A Borrajongó

Osztrák legendák I. - Eichinger, Gesellmann, Tement

2020. december 23. 06:00 - furmintfan

Íme egy új sorozat első része, amelyben epizódonként néhány boron keresztül Ausztria meghatározó borászatait, borászait igyekszem majd röviden bemutatni. A tervek szerint minden posztban szerepel majd több borvidék és több szőlőfajta, de természetesen elkerülhetetlen, hogy visszatérő szereplőként találkozzunk majd néhány Ausztriára jellemző fajtával. Nem feltétlenül az adott pincék legdrágább borai kerülnek majd terítékre, de próbálok mindig a borászatra jellemző tételt választani.

osztraklegendak1_1.jpg
Az első részben Ausztria egyik első női borászával, Stájerország egy ikonikus pincéjével és egy hosszú múltra visszatekintő burgenlandi borászattal ismerkedünk meg.

birgiteichingergaisbergriesling2017_1.jpgWeingut Eichinger Gaisberg Riesling Erste Lage 2017 Kamptal
Birgit Eichinger Kamptal és egyben Ausztria egyik első számú női borásza, aki a Langenlois-tól keletre található aprócska településen, Strass-ban borászkodik. Az 1992-ben 3,5 hektár szőlővel alapított birtok mára 15 hektárosra nőtt, 4 szőlőfajtával foglalkoznak. Az ültetvények 70%-án grüner veltliner, 20%-án riesling terem, a maradék 10%-on egyenlő arányban osztozik a roter veltliner és a chardonnay. A pincében igyekeznek a lehető legkevesebbet beavatkozni a bor fejlődésébe, inkább csak támogatják a szőlő útját a fajtának és a temőhelynek megfelelő  ízprofil kialakulásában. Birgit Eichinger tagja az ország női borászait tömörítő egyesületének, valamint az ország számos kiváló borászatát tömörítő Österreische Traditionsweingüter-nek (ÖTW) is.
Ez a riesling Kamptal egyik legkiválóbb dűlőjéről érkezik: a Gaisberg dűlő Erste Lage besorolású, a Heiligenstein meghosszabbításában terül el, az Eichinger birtokközpontként szolgáló ház mögött. A bor acéltartályban erjedt és érlelődött, a 7,8 g/l savhoz 6,5g/l maradékcukor társul.
Az illat nem különösebben intenzív, de tiszta, benne fehér húsú gyümölcsök és citrusok, némi virág és zöldfűszer. Szájban intenzívebb és nyitottabb a bor, citrusok, alma, őszibarack, egy kevés sárgabarack és trópusi gyümölcs, finom fűszeresség, a korty végén halvány gyógynövényes és édesfűszeres jegyek. Egyszerre rebbenékenyen könnyed és tartalmas, ez a kettősség izgalmas feszültséget hoz a borba. Elegáns, kecses, a kellően lendületes savak finom tapintásúak, egy kevés maradékcukor is kedvesebbé teszi a kortyot. 7p (9990 Ft - KisBécs)

 

tementsusteiermarkersauvignonblanc2018_1.jpgWeingut Tement Südsteiermarker Sauvignon Blanc 2018 Südsteiermark
A stájer családi birtok jelenleg az egyik legismertebb és legelismertebb borászat a régióban. Josef és Edina Tement 1959-ben alapították meg a birtokot, mindössze két hektárnyi szőlővel, amelyek a ház két oldalán helyezkedtek el. Azóta ez a két dűlő - a Zieregg és a Grassnitzberg - számos ikonbor szülőhelyévé vált. Manfred Tement édesapja korai halála után 1976-ban, mindössze 16 évesen vette át az akkor mindössze néhány hektáros szőlőültetvények kezelését, ma már fiai, Armin és Stefan vezetik a birtokot. 1986-ban Manfred Tement a hasonló gondolkodású környékbeli termelőkkel megkezdett együttműködésével - Gross, Polz, Sattler - lefektette a régió meghatározó egyesületének alapjait, ez az STK - Steirischen Terroir- und Klassikweingüter. Az 1990-es években a birtok nemzetközi hírnévre tett szert, először sauvignon blanc-jaiknak köszönhetően, megteremtve a további növekedés lehetőségét: 1999-ben megépül az új feldolgozó a Zieregg-ben és a dűlő szlovén határ felőli oldalán 2006-ban sauvignon blanc-t telepítenek, ezzel megszületik a Domaine Ciringa. A szőlőültetvények területe ma már 100 hektárra rúg (80 hektár Ausztriában, 20 ha Szlovéniában), 2018-ban az osztrák, 2019-ban a szlovén szőlők is megkapták az organikus művelésről szóló tanúsítványt. A pincészet elsősorban kiváló sauvignon blanc, chardonnay (helyi elnevezéssel: morillon) és gelber muskateller (sárgamuskotály) szőlőivel vívta ki a nemzetközi ismertséget, de számos más fajtával is foglalkoznak, pezsgő, vörösbor, édes bor is készül a birtokon, ahogy verjus és vermut is.
A "birtok sauvignon blanc"-hoz a szőlő a birtok legjobb dűlőiről érkezik: Zieregg, Grassnitzberg, Sernau, Hochkittenberg, Eckberg, Wielitsch, Sulztal, Ottenberg, Kranachberg. A bor acéltartályban erjedt és érlelődött, finomseprőn.
Közepes intenzitású, hűvös illatában fehér húsú gyümölcsök, egres, némi citrus, pici paprika és zöldfűszer elegyedik. Remek savak, finom fanyarság kíséri végig a karcsú, lendületes kortyot. Nem túl koncentrált, de lédús, zamatos, gördülékeny bor. Citrusok, körte, zöldalma, zöld őszibarack, minimális zöld kaliforniai paprika, enyhe krétás érzet jellemzi szájban, a seprőn tartás ad egy kis krémességet is a textúrához, a lecsengés közepes. Természetesen nem várható el tőle az a komplexitás vagy koncentráció, ami a pince komoly dűlős borait jellemzi, de ez a bor is nagyon egyben van és napokig változatlanul formában marad. 6p (6990 Ft - KisBécs)

