A Borrajongó

Sauvignon blanc trió Olaszországból

2021. július 02. 06:00 - furmintfan

A sauvignon blanc-sorozatot Olaszország boraival folytatom. Olaszország a széles közönség számára inkább vörösborokról és a prosecco-ról lehet nevezetes, de természetesen remek fehérborokat is találunk a csizma különböző részein, nem csak helyi, hanem nemzetközi fajtákból, így sauvignon blanc-ból is.

olaszsauvignonblanc2019_1.jpg

Három 2019-es olasz sauvignon blanc-t kóstoltam három különböző olasz tartományból, illetve borrégióból.

Fantinel Sun Goddess Sauvignon Blanc 2019 Friuli
A több, mint 60 éves pincészetet Mario Fantinel alapította meg Friuli tartományban. Az első területeket 1969-ben Collio-ban vásárolták, jelenleg mintegy 300 hektárral dolgoznak. Ma már a harmadik generáció vezeti a céget, jelentős pezsgő- és bortermelőként egyaránt jelen vannak már a piacon, több borcsalád is tartozik a céghez. Az osztrák és szlovén határ mellett található Friuli-ban a nagy napi hőingadozás, az ásványi anyagokban gazdag termőtalaj kiváló fehérborok készülnek, helyi és nemzetközi fajtákból egyaránt.
A borászat a Sun Goddess borcsaládot az amerikai popsztár Mary J. Blige-vel közös projekt keretében készíti  - ő a Sun Goddess, a Napistennő -, ez a sauvignon blanc és még egy pinot grigio a szortiment tagja. A sauvignon blanc ültetvény a Dolomitok lábánál található, a bor acéltartályokban erjedt és érlelődött 4 hónapig.
Friss, fajtajelleges illat, nem nagyon harsány, de intenzív. Citrusok, zöldalma, egy kis spárga és vágott fű, idővel pici őszibarack és trópusi gyümölcs is feltűnik a háttérben. Kóstolva karcsú, zamatos, lendületes bort kapunk, a savak feszesek, de nem élesek, a korty sima tapintású, gördülékeny és lédús. Citrusok, lime, zöldalma, enyhe sósság érezhető, talán minimális maradékcukor is érezhető. Modern, de mégsem teljesen újvilági stílus. 6p (6485 Ft - Veritas)

Terlan Winkl Sauvignon Blanc 2019 Alto Adige
1893-ban alapított szövetkezeti pincészet, amely 165 hektárról, 143 termelőt tömörít és félelmetesen magas minőséget produkálnak. A helyi néhány hektáros birtokok tulajdonosai jellemzően hasonló szövetkezetek tagjaiként igyekeznek érvényesülni a nemzetközi piacon. Az itteni meredek köves teraszok alsó rétegei vulkanikus kőzetekből állnak, a feltalaj köves vagy homokos, ezeken gyakran igen öreg tőkéket nevelnek.
A Winkl a pincészet "alap" sauvignon blanc-ja. Az egész fürtösen préselt szőlő mustja lassan, kontrollált hőmérsékleten saját élesztőivel erjedt, majd 5-7 hónapot érlelődött finomseprőn, tartályban és - 20% részarányban - nagy méretű tölgyfa hordókban.
Gazdag illatában fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, alma, egy kevés zöld paprika játssza a főszerepet, bevillan még egy kevés virág és trópusi gyümölcs, melegedve diszkréten megjelennek a hordó fűszerei. Feszes, intenzív, kiegyensúlyozott, erőteljes bor, vibráló savakkal, alig érezhető, inkább csak finoman támogató hordóval és mintha egészen minimális maradékcukor itt is kerekítene a boron. Ahogy melegszik a bor, az aránylag magasabb alkohol (13,5%) is kezd picit fűteni. Rétegzett, gazdag ízében különféle citrusok, lime, grapefruit, fehér húsú gyümölcsök, egy kevés zöld paprika, mindezt finom sósság kíséri. A sor legkomplexebb. legkoncentráltabb tagja. 7p (7790 Ft - DropShop, valószínűleg már a 2020-as évjárat kapható)

Rivera Terre al Monte Sauvignon Blanc 2019 Castel del Monte
Castel del Monte egy híres, II. Frigyes német-római császár által a 13. században építtetett, jellegzetes, nyolcszögletű alaprajzú vár Puglia régióban, a csizma sarkának északi részén, erről kapta nevét Castel del Monte DOC is. A meleg, száraz klímájú régió inkább helyi fajtákból - és inkább a kékszőlőkből - készült borairól nevezetes, de nemzetközi fajtákból is készülnek itt fehérborok. A Rivera szövetkezetet 1940-ben alapította Sebastiano de Corato, ma a harmadik generáció vezeti a borászatot, amely 75 hektár szőlővel rendelkezik.
Temperált körülmények között történt az erjesztés, specifikus fajélesztővel, hogy a fajta jelleget, a lehető legjobban kidomborítsák, után 3-4 hónap érlelés következett, üvegbetétes cementkádakban.
Érett mérsékelt égövi fehér húsú gyümölcsök uralják az illatot, a háttérben egy kis édes citrus és déligyümölcs tűnik fel, de zöldességnek nyoma sincs. A trióból ennél a bornál találkozunk a leglágyabb savakkal, a korty kerek, arányos, kicsit lazább szövésű, talán a második felében vesznek inkább lendületet a savak. Leginkább érett fehér húsú gyümölcsök, alma, másodsorban egy kevés citrus, déligyümölcs, ananász, körte, érintésnyi banán, halvány sós aláfestés színezi a bort. Érezhető, hogy jóval melegebb klímáról származik, mint két társa, egészen más spektrumon mozog az aromatika, a savak alacsonyabb fordulatszámon pörögnek. Szerethető bor, ráadásul annak is befogadható lesz, aki egyébként nem nagy rajongója a fajtának. 6p (3490 Ft - Ab Ovo)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9516599756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása