A Borrajongó

Furmint Február kicsiben - Gizella Pince Bomboly Furmint 2019

2021. február 01. 06:00 - furmintfan

A Furmint Február hagyományos budapesti kóstolóját idén sajnos ellehetetleníti a koronavírus, úgyhogy a 2021 februárjában legfeljebb kicsiben, a nappaliban furmintozhatunk. Így teszek én is, kezdésnek itt a Gizella Pince új dűlős tétele, még a 2019-es évjáratból.

gizellapincebombolyfurmint2019.jpg

A pince megújult honlapján található adatlap szerint a mádi Bomboly vörös agyaggal kevert riolittufa talaján 1981-es ültetésű furmint tőkék adják az alapanyagot. Az október végi szüret érett, mély furmintot eredményezett, magas szinten megvalósuló egyensúllyal: az alkohol 14,5%, a sav 7,1 g/l, a maradékcukor 7,4 g/l. Bár Szilágyi László az utóbbi években egyre több lépést tett a borok "famentesítés" felé, a komoly dűlős borok azért továbbra is igényelnek egy kis hordós érlelést a borász szerint. Ennek megfelelően a tétel fele 2 másodtöltésű, valamint egy 1 új Trust hordóban érlelődött, finomseprőn, míg a végig tartályban pihenő másik fél a frissességért volt felelős.

Gizella Pince Bomboly Furmint 2019
A bor illatában egyelőre még ott a hordó lenyomata, de az édes mérsékelt égövi gyümölcsök dominálnak: körte, őszibarack, pici birsalma képében. Kóstolva kerek, dús idomokkal rendelkező bort kapunk, amelyben az élénk savak és maradékcukor és az egyébként számszakilag nem alacsony alkohol magas egyensúlyt alakítanak ki. Lédús gyümölcsök, édes citrusok, körte, alma, őszibarack, pici birsalma, édesfűszeres kíséret adják az aromákat, a hordó jelenléte szájban visszafogottabb, a maradékcukornak köszönhetően érzetre off-dry, félszárazhoz közelít a bor. A korty magja puha tapintású, a lecsengésben van még egy minimális szárító hatás, de jó eséllyel ez is a fiatalság számlájára írható. A végeredmény egy gazdag, tartalmas furmint, várhatóan még több év fejlődési pályával a palackban. Valahol a 6 pont teteje és a 7 pont alja környékén oszcillál jelenlegi formájában, én egy rövid érlelést még megszavaznék neki bontás előtt. 6p+/7p- (7450 Ft - pincétől)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3516402532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása