A Borrajongó

A titkos sztárjelölt - Szentesi Pince Laska 2018

2021. szeptember 28. 06:50 - furmintfan

Ha valaki megkérdezi Szentesi Józsefet, hogy melyik a kedvence az általa felkarolt régi magyar fajták közül, általában kitérő választ kap, merthogy a gazda - mint a szülő a gyermekeit -  mindegyiket szereti, mindegyik fajta másban tehetséges. Én viszont külső szemlélőként lehetek részrehajló, így könnyebb is választanom. Többször volt szerencsém a budaörsi pincében széles merítést kóstolni a régi magyar fajták boraiból, de már első alkalommal is a laska volt az, amelyik leginkább szívemhez nőtt (na jó, meg a tihanyi kék). Szentesi József szerint a laskában hatalmas potenciál van, bármelyik világfajtával felvehetné a versenyt, igazi sztárjelölt lehet a régi magyar fajták között. A laska apró fürtű szőlő, hozamkorlátozással szépen beérik, szüretkor jellemzően magas savakkal érkezik a pincébe. A régi források szerint még Stíriában is "megaszik", ami valószínűleg azt jelenti, hogy természetes édes bort készítettek belőle. Bora sötétebb színű, intenzív gyümölcs aromáit határozott fűszeresség kíséri. Feszes, de kezdetben markáns savai szépen besimulnak, ahogy a tanninjai is integráltak, hosszú érlelésre is alkalmas lehet, szerkezete bordeaux-i borokat is idézhet. Egyelőre annyira kis mennyiség terem a fajtából, hogy a világuralmi tervekre még legjobb esetben is sokat kell várni, de addig is örülhetünk, hogy Szentesi Józsefnek köszönhetően megkóstolhatjuk ennek a különleges fajtának a borait, és reméljük, hamarosan mások is meg tudják mutatni a laskából készült saját borukat. Aspiránsok már vannak...
szentesilaska2018.jpg


Szentesi Pince Laska 2018
A folyamatos átoltásoknak köszönhetően Szentesi Józsefnél is gyarapodott a laska-ültetvény, így a 2018-as lett az első évjárat, amelyből megfelelő mennyiség állt rendelkezésre ahhoz, hogy üvegballon helyett hordóba kerüljön.
Illatában inkább érett piros bogyós gyümölcsök uralkodnak - leginkább a vörös áfonya, piros ribizli, málna és cigánymeggy spektrumon -, pikáns, egyedi fűszerességgel kísérve. Kóstolva egyszerre hat könnyednek és tartalmasnak, a szerkezet stabil, de nem robosztus, a bor savai csiszoltak, mégis izgalmas vibrálást kölcsönöznek a kortynak, a tannin is szépen besimult, a hordó a háttérben marad. Az illatból ismert piros gyümölcsös főszólamot ízben is izgalmas fűszeresség szövi át, enyhén borsos, sós-umamis jegyekkel a háttérben. Izgalmas, zamatos, egyedi karakterű bor. 7p
(Jelenleg a 2019-es évjárat kapható, az Artizannál és a Borfaluban)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7216700000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wine underground 2021.09.28. 09:25:20

Megerősítve a cikkírót, nekem is a Laska és a Tihanyi kék volt a csúcs a Szentesi pincénél. Nagyon izgalmas fajták, amelyek gyümölcsösségükkel és egyedi fűszerességükkel, szépen reflektálnak a fogyasztói elvárásokra.

Nagy potenciál van bennük, kérdés, hogy szőlőként kényesek-e, mert általában ez szokott gátat szabni a széles körben való elterjedésének (lásd Csókaszőlő).
süti beállítások módosítása