Gyurasits Emőke és Hofmann Tibor kis családi pincészete, az Itt és Most Pince egyike azoknak az ígéretes, kis családi pincészeteknek, amelyek az utóbbi években jelentek meg sorra a Mátrában, és érdemes rájuk odafigyelni. 4 hektárnyi területtel rendelkezik Gyöngyöspata és Gyöngyöstarján környékén, több dűlőben, a szőlőművelésben a természetesség, a pincemunkák során a minimális beavatkozás a kulcsszavak. A 2017-es volt az első évjárat, akkor még csak kékfrankos és olaszrizling készült, 2018-ban ez kiegészült egy zöldveltelinivel. Azóta bővült a kínálat, és ahogy termőre fordulnak az újabb telepítések - csókaszőlő, tihanyi kék, laska, hajnos kék, kadarka és még több kékfrankos - a jövőben további izgalmak is várhatók.
Hofmann Tibor még szeptember végén hozott egy karton bort, amely lefedi az éppen aktuális választékot, három fehérbort, egy sillert és két kékfrankost tartalmazott a csomag. A kékfrankos páros egy hordókísérletnek is felfogható: az egyik tétel - az Ideje Van Kékfrankos - rövidebb ideig francia hordóban, a másik hosszabb ideig magyar tölgyfa hordókban érlelődött. Mindenféle egyéb elfoglaltság, majd a nátha miatt október végéig kellett halogatnom a kóstolót, de csak sikerült a végére járni a palackok tartalmának
Itt és Most Pince Rizlingszilváni 2020
Friss fehér húsú gyümölcsök, alma, virágok jellemzik az illatot, amely melegedve egy kicsit tompul. A korty könnyed, laza szövésű, de nem híg, kerek savakkal, épp leheletnyi krémességgel.Fehér húsú gyümölcsök, alma, egy kevés banán adják az aromákat. Egyszerű, de kellemes bor. 5p-
Itt és Most Pince Zöldveltelini 2020
Bontás után kicsit koravénnek tűnik, érett almás, szinte már cideresbe csúszó illatával, enyhe naspolyás mellékzöngével, aztán másnap érdekes módon kicsit frissebbnek tűnt. Szélesebb, teltebb, mint a másik két fehér, az alkohol is magasabb, kicsit fűt is a lecsengésnél. Ízben almás, körtés, birses jegyeket mutat, a végén egy kis kesernyével. 4p
Itt és Most Pince Sergő 2019
Olaszrizling, zöldveltelini és rizlingszilváni házasítása. Eleinte kissé neutrális, visszafogott, majd almás, fehér húsú gyümölcsös jegyek érkeznek, egy kevés virággal és mézzel. Közepesnél könnyedebb bor, a savak nem túl feszesek, így viszonylag rövid lefutású a korty, amelynek enyhe olajosság és pici tapadós érzet is kölcsönöz némi struktúrát. Ízben érett fehér húsú gyümölcsök viszik a prímet, idővel felvillan egy kis kurkumás, gyömbéres fűszeresség is, a korty végén némi almahéjas kesernye, és itt picit az alkoholt is érezni. Nem túl bonyolult, jó ivású cuvée. 5p-
Itt és Most Pince Kékfrankos Siller 2020
Bontás után van egy kis bizonytalanság az illatában a kötelező piros bogyós gyümölcsök mellett, de szellőzve alakul, másnap pedig már csak a gyümölcsök maradnak, egy kis puncsos édes fűszerességgel. A korty tágas, jól kitöltött, enyhén krémes, de leheletnyi rusztikusság is érezhető. Édes piros gyümölcsök, meggy viszik a főszólamot ízben, második nap enyhe édeskés, puncsos fűszerességgel kísérve. 5p-
Itt és Most Pince Ideje Van Kékfrankos 2018
Ez a francia hordós kékfrankos. Fiatalos rubin szín, szép illat jellemzi, piros gyümölcsök, meggy, egy kevés szilvával, pici vaníliával, borssal, keleti fűszerrel, a fűszerek másnap még határozottabban érződnek. Ízben is a piros gyümölcsös, meggyes, málnás, szilvás, fűszeres jegyek dominálnak. A bontás másnapján a keleties fűszerek mellett egy kis mentás, gyógynövényes, After Eight csokis vonal is feltűnt mint illatban, mind ízben, piros gyümölcsök pedig mintha savanykásabb irányba indultak volna. A két kékfrankos közül ez a fiatalosabb, elegánsabb, lendületes sav, szépen használt hordó, finom, de perzisztens tannin keretezi a sudár, közepes testet. Stílusban hozzám ez a kékfrankos közelebb áll. 6p
Itt és Most Pince Kékfrankos 2018
Ez pedig a magyar hordós tétel. Mintha a színe kicsit sötétebb és kevésbé élénk lenne, és az illata is árulkodik a hosszabb hordós érlelésről, érettebb, oxidatívabb karakterű, mint a testvére. Érett gyümölcsök, rumos meggy, szilvalekvár, enyhe avaros-földes jegyek, jellemzik az aromatikát, ízben még enyhe sóssággal kísérve. A közepes test mellett itt is jól működnek a savak, a tannin fogósabb, a korty kicsit krémesebb, a fa határozottabb, erőteljesebb, mint a másik kékfrankosnál, van egy kis "old school" hangulata a bornak. 6p-
Hofmann Tibornak köszönet a mintapalackokért!