A Borrajongó

Házibajnokság – Egy pár Sabar-rizling

2019. július 16. 09:00 - ungert

A július-közepi hőségben szinte keresve sem találhatnék helyénvalóbb boralanyokat a visszatérésre, mint ezt a két Sabar-rajnait. Az elvárások szerint ugyanis éppen annyira mutatnak túl a mondanivalót érdemben nem hordozó fröccsalapanyagoktól, mint amennyire műfajszintű komolyságuk ellenére is tartózkodnak a súlyosságtól és nehézkességtől.

A minap – konkrétabban az elmúlt héten – sikerült blogszinten több palack aljára nézni, és hát ebbe a bizonyos csoportos fogyasztásba ékelődött be ez a két Sabar-bor is. Páros házibajnokság következik négykezes kiadásban.

xhyk7806.JPEG

Sabar Leszner Rajnai Rizling 2017

A kétnapos kóstolási-fogyasztási tapasztalataim ambivalens érzéseket generáltak bennem. Frissen bontva masszív fülledtség fogad (erre számítottam), amely szellőzve inkább egy illós-ecetes iránnyá változik (erre viszont nem). A bizonytalan alapok mögött persze ott a citrusos-gyümölcsös karakter is, bár kétségkívül tompábban, mint ahogyan arra szükség lenne. A kortyot éles savasság vezeti minimális maradékcukorral kiegészítve, amely miatt lendületessége ellenére sem hat kiforrottnak és lekerekedettnek.

A másnapi újrakóstolás során szinte újjászületett: az illós-fülledt karakternek nyoma veszett, hangsúlyosabb gyümölcsöket, édesebb, lekerekedettebb összképet kaptam. Úgy jártunk a palackmaradék végére percek alatt, mintha kötelező lett volna. 

Abban viszont nem vagyok biztos, hogy fogyasztási szokásokkal ellentétesen szükséges és lehetséges egy teljes napot várakozni. 5 pont.

Szent György-hegyi alapanyagból készült a bor. Az illata hűvös, meglehetősen visszafogott, citrusok, fehér húsú gyümölcsök, alma hámozhatóak ki belőle és van egy halvány ecet-szerű, talán inkább a hordóból származó vonal is benne. A korty feszes, egyenes, penge savak vezetik, amelyek élét még a kevés maradékcukor sem tudja maradéktalanul legömbölyíteni, így kicsit rusztikus érzete van a bornak. Citrusok, sárga alma, kevés mandarin, a végén egy pici mandula. Most elég szikár, szigorú arcát mutatta, egy kicsit kerekedhet még a palackban. 5p (a pincénél kifutott, már a 2018-as kapható, 2990 Ft) (furmintfan)

Sabar 1118 Rajnai Rizling 2017

A pincekínálat tetejére pakolt Sabar-rajnai kétnapos teljesítménye a kistestvérrel ellentétben következetesebb és egyenletesebb volt. A mélyebb, komplexebb és sokszínűbb gyümölcsösséget ezúttal nem bünteti sem kezdeti fülledtség, sem illós bizonytalanság. Kevésbé direkt, cserébe több dimenziót, érdekesebb összhatást ígér az első pillanattól kezdve.

Az ígéreteket pedig be is tartja: szép savak, ügyes hordóhasználat, kerekítő maradékcukor húzza hosszúra, érdekesre és szerethetőre a bort. Fogyasztásra kész, magyaros klasszik-rajnai, venném-innám. El is éri a 6 pontot.

A borászat csúcs-rajnaija Badacsonyból,1118 palackot töltöttek le, innen a fantázianév. Az illat nyíltabb és szélesebb spektrumot ölel fel: citrusok, körte, őszibarack. Valamivel testesebb és kevésbé szikár, mint a Leszner, szélesebbek a savak, bár feszességükre itt sem lehet panasz. A hordó alig észlelhető, meghúzódik a háttérben, a maradékcukor ennél a bornál is szerepet kapott, a kort hosszan kitart. Citrusok, citromhéj, citromvelő, lime, fehér húsú gyümölcsök, minimális édesfűszer színezi. Összességében kedvesebb és harmonikusabbnak tűnt, mint a Leszner, de talán még ezt is érdemes lehet érlelni. 6p- (3990 Ft - pincétől) (furmintfan)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8414947676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2019.07.16. 13:54:41

Rajnait még nem kóstoltam, de olaszrizlingben abszolút best buy a Sabar.
süti beállítások módosítása