A Borrajongó

Tokaji újhullám - Szélkiáltó Pincészet a nappaliban

2021. április 19. 06:00 - furmintfan

A Szélkiáltó Pince az új Tokaj Guide üstökössel megjelölt "Év felfedezettje" képzeletbeli díját kapta, és néhányszor már a Borrajongón is írtunk a pince borairól. A tulajdonos-borász Gubicskó László karcagi származású, az agrárszektorban dolgozik, a hegyaljai borászkodás abszolút szerelemként indult nála néhány éve, jelenleg is főállása és a családja mellett viszi a kisbirtokot. A madárkedvelő tulajdonos borász a nagy póling, egy szalonkaféle népies nevét adta a borászatnak.
Az ültetvények a mádi Szilvás és Őszhegy, valamint a tállyai Hasznos, Sipos, Hetény, Csatorna és Kerekdomb dűlőkben találhatóak. A szőlőben és a pincében egyaránt természetközeli megoldások, minimális beavatkozás jellemzi a filozófiát. A borász saját bevallása szerint szerketi kicsit feszegetni a határokat, kedveli a héjon áztatást a boroknál, ennek jegyében készült az első nagyobb visszhangot kiváltó bor a Fekete Bárány is. Hasonló karakterű borok készültek és továbbra is várhatóak tehát a kis családi pincétől, ha a természet is úgy akarja.

szelkialto202104.jpg
Gubicskó László nemrég megkeresett, hogy küldene pár kész bort és mintát, hogy kóstoljuk meg és mondjuk el/írjuk le a véleményünket, most így teszünk.

Szélkiáltó "Pétillant Naturel" 2020
furmintfan: Kísérleti nano-tétel, forgalomba nem kerül, 30 palack készült. Akác hordóban erjedő habzóbor alap ami túlerjedt a kívánt cukorfokon, ezért erjedés elején lévő száraz szamorodni alapborral lett beállítva a cukortartalom a kívánt értékre (így, ha jól sejtem, igazából nem is pét nat).
A pét nat-ok esetében gyakori körtepürés, barackpürés aromákat egy kis dió színezi - feltehetően a száraz szamorodni dosage hatása -, majd virágok és akácméz is feltűnik.  A korty sűrű, élénk savak és pici édesség játéka határozza meg, a végén pici kesernye is érezhető. Barack- körtepüré, narancs, pici dió érkezik ízben is. 5p+
ungert:
Tiszta, vidám, direktre hangolt anyag sok-sok élénk gyümölccsel, enyhe mézességgel és remek sav/cukor-aránnyal. Szerencsére másnapra is maradt benne buborék bőven, így kifejezetten frissítő élmény gyakorlatilag lendületből elfogyasztani a maradékot. Nem bonyolult, cserébe átlagon felül élményszerű bor. Erős 5 pont.

Szélkiáltó Furmint 2020 I. kén nélkül (M)
furmintfan: Moderált intenzitású illatában érett gyümölcsök, barack, dió, halványan füstölt sonka. Közepes testű bor, élénk savakkal, pici kesernyével, az analitika szerint magas alkohol nem lóg ki, csak emelkedett érzetű, az összhatás picikét rusztikus. Érett barack és alma, sós aláfestés, pici dió, füstölt sonka adják az aromákat.
ungert: Fülledtebb, rusztikusabb karakter jellemzi, a gyümölcsök háttérbe szorulása mellett. A korty lendületes, de (még?) nem érezni benne a letisztultabb gyümölcsösséget, amely miatt az összhatás kissé csiszolatlannak tűnik. Kiváló szerkezetű furmint, de nem a hedonizmusról szól. Majd meglátjuk, hogyan alakul forgalmi tétellé.

Szélkiáltó Furmint 2020 II. kénnel (M)
furmintfan: A másik borhoz hasonlóan aranyba hajló szín jellemzi. Az illat még visszafogottabb, egy kevés körte és virág érezhető. Kóstolva is olyan a kénezetlen változathoz képest, mintha minden potméterét lejjebb tekerték volna. A struktúra csiszoltabb, simább, ízben a citrusok és barackos jegyek mellett kevesebb a diós aroma és a kesernye.
ungert: Kevésbé fülledt, cserébe élénkebbek a citrusos jegyek. Szájban is rendezettebb, fedetlenebbül mutatja meg szerkezeti és aromatikai erényeit. A kettő közül jelenleg ez a szebb, nem is kérdés.

Szélkiáltó Fekete Bárány 2017
furmintfan: A borász találó megfogalmazása szerint ez egy "félszáraz szamorodni narancsbor". A mádi Szilvás termése, furmint és hárslevelű vegyesen. Az erősen botrytises alapanyag 8 napig erjedt héjon, a bor a 7 g/l sav mellett 13 g/l maradékcukrot tartalmaz, 13,5% az alkohol.
Tiszta, komplex és vonzó illat: körtekompót, barackfélék, halványan gyógynövények, levendula és egy kevés virág. Az érezhető maradékcukor-tartalmat szépen kiegyensúlyozza a feszes sav és a minimális cseresség. A korty telt, jól kitöltött, masszív felépítésű, szép beltartalommal és koncentrációval. Édes citrusok, körtekompót, narancshéj, halvány gyógynövényes, levendulás, édesfűszeres és vaníliás motívumok, enyhe sósság alkotják a komplex ízvilágot. Karakteres, egyedi bor. 7p
ungert:
Extrém borkészítési megközelítés és szélsőséges analitika jellemzi, ennek ellenére elképesztően direkt, hedonista és élménycentrikus bor. Csak úgy ontja a friss gyümölcsöket és mézes, édesfűszeres jegyeket. A korty izomból támad, egyszerre érezni a feszesebb savakat és a tekintélyes maradékcukrot, de mindez egyszerre, egymást kiegészítve van jelen a korty teljes hosszában. A lecsengése enyhén sós. Gazdag és sokszínű off-dry tokaji, 7 pont.

Szélkiáltó Sárgamuskotály-Furmint Cuvée 2019
furmintfan: Édes bor, 60 g/l maradékcukor. 50% sárgamuskotály 4 napig héjon erjesztve, 50% furmint egész fürtös préseléssel, tartályban. A cél egy jól iható édes bor volt egy kis "szélkiáltós csavarral". A címke is megér egy misét, nem mindennap találkozik az ember ilyesmivel. :) (A Tankcsapda zenekar a borász megkeresésére ingyenesen hozzájárult, hogy az idézet szerepelhessen a címkén.)
Őszibarackbefőtt, körtekompót, sárgabarack, érintésnyi vanília érezhető illatban. Kóstolva karcsú, arányos szerkezetű, a savak mellett enyhe tapadós-cseres érzet is ellensúlyozza a maradékcukrot. Ízben is az illat gyümölcseit idézi vissza, egy pici héjas aroma és édesfűszer mellett. Jól fogyasztható édes bor, valóban van benne egy kis csavar is. 5p
ungert:
Az illat tankönyvi: élénken barackos, körtés és édesfűszeres. A meglepetés kóstolva érkezik: egyrészt érzetre ennyi cukor mellé nekem még hiányzik némi sav, másrészt megjelenik egy enyhébb, de észrevehető tapadós kesernye is, amely sajnos a korty teljes hosszában jelen van. Ezt leszámítva egy könnyedebb, ivásra hangolt édesbor, kanyarok és komplexitás nélkül. Eléri az 5 pontot.

A borokat Gubicskó Lászlótól kaptuk, köszönet érte!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8716499644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása