A Borrajongó

A semmi közepéről - Gellavilla Major Anna Kékfrankos 2018

2021. augusztus 09. 06:00 - furmintfan

A Gellavilla több, mint 200 éves pincéje persze csak némi túlzással van a semmi közepén, Tálos Attila kis birtoka a parti nyüzsgéstől távol, Balatonszőlősön található, a hozzá tartozó szőlővel körülvéve. 1997-ben kezdődött a Gellavilla története, két hektár szőlővel, ez az évek során hat és fél hektárra bővült. Az ültetvények nagy részét a hetvenes években telepített olaszrizling képezi, mellette egy kevés traminivel és összesen egy hektár kékszőlővel (kékfrankos, merlot, pinot noir). A szőlőket a megvásárlásuk óta gyom és rovarirtók nélkül, három éve organikusan művelik, a sorközökben ősgyommal és vetett talajtakaróval. Az indulás óta a Béla és Bandi páros Bandija gondozza az ültetvényeket, ennek egyik praktikus oka, hogy a terület egy része korábban hozzá tartozott. A pincében több borász is megfordult már az elmúlt több, mint 20 évben - 1998 volt az első évjárat -, Bökő Dávid 2018 óta készíti a borokat.
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy teljesen képben vagyok a Gellavilla borstílus alakulásával, de annyi azért látszik, hogy az utóbbi években történt elmozdulás a héjon áztatás, az egész fürtös feldolgozás és az alacsonyabb kénszint felé. Ennek jelei érzékelhetőek a mai boron is, amely a Gellavilla csapata szerint az eddigi legszebb vörösboruk.

gellavillamajorannakekfrankos2018.jpg

Gellavilla Major Anna Kékfrankos 2018
A korai szüretelésű alapanyagot 30%-ban egész fürtben dolgozták fel, nyílt kádban erjedt a bor, majd kettő új és kettő használt hordóból házasították.
Bontás után áradó illatkavalkád fogad, egzotikus virágok, édesfűszerek, borsfélék és erdei gyümölcsök főszereplésével. Idővel kicsit "megnyugszik" a bor, másnap már leginkább a meggyes jegyek dominálnak, enyhe földességgel, kevesebb fűszerrel és egy halvány benzines jeggyel. A bor karcsú testét élénk savak és csak leheletnyit érdes, perzisztens tannin keretezi, a bontás másnapján talán kicsit hangsúlyosabbnak tűnik a sav. A korty húsos, kerek és lendületes is, első nap szájban is komolyabb intenzitás és több fűszer érezhető, másnap kicsit megállapodottabb, letisztultabb a bor. Ugyanúgy hozza az erdei gyümölcsös, fűszeres, borsos motívumokat, majd másnap a hangsúlyok eltolódnak és a visszafogottabb meggyes, piros gyümölcsös jegyek válnak dominánssá, diszkrétebb fűszerességgel. Saját eddigi tapasztalataim alapján szerintem is ez a pince eddigi legjobb vörösbora. 6p (5250 Ft - Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2316646174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása