A Borrajongó

Inkognitó - Figula Sauvignon Blanc Selectio 2018

2021. április 28. 06:00 - furmintfan

Az ad hoc sauvignon blanc sorozatban most egy igazi kakukktojás lesz a főszereplő. Amikor lekaptam a palackot a polcról, sejtettem, hogy nem egy átlagos sauvignon blanc-nal lesz dolgom, de ilyen értelemben ez a bor még felül is múlta a várakozásokat, ugyanis gyakorlatilag semmi nem utal benne a fajtára. Nem tudom, ki találta volna ki vakon, hogy milyen fajtából készült a pohárban pörgő bor, de a sauvignon blanc-nal azonosított fajtajegyekből biztosan keveset hordoz. A végeredmény mindenesetre érdekes és egyedi lett, tippre a terméskorlátozás, a későbbi szüreti időpont, a spontán erjesztés és a termőhely mind fontos szerepet játszhatott ebben.

figulasauvignonblancselectio2018.jpg

Figula Sauvignon Blanc Selectio Single Vineyard 2018
Az illat eleinte olyan mint egy monolit tömb, érett gyümölcsök, gyógynövények, pici fűszer és só nehezen szálazható egyvelege. Ahogy lassan nyílik, érett barackfélék, egy kevés aszalt gyümölcs, gyógynövények, sós-nedves köves villanások tűnnek fel, másnap érkezik melléjük egy kevés szegfűbors és grillázs. A korty elég vastag, meleg, tüzes érzetű, enyhén olajos textúrával, széles savakkal, emelkedett alkohollal. Ízvilágát is az érett és aszalt gyümölcsök - barackfélék, alma, egy kis ringló és egres -, a sós jegyek, valamint egy kevés zöldfűszer és édesfűszer határozzák meg, leheletnyi édesség is érezhető. Egyik vonal sem uralkodó, inkább együtt alkotnak valamiféle egyedi koktélt, kiegyensúlyozottan és hosszan kitartva az intenzitást. Feketeöves terroir-fanatikusoknak igazi csemege lehet, aki viszont pohárszámra nyakalható, friss teraszbort keres, annak nem ajánlanám. 7p- (6950 Ft - pincétől, Pinceáron)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7216508134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása