A Borrajongó

Tavaszi borpár(baj)ok 2021

2021. május 26. 06:00 - furmintfan

Meghoztam a tavaszi borpárbajos posztot, ezúttal kizárólag magyar borokkal. A szokásos 7 borpár helyett ezúttal 9 vonul fel, a pezsgőtől az édes borig, több műfajt, borvidéket és szőlőfajtát érintve.

parbajok.jpg

Kezdésnek két palackos erjesztésű pezsgő, extra dry kategóriában: a már klasszisnak és klasszikusnak számító Kreinbacher és egy új kihívó Etyekről, a Hernyék Birtoktól.

tavasziborparok2021_5.jpgHernyák Birtok Méthode Traditionnelle Extra Dry 2016
A két pezsgő közül ennek egy kicsit érettebb, érleltebb az illata, sárga alma, sárga húsú gyümölcsök és egy kevés dió színezi. A kortyban feszes savakat és picit nagyobb buborékokat kapunk, leheletnyi édességérzettel, kis krémességgel. Ízben sárga alma, citromkrém, sárga húsú gyümölcsök, pici dió. 6p

Kreinbacher Méthode Traditionnelle Extra Dry
Frissebb jegyekkel operál az illat: zöldalma, körte, fehér virágok. Nagyon elegáns, precíz pezsgő, aprócska hosszan tartó buborékok, selymes textúra, finoman krémes, dosage-zsal szépen kikerekített korty. Fehér húsú gyümölcsök, citrusok, körte, zöldalma, pici vajas sütemény. 7p-

 

A következő három fehér bor párt egy online baráti összejövetel keretében fogyasztottuk el, így itt nem volt lehetőség másnapi visszakóstolásra. Az első duót királyleánykák alkották, Egerből, illetve Neszmélyből.

tavasziborparok2021_1.jpgBolyki Királyleányka 2019
Meglepően visszafogott az illat, kevés virág, szőlő, alma, bodza érezhető. Szájban könnyű, vékony, kicsit híg, az elején berobbannak a savak, utána alábbhagy azért a lendület. Íze is legfeljebb közepes intenzitású, fehér húsú gyümölcsök, citrusok, szőlő adják az aromákat. Hibája nincs, de nem egy különösebben érdekes vagy emlékezetes bor. 4p

Kősziklás Királyleányka 2019
Fehér húsú gyümölcsök, édes citrusok, egy kevés szőlő színezi illatát. A korrty jól kitöltött, zamatos, tele lédús gyümölcsökkel, lendületes savakkal, pici maradékcukorral. Körte, alma, egy kevés őszibarack, fehér húsú gyümölcsök díszítik. Nagyon jól iható, élvezetes bor. 5p

 

Két juhfark következik, az egyik talán meglepő módon Neszmélyből egy kis pincétől, a másik az "őshaza" Somlóról, a borvidék legnagyobb pincészetétől.

tavasziborparok2021_2.jpgCurrus Árnyékvilág 2018
Az illatban van egy kis bizonytalanság, az érett barack mellett törkölyös, földes, héjas, répás jegyek jelennek meg, ahogy falja a levegőt, azért valamennyit alakul. Testes, vastag, sűrű anyag, masszív és tartalmas, magas alkohollal és cseres húzással. Érett sárgabarack, trópusi gyümölcsök, narancs, enyhe héjas-törkölyös jegyek a háttérben. Karakteres, érdekes, de megosztó bor, kicsit sajnáltam, hogy nem tudtam több napon át kóstolni. 5p+

Kreinbacher Juhfark 2018
Illatában érett fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, egy kevés édesfűszer, vanília és méz. Közepes testű, jó egyensúlyt mutató bor, túlzások vagy kilógó élek nélkül. A korty jól kitöltött, enyhén krémes, selymes textúrával, stabil tartást adó savakkal. Érett fehér húsú gyümölcsök, főleg őszibarack, egy kevés citrus, némi édesfűszer, vanília és cseppnyi méz elegyedik ízében. Hibátlan, profi munka, bár - talán a meleg évjárat miatt - a "somlaiság" kevésbé jön át rajta. 6p

 

Az online kóstoló sorát az utolsó pillanatban bővítettem ki egy érett tokaji furmint párossal, a 2015-ös évjáratból. Nem bántuk meg a választást, mindkét palack szépen teljesített.

tavasziborparok2021_3.jpgTokaj Nobilis Barakonyi Furmint 2015
Érett citrusokkal, pici füsttel és fűszerekkel nyit, majd jönnek a barackos, narancsos, mézes, narancshéjas jegyek is. Markáns szerkezetű bor, a feszes, kissé kemény savak és az enyhe cseresség kölcsönöz neki egy kissé rusztikus karaktert, a savakat a kis maradékcukor sem tompítja teljesen. Édes citrusok, sárga húsú őszibarack, érett alma, pici birs, édesfűszerek adják a díszítést. 6p

Tokaj Oremus Mandolás Furmint 2015
A két furmint közül ennek az illata fiatalosabb: fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, egy kis édesfűszer, virágok, jázmin, vanília. Elegáns, tökéletesen összecsiszolódott az évek során, remek savak vezetik, a hordó szépen besimult a borba, szép az egyensúly. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, finom fűszeresség, egy kevés virág és gyógynövény érezhető kiegyensúlyozott intenzitású, hosszan tartó ízében. 7p-

 

A Badacsonyi borvidékről származó olaszrizlinget már a szokásos "módszerrel", egyedül, több napon át kóstoltam. Két feltörekvő kis pince, két szimpatikus borász friss olaszrizlingje került egymás mellé: Sike Balázsé a Badacsonyról és Ujvári Viviené a Sent György-hegyről.

tavasziborparok2021_4.jpgSike Balázs Pincéje Olaszrizling 2019
Alma, méz, vadvirágok és virágpor, egy kevés méz és mandula érezhető először illatában, majd csatlakozik egy kevés sárgabarack is. A korty zamatos, lédús, arányos, pont kellő mennyiségű savval, egy kevés CO2 is frissíti. Mézes alma, édes citrusok, pici sárgabarack, egy kis zöldfűszer, gyömbér és mandula alkotja az ízképet. 5p+

Ujvári Olaszrizling 2019
Az illat visszafogott, zöldalmát, citrusokat, lime-ot és egy kevés zöldfűszert idéz, majd előbb egy kevés mandarin és fehér húsú őszibarack, utána halványan pici vanília, hordófűszer is megjelenik. Szikár, feszes szerkezetű bor, a fajtától szokatlanul lendületes savak vezetik a tömör, fókuszált kortyot. Kóstolva sem túl intenzív, végig mértéktartó marad, de folyamatosan nyílik. Zöldalma, fehér őszibarack, citrusok egy kevés hordófűszer és mandula, sós aláfestéssel. 6p-

 

Két pinot noir következik a 2018-as évjáratból. Bár abban talán mára közmegegyezés született, hogy a fajta nálunk az északi borvidékeken működik jobban, most mégis a Dél-Pannon tájegységről vadásztam két tételt, a Pécsi borvidéket az Ebner Pincészet, Villányt a Ruppert Borház képviselte.

tavasziborparok2021_7.jpgEbner Idill Pinot Noir 2018
Érett málnát, frissen főzött málnadzsemet idéz az illat, egy kevés tejcsokival, édesfűszerrel, avarral dúsítva. Délies karakterű, telt, finoman krémes, kevés, de határozott tannin és kellően élénk sav támogatja. Érett piros bogyósok, málna, kis dzsemesség, szegfűbors, fahéj, leheletnyi füst és avar díszíti a bort. 6p-

Ruppert Pinot Noir 2018
Kezdetben fülledt, majd pörkölt magos fedettség uralja, nyomozni kell a gyümölcsöket, másnap már lehet érezni főtt állagú piros gyümölcsöket. A savak jól kezdenek, de röviden tartanak, a tannin nem túl sok, de picit érdes. Ízben nem túl intenzív, érett-túlérett piros gyümölcsök viszik a prímet diszkrét fűszeressége mellett. Harmadnapra rúgja ki magát legjobban a bor. Hosszú ideje az első bor Ruppertéktől, ami nem jött be, de volt olyan érzésem kóstolás közben, hogy talán a palackom nem tökéletes. 5p-

 

A második vörösbor-pár kékfrankosokból áll, méghozzá Szekszárd egyik kiemelkedő termőhelyéről, a Baranya-völgyből származó dűlőszelektált tételekből, 2018-ból.

tavasziborparok2021_8.jpgHeimann & Fiai Baranya-völgy Kékfrankos 2018
Meggy a domináns illatjegy, mellette még némi erdei gyümölcs, bors, pici virág és földesség tűnik fel. Van egy kis minimális kénes játék benne, de nem nyomja rá nagyon a bélyegét a borra. Kóstolva finom tapintású, sima felszínű savakat mutat, a tanninnak van minimális érdes. Ízében meggy, málna, egy kis kocsányos zöldfűszer és bors. A két kékfrankos közül ez kicsit puritánabb és szikárabb. 6p

Tüske Pince Menek Kékfrankos 2018
Édesre érett málna és szamóca, meggy, pici édesfűszer, virág és bors tarkítja a vonzó, egy kis bujaságot is mutató illatot. Légiesen könnyű, de stabil a szerkezet, filigrán savak és kevés tannin keretezi a bort. Ízben is visszatérnek az érett piros gyümölcsök - málna, szamóca, cseresznye, meggy - és a finoman adagolt édeskés fűszeresség. Nagyon kedves, kellemes, elegáns bor. 6p+

 

Utolsó vörösbor-párként cabernet sauvignon-okat is hoztam, ezúttal a Pécsi borvidékről, a 2017-es évjáratból.

tavasziborparok2021_6.jpgEberhardt Pince Cabernet Sauvignon 2017
Az illat meleg karakterű, de első nap kicsit bizonytalan és fedett, földességgel. Másnap szebb, vörös és kék áfonya, meggy, egy kevés virág és rózsabors érezhető. A közepes testhez jól illeszkedik a sav és a tannin, utóbbinak van egy kis tapadása és szárító érzete. Érett áfonyafélék, meggy, némi étcsoki, enyhe fűszeresség jellemzi a nem túl intenzív ízvilágot. 5p+

Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Summa Cabernet Sauvignon 2017
Illatában édesre érett gyümölcsök - áfonya, fekete ribizli, málna, szilva -, egy kevés gyógynövény, vanília, kis keleti fűszer, enyhe szörpös édesség. A test közepes, szépen integrált sav és tannin fogja közre, a korty sima, selymes, leheletnyit édeskés. A túlérettség határán táncoló fekete bogyós gyümölcsök mellett egy kevés málnadzsem, aszalt szilva, valamint pici keleti fűszer és étcsoki gondoskodik a meleg hangulatot árasztó, behízelgő aromatikáról. 6p+

 

Édes borokat is ígértem, ez most két tokaji késői szüretelésű cuvée-t jelent, a Tokajban minden műfajban kivételes borokat adó 2017-es évjáratból.

tavasziborparok2021_9.jpgBodrog Borműhely Mesés 2017
Kissé zárkózottan induló és később is csak moderált intenzitású illat: édesfűszerek, kis trópusi gyümölcs, ananász, barackbefőtt. Kóstolva filigrán, légies, lédús, az alacsony alkohol miatt még könnyebbnek hat. A korty zamatos, lédús, nem túl édes, tele van gyümölccsel: felezett őszibarackbefőtt, mangó, ananász, körtekompót, egy kevés banán, és érintésnyi édesfűszer. Túlzásoktól mentes, jó egyensúlyú, kifejezetten finom édes bor. 6p

Vayi Pincészet Cuvée 2017
Muskotály, furmint, hárslevelű és kövérszőlő házasítása, 170 g/l maradékcukorral. Mélyebb, koncentráltabb anyagot ígér az illata, és be is váltja az ígéretet. Temérdek sárgabarack, trópusi gyümölcs, mangó, sárga húsú őszibarack, vanília és gyömbér illatban és ízben egyaránt. Gazdag, koncentrált, sűrű, aszúkat idéző beltartalommal. Egyszerre komoly és egyben élvezetes anyag, jóval túlmutat egy szimpla késői szüretelésű boron, de mégis nagyon jól fogyasztható. 7p+

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr316568946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loading 2021.05.26. 10:08:27

Az Ebner Idill tavaly/tavaly előtt volt igazán jó. Mára a savak eltűnőben, szirupos ízvilág felé megy. Korábban nagy kedvenc volt, 2eFt alatti árával, de ma már nem venném.
A Summa CS viszont valóban jó formában van. Nem egy csúcs CS, de jó inni és semmi sem lóg ki. A 6-ot 4-ért akcióban az ára is megéri. Egyedül a kb. 3 kg-os palackot nem értem (nesze neked környezetvédelem).

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2021.05.28. 15:51:26

@loading:
Igen, az Idillről el tudom képzelni, hogy frissebben még jobb lehetett, de így is bejött, bár a Ruppert most meg is könnyítette a dolgát.
A súlyos palackot én sosem értem, a villányi franc sor tagjai is többnyire ilyen palackokban voltak, de egy kutatóintézettől pláne fura dolog.
süti beállítások módosítása