 

gesellmanncreitzerblaufrankischreserve2015_1.jpgWeingut Gesellmann Creitzer Blaufränkisch Reserve 2015 Mittelburgenland
A Gesellmann család a magyar határ közvetlen közelében, Deutschkreutz (Sopronkeresztúr) településen tevékenykedik. A birtok első írásos említése 1719-ből származik, számos generációra tekint tehát vissza a szőlőművelés és a borkészítés a családban. Az 1980-as években Engelbert Gesellmann úttörőként telepített a borvidéken nemzetközi fajtákat és használt francia barrique hordókat az érleléshez. Ekkoriban készültek a pincészet ikonborainak az Opus Eximium-nak, illetve a Bela Rex-nek az első évjáratai (1988, illetve 1992). A jelenleg 50 hektárnyi ültetvénnyel rendelkező birtok 2015 óta rendelkezik bio-tanúsítvánnyal. Jelenleg Albert és Silvia Gesellmann vezeti a családi pincészetet, amelynek szőlői Deutschkreutz körül találhatóak. Az Ausztriában jellemző kékszőlő fajták (kékfrankos, st. laurent, zweigelt) mellett syrah, pinot noir, merlot, cabernet sauvignon, chardonnay, sauvignon blanc is terem a birtokon, ahol pezsgőt, édes borokat és borpárlatot is készítenek a száraz tételek mellett.
Ehhez a kékfrankos borhoz 42-58 éves bio művelésű tőkékről szüretelték a gyümölcsöt, Deutschkreutz mellől. Kis tölgyfahordóban zajlott az erjedés, majd a bor 17 hónapon át használt barrique hordóban érlelődött.
Meleg hangulatot árasztó, kortalan illatában a meggy szinte minden formája megjelenik, eleinte inkább a friss gyümölcs dominál, majd egyre inkább érett, befőtt formában is feltűnik, végül már meggyes marcipános desszertet is idéz. A gyümölcsös jegyeket finoman meggymagos fanyarság, pici keleti és édesfűszer, némi erdei gyümölcs egészíti ki. Közepes test, lédús korty, vibráló sav, érett tannin, bársonyos textúra jellemzi szájban a bort, minden alkotórész szépen integrált. Ízvilágát is elsősorban a meggyes jegyek, másodsorban erdei gyümölcs és diszkrét fűszeresség - vanília, szegfűszeg, szegfűbors - alakítják, levegőn egyre édeskésebb, érettebb irányba indulnak el a díszítések. Remekül definiált, zamatos és jó szerkezetű kékfrankos, szépen közvetíti a fajta karakterét. 7p (7990 Ft - KisBécs)


A borászatok honlapjai:

https://www.weingut-eichinger.at/en/

https://www.tement.at/en/landing-page.html

https://www.gesellmann.at/en/

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1316329592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.12.24. 08:49:22

Powered by KisBécs? :)

Nem baj egyébként, ha igen, legalább pénzesebb honfitársaink látnak valami alternatívát az atomdrága, és hát ahhoz képest gyakran ... száraz furmintokhoz képest.
Az a Gaisberg nevű dűlő okozta nekem idén a legnagyobb fehérboros élményt, a Schloss Gobelsburg szintén 2017-es évjáratú rajnaijának okán. Az 7-nél is több pont, inkább 8, de sajnos már kifogyott.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2020.12.25. 15:01:23

@Hepci: Powered by my curiosity and wallet. :( :D
Ez a kör most így jött ki, a következőbe valószínűleg csak más kereskedőktől szerzett borok jutnak és én is tartogatok egy Gobelsburg bort a sorozatba. ;)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.12.26. 00:10:25

@furmintfan:
Bocs, valahogy nem éreztem életszerűnek, hogy valaki (rajtam kívül :D) pénzért vesz egyszerre 3 palack 10 rugós labanc bort a KisBécsben.
Mi egyébként beszoptuk az egyiket (Jurtschitsch Heiligenstein 2017 Kamptal). Pont este bontottam - kemény, díszítetlen, csontszáraz és annyira petrolos, hogy megtörténhet az is, hogy kiöntöm.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2020.12.26. 08:21:35

@Hepci: :D Az ünnepi duópakkokból van 2 bor, a Tementet valamikor régebben vettem.
Megfogadtam, hogy a jövőben csökkentem a büdzsét, van itthon elég bor. :)
süti beállítások módosítása