A Borrajongó

Badacsonyi nyár VII. - Nyári Pince

2021. augusztus 02. 06:00 - furmintfan

A Badacsonyi Nyár sorozat következő két részében a visszatérünk a Szent György-hegyre, ahol egy szigligeti nyaralás során két borászatnál sikerült vizitálni július végén. Eredetileg csak egy pincelátogatás volt betervezve, de úgy voltam vele, ha már Szent György-hegyi lúd, legyen kövér, így a társaság kisebb részével belezsúfoltunk a délutánba még egy gyors kóstolót a Nyári Pincénél is. Itt is nagyon rég jártam utoljára, és bár a borokkal szoktam hébe-hóba találkozni, jó volt végre egy átfogó képet kapni a szortimentről, még ha csak villámrandi szinten is.

nyaripince1.jpg

A Nyári Pince jelenlegi formájában 2009 óta létezik, de valójában sokkal hosszabb múltra tekint vissza. Nyári Emese nagyapja 1978-ben vásárolta meg azt a kis szőlőt, ami ma a Nyári Pince központja. Ekkor az állami és szövetkezeti pincék korában még nem igazán lehetett még a mai formában borkultúráról beszélni. Miután Nyári Ödön átvette a pincét édesapjától, 1994-ben a felújítási és fejlesztési munkálatokba kezdett, amelyek teljesen 2009-re fejeződtek be. Nyári Emese ezután fokozatosan egyre több munkát vett át édesapjától, a jelenlegi felállás szerint ő fele a szőlőért, férje Juhász Gyula a pincemunkákért, Nyári Ödön pedig az értékesítésért, de a borokkal kapcsolatban együtt hozzák meg a fontos döntéseket. Jelenleg 9,5 hektáron terem a szőlő a birtok körül, alacsony terhelés mellett, így egy tőkéről nagyságrendileg egy palack bor jön le. A szőlőművelésben a legfontosabb a hagyományok tisztelete, kiegészítve a modern technológia lehetőségeivel. Eleinte három fajtával dolgoztak a pincében (olaszrizling, chardonnay és szürkebarát), ezek később kiegészültek cserszegi fűszeressel, rajnai rizlinggel, hárslevelűvel és kéknyelűvel is. 2014-ben telepítettek cabernet franc-t, amelyből 2017-ben készült el az első bor.

nyaripince4.jpg
2011-ben jártam a pincénél egy "rendes" borkóstolón, azóta legfeljebb csak néhány üveg bor és egyúttal pár tétel megkóstolása erejéig ugrottunk be 1-2 alkalommal, és az utolsó ilyen villámvizit óta is hosszú évek teltek el. Most nyolc bort sikerült megkóstolni, hosszas elemezgetésre nem volt idő, az első benyomások alapján az alábbi jegyzetek születtek.

nyaripince2.jpgNyári Pince Cserszegi Fűszeres 2019
Felismerhető a fajta, de kellemesen visszafogott, mértéktartó a borba, nem tolakszik. Alma, szőlő, finom virágosság és fűszeresség jellemzi az aromatikát, szájban egy kis sóval. A bor könnyed, de nem híg, karakteresebb, szerkezetben és beltartalomban is többet ad, mint a fajta legtöbb képviselője. Nem vagyok egy nagy cserszegi-rajongó, de ez a bor tetszett. 5p

Nyári Pince Olaszrizling 2018
Illatában fehér húsú gyümölcsök, alma, virágok és sárga szilva, valamint egy kevés mandula. Szájban arányos, kerek savak tartják, intenzitása elég visszafogott, fehér húsú gyümölcsökkel, mandulával, almával, némi kesernyével és enyhe fémességgel. 4p+

Nyári Pince Chardonnay 2018
Kellemes, érett gyümölcsös zamatok jellemzik a bort, a hordó nem törekszik főszerepre, a fajta felismerhető, mégsem válik közhelyessé az összhatás. Körte, alma, egy kevés banán, a háttérben édesfűszerek, pici vanília jellemzi az illatot, ezekhez ízben egy kevés grapefruit és enyhe sósság társul. Jó egyensúlya van a bornak, kellően élénk savak vezetik, a hordó pedig szépen adagolt. 6p-

nyaripince3.jpgNyári Pince Hárslevelű 2018
Fajtajelleges, közepes intenzitású illat: sárga húsú gyümölcsök, kajszibarack, sárga húsú őszibarack, finom trópusi villanások, némi édesfűszer a háttérben. Talán kicsit könnyedebb és lazább szövésű, mint a korábbi évjáratokban, a savak inkább szélesek, mint lendületesek, de nem lustul el a bor. Ízben az illathoz hasonlóan sárga húsú barackfélék, mangó érkezik, egy kis édesfűszer, méz. 6p-

Nyári Pince Rajnai Rizling 2018
Édesfűszeres, kókuszos, vaníliás illat, a hordó itt alaposan a háttérbe szorítja az érett gyümölcsöket. A korty széles, vastag, a hordó jelenléte itt is nagyon határozott, az édesfűszerek mögött érezni csak az érett almás, körtés ízeket, a korty végén enyhe kesernye  jelentkezik. Sajnos - számomra - éppen a lényeg, a rajnai rizling eleganciája, finom részletei tűntek el, lettek a hordóba fojtva. 5p-

Nyári Pince Kéknyelű 2018
Ennek a bornak az esetében is elég markáns a hordó, de jobban elbírja a bor. Masszív felépítésű, testes, vastag anyag, ehhez illeszkedő komoly, de nem éles savakkal. A hordó édesfűszerei, kókuszos, vaníliás jegyei mellett/mögött érett fehér és sárga húsú gyümölcsök, sárgabarack tűnnek fel, a finisben némi barackmagos kesernyével. 5p+

Nyári Pince Olaszrizling Válogatás 2017
Késői szüretelésű félszáraz olaszrizling. Érett fehér húsú gyümölcsök, alma, őszibarack, pici mandula, moderáltabb édes fűszeresség, enyhe botrytises beütés jellemzi az aromatikát, a maradékcukrot nem is nagyon érezni. Az alkohol papíron 17%, ennyire nekem nem tűnt magasnak, de a korty kétségtelenül tüzes, emellett krémes, széles, ugyanakkor nem kifejezetten fókuszált. 5p+

Nyári Pince Dönci Bácsi Bora Cabernet Franc 2018
A fanyarkás piros bogyós gyümölcsöket illatban és ízben némi fűszerpaprika egészíti ki. Közepesnél karcsúbb testű bor, ehhez jól illeszkedő szerkezeti egyensúllyal, kevés tanninnal, csontszáraz, fanyar ízzel, sima textúrával. 5p

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1116638760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása