassis-szal. Szájban telt, krémes, omlós, enyhén szárító tanninok és széles sav keretezi a bort, az emelkedett alkohol nagyrészt eltűnik, csak a finisben melegít egy kicsit. Porrá aszalt fekete bogyós gyümölcsök, fűszerpaprika, fekete olíva, enyhén borsos fűszeresség jellemzi az ízvilágot, második nap talán több gyümölccsel. Karakteres bor, bár nem egy gyümölcsbomba, talán ezért nem annyira az én világom. 5p

ungert: A kékfrankos kontextusában vizsgálva sokkal sűrűbb, mélyebb és sötétebb anyagnak tűnik. A szuperérett, már-már aszaltba hajló erdei gyümölcsöket a fűszerpaprika és némi likőrösség egészíti ki. Rendezett és vonzó bor benyomását kelti, de nélkülözi a Violet frissességét, lendületét. Erre szájban is ráerősít: tömény, erőteljes és izmos anyag, de a gyümölcsök helyett a fűszerek dominálják. Nagy bor, de a kékfrankos játékosságának hiányában talán kevésbé intenzív, és egyéni ízléstől függően kevésbé szerethető is lehet. Nekem bejön ez a stílus is, el is érte a 6 pontot.

A borokat közvetlenül a pincétől, Kerekes Zoltán közvetítésével kaptuk kóstolásra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5916774794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása