A Borrajongó

Aranyérmes sauvignon blanc a hiperből - Feind Sauvignon Blanc 2020

2021. november 22. 06:00 - furmintfan

Idén októberben sem maradtunk nemzetközi borversenyen aratott magyar siker nélkül, ezúttal a szokásosnál nagyobb volt a meglepetés, hiszen egy 4-5 eurós reduktív balatoni sauvignon blanc aratta le a babérokat. A francia Les Mondial Des Vins Blanc versenyen a sauvignon blanc kategóriát a balatonfőkajári Feind Pincészet 2020-as (dunántúli) Sauvignon Blanc bora nyerte. A fajta őshazájában ez mindenképpen meghökkentő eredménynek tűnhet, bár a teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy az érmes borok listáját átböngészve a sauvignon blanc-ok között a Feinden kívül mindössze egy késői szüretelésű moldovai bort, egy cseh, egy szlovák és egy német tételt találtam. A más kategóriákban éremmel díjazott francia borok is leginkább Alsace-ból érkeztek, így a fentiek alapján meg merem kockáztatni, hogy az ítészek nem dúskáltak a komolyabb Loire-menti, új-zélandi, dél-tiroli, vagy stájerországi sauvignon blanc-okban (a borversenyt Strasbourg-ban rendezték). Ezzel együtt bíztam benne, hogy a bor nem okoz majd csalódást, ráadásul az ára miatt nagy kockázatot sem vállaltam, amikor hazavittem egy palackot a sarki Aldiból.

feindsauvignonblanc2020.jpg

Feind Sauvignon Blanc 2020
Áradó, tiszta, fajtajelleges az illat, a kötelező jegyeket idézi: citrusok, zöldalma, csalán, tv paprika, egres, egy kevés bodza. Kóstolva közepesnél kicsit könnyedebb, de a korty jól kitöltött, kerek, savai nem túl élesek - jó eséllyel rejt néhány gramm maradékcukrot is a bor - az alkohol magasabb hőmérsékletre melegedve kicsit csíp a korty végén. Szájban első nap kevésbé intenzív és buja, moderáltabban hozza az illatból ismert fajtajegyeket, másnapra utoléri az illatot. Nem kiabál, de van hangereje, jól érthető és felismerhető, miközben tartózkodik a végletektől is: nem hajlik sem a nagyon zöld, sem a túlérett trópusi irányba. Ez egy modern hangvételű, technológiailag kifogástalanul elkészített, felismerhető és jól iható sauvignon blanc, se több, se kevesebb. A hazai mezőnyben szerintem nem is rossz versenyző, nemzetközi kontextusban inkább csak korrekt belépő szint. Cserébe jó vétel. Akinek bejön az újvilági sauvignon blanc-stílus, bátran próbálkozhat vele, ennyi pénzért valószínűleg nem fog csalódni, mindenki más nyugodt szívvel kihagyhatja. 5p+ (borkereskedések, hiperek - 1600 Ft körül)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4416759268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása