Megjött az őszi 7 borpár is, részben magyar borok, részben külföldiek "párbajoznak", sőt két esetben ugyanannak a fajtának egy magyar és egy külföldi képviselője került egymás mellé.
Kezdésnek jöjjön két rajnai rizling Magyarországról, a Pannonhalmi borvidék kisebb pincéitől.
Cseri Secundus Rajnai Rizling 2019
Édes alma, őszibarack, körte, édes citrusok, minimális benzin színezi az illatot, harmadik nap csatlakozik egy kevés gyógynövény is. A penge savakat a maradékcukor szelidíti meg valamelyest, a korty jól fókuszált, lendületes, zamatos. Édes citrusok, lime, mandarin, őszibarack, almafélék a domináns ízjegyek. Ha külföldi párhuzamot kellene vonnom, leginkább talán Németország és Mosel körül keresgélnék: feszes savak, határozottan érezhető maradékcukor, alacsony alkohol. 6p
Hangyál Pincészet Rajnai Rizling 2019
Friss alma, édes citrusok, fehér virágok, leheletnyi körömlakk tűnik fel illatban. Szájban élénk savakat, picike maradékcukrot, magasabb hőmérsékleten picikét melegítő alkoholt kapunk. Zöldalma, citrusok, mandarin, pici lime, a lencsengében fehér húsú gyümölcsök, almafélék Ha úgy tetszik, inkább az osztrák riesling-vonalat képviseli: érzetre száraz, a maradékcukor nem számottevő, feszes savakra épít, az alkohol aránylag magas, bár hidegen nem tűnik fel. 5p+
A külföldi fehérek képviseletében sauvignon blanc-ok következnek, ezúttal az őshaza Franciaországból, közelebbről a Loire-völgyből.
Villebois Val de Loire Sauvignon Blanc 2019 Loire
Intenzív illata már-már újvilági testvérei szellemét id megidézi: citrusok, bodza, trópusi gyümölcsök, lrett egres, pici zöld paprika. A karcsú, kisportolt testet kifejezetten feszes savak repítik, miközben finom krétás érzet is jelen van a lecsengésig. A savaknak van egy enyhe szárító hatása és némi éle is, hosszan ki is tartanak. Citrusok, lime, citrom, egres, halvány trópusi gyümölcsös érintés és enyhe sósság jelenik meg a bor ízében. 6p
Pascal Jolivet Attitude Sauvignon Blanc 2019 Loire
Hűvösebb, moderáltabb intenzitású illatában fehér őszibarack, citrusok, körte, zöldalma, mandarin, némi virág és gyógynövény. A korty finom szövésű, puha tapintású, minden a helyén van benne, tökéletes balanszban, semmi nem harsog. Ízvilága hűen tükrözi az illatot, halvány sósság és némi grapefruit-os fanyarság csatlakozik még, a korty eleje inkább a gyümölcsös, a második fele inkább a fűszeres-sós jegyekről szól. 6p+
A hűvösebb őszi napokon a rosé-t le lehet cserélni a tartalmasabb, sötétebb sillerekre, ebből a műfajból most két villányi példát állítottam szembe.
Lelovits Tamás Siller 2019
100% cabernet sauvignon. Kezdetben eléggé tompa az illat, majd ahogy nyílik, piros bogyósok, cseresznye, szamóca és eleinte egy kevés kék szőlő jelenik meg benne. A két bor közül ez karcsúbb, puhább érzetű, enyhe cserességét csak a héjon áztatásnak köszönheti (hordóban nem járt). Primőrösebb, direktebb a gyümölcsös karaktere, mint a Sauska-nak, most jobb is inni. 5p-
Sauska Siller 2019
A fele kékfrankos, a többi része merlot, syrah, pinot noir és kadarka. Az érett pitos gyümölcsök - málna, szamóca, gránátalma - mellett virágok és finoman a hordó fűszerei is jelen vannak. Közepesnél könnyedebb, egy rosé-nál teltebb, a kortyban a cserességet ebben a borban érzetre inkább a hordó adja. Szamóca, málna, cseresznye, gránátalma, vérnarancs és némi hordófűszer. Talán érdemes lehet eltenni tavaszig. 4p+
A syrah egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon (is), Szekszárdon is többen foglalkoznak a fajtával. Két borászat "belépő" syrah-ját kóstoltam meg egymás mellett.
Németh János Deviant Syrah 2018
Világosabb szín, gyümölcs-hangsúlyosabb illat: piros bogyósok, vörös áfonya, piros ribizli, cseresznye, szamóca, a háttérben egzotikus virágok, hibiszkusz, pici édesfűszer. A test közepesnél valamivel könnyedebb, az emelkedett alkoholt mégis simán elnyeli, a tannin nem túl sok (csak kis része járt hordóban a bornak), ugyanakkor van egy kis húzása a kortynak, de ez inkább a héjból/kocsányból jön. A korty kerek, lédús, jól kitöltött, visszatérnek az illat piros gyümölcsei, borsos, ribizliszáras, édesfűszeres aláfestéssel. Engem kicsit egy szteroidokon nevelkedett kadarkára emlékeztetett. 6p-
Takler Syrah 2018
Illatában érett szamóca, meggy, pici lila virág, édesfűszerek, pici vanília és capuccino. Az éppen közepes testet lendületes sav, leheletnyi édesség-érzet kíséri, a tannin érett, picit szárít, a korty végén kicsit azért kilóg a fa és az alkohol. Érett meggy, málna, szamóca, édesfűszerek, pici vanília, szegfűbors és capuccino jellemzi az ízvilágot is. Teltebb, tanninosabb, érettebb gyümölcsös karakterű, mint a Németh Janó-féle syrah. 5p+
A második vörösbor párost malbecek alkotják, az egyik tétel Argentínából, a másik - meglepetésre - hazánkból, mégpedig Szekszárdról érkezett.
Mészáros Borház Grandiózus Malbec 2017
Áradó, meglepően buja - mégsem közönséges - illat fogad: keleti fűszerek, pici bors, szegfűbors, szerecsendió, érett piros bogyós és erdei gyümölcsök, szamóca, málna, vörös áfonya. Kóstolva közepes testű, arányos felépítésű bort kapunk, selymes tanninnal, sima, gördülékeny kortylefutással (talán a körtyközép lehetne tömörebb). Az illatához hűen gazdagon gyümölcsös, fűszeres, erőlködésmentes, nagyon jól iható, zamatos bor. 6p
Terrazas de los Andes Altos del Plata Malbec 2017 Mendoza
Érett piros gyümölcsös, meggyes illatába idővel fanyarabb meggymagos vonal is csatlakozik. A közepes testet érett, selymes tannin, pont elegendő mennyiségű (de a szekszárdihoz képest lágyabb érzetű) sav keretezi, a tannin csak picikét szárít. Meggy, piros bogyósok gyümölcsök, kis fanyarság érezhető ízében. Lágyabb érzetű, visszafogottabb, és egysíkúbb, mint a szekszárdi malbec. 6p-
A külföldi vörösbor-duót ezúttal Portugália adta. A Santos & Seixo pincészet több borvidéken is tevékenykedik az országban, élve a lehetőséggel, két különböző régiót képviselő Reserva tételt hasonlítottam össze.
Santos & Seixo Santos da Casa Reserva Vinho Regional Alentejano 2015 Alentejo
45% touriga nacional, 25% alicante bouschet, 20% syrah és 10% cabernet sauvignon, 12 hónapig francia hordóban érlelve. Első nap a hordó uralja az illatot: marcipán, tejcsoki, kókusz, édesfűszerek, a háttérben érett erdei gyümölcsök és szilva. Kicsit, mint egy kókuszgolyó. Másnap visszább húzódnak a fűszerek.Kerek korty, érett, alapvetően bársonyos, enyhén tapadós tannin, emelkedett alkohol, enyhe édesség-érzet jellemzi. Könnyedebb, simább, kiegyensúlyozottabb és jelenleg jobban iható, mint a párja. Érett és rumos meggy, szilvadzsem, érett erdei gyümölcsök mellett fűszerek érkeznek. Az eleinte határozottan édes hatású, kókuszos, marcipános karakter inkább szerecsendiós, étcsokis irányt vesz. Első nap ebben a borban láttam kevesebb potenciált, másnap fordult a kocka: 6p (6p-->6p+)
Santos & Seixo Santos da Casa Douro Reserva 2015 Douro
60% touriga nacional, 20% touriga franca és 20% tinta roriz, 12 hónapig francia hordóban érlelve. Szuperérett gyümölcsök - fekete cseresznye, szeder, szilva, egy kevés málna - viszik a prímet illatban, mögöttük édesfűszerek, pici kókusz, leheletnyi animalitás. Másnap érettebb irányt vesz, enyhe földesség, gázolaj, szerecsendió és rumos meggy tűnik fel. Szájban feszesebb és kicsivel rusztikusabb, mint alentejo-i párja, több a sav és a tannin is, kicsit érdesebb a korty. Érett szeder, rumos szilva és meggy, édesfűszerek, fahéj, szegfűszeg, pici ánizs és enyhe animalitás jellemzi ízét, a lecsengés közepesnél hosszabb. A bontás másnapján kicsit kopik a frissessége. 6p
Az édes boros vonalat két sárgamuskotály képviseli, az egyik Tokajból, a másik Ausztriából, a Fertő-tó partjáról érkezett.
Holdvölgy Exaltation Nyulászó Sárgamuskotály Late Harvest 2016
A vártnál több érettséget és kevesebb muskotályos fajtajelleget hordoz az illat. Alma, almalé, pici dió, enyhe cideres beütés határozza meg először. Idővel folyamatosan alakul és levetkőzi az érett almás-cideres aromