A Borrajongó

Duplázás - Alte Keller Rosé 2020 és Zweigelt 2019

2021. október 05. 06:00 - furmintfan

Tavaly írtunk először a szendehelyi illetőségű Alte Keller-ről és zweigelt-ből készült, 2018-as évjáratú remek ivóborukról. German Dániel, a pince tulajdonosa és borásza idén is megkeresett minket, hogy kóstoljuk meg a bor aktuális, 2019-es évjáratát, ezúttal azonban a mintapalacknak párja is akadt, ugyanis érkezett mellé egy szintén zweigelt-ből szűrt, 2020-as rosé is, merthogy a pincénél egy kevés rosé-t is palackoznak.

altekeller.jpg

Nyár végén nem sikerült kiscsoportos szeánszot tartani, így egészen október első napjáig halasztódott el a kóstolás. Ungert sajnos betegség miatt végül nem tudott eljönni, Szabi viszont velem tartott, tőle külön jegyzet ugyan nincs, de lényeges véleménykülönbség sem alakult ki a borokat illetően.

Alte Keller Zweigelt Rosé 2020
Klasszikus hagymahéj színű rosé, illata viszont nagyon elüt a szokványos rosé-standardektől. Elsősorban sárgabarack, másodsorban szamóca, cseresznye színezi, van egy enyhe barackos süteményes beütése is, de teljesen mindez teljesen természetazonosnak tűnik, semmi mesterkélt aroma nincs benne. Kóstolva könnyű, gördülékeny, kellően lendületes savak repítik, nem tart túl hosszan, de tisztán, zavarmentesen búcsúzik. Másnapra is maradt egy kicsit, akkor picit zárkózottabbnak tűnt, citrusos aromák is feltűntek és határozottabb volt a savérzet, de továbbra is jól csúszott.
furmintfan: 5p-
rszabi: 4p+

Alte Keller Zweigelt 2019
A bor lényegében hozza ugyanazt a kellemes bisztróboros hangulatot, mint a 2018-as előd, csak kicsit máshol vannak a hangsúlyok. A 2018-as puhább, behízelgőbb volt, ez strukturáltabb, fanyarabb, sötétebb gyümölcsös. Sötét bogyós erdei gyümölcsök, áfonya, szeder némi kökény, valamint egy kis tinta elegyedik illatában. Ízben is hozza ezt a fanyarkás erdei gyümölcsös vonalat, cigánymeggyel. A karcsú testnek eleven savak és kevés, de finoman masszírozó tannin adnak tartást, a korty könnyed, ugyanakkor tartalmas. Méltó folytatása a 2018-as elődnek.
furmintfan: 5p
rszabi: 6p-

German Dánielnek köszönjük szépen a mintapalackokat!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr916706306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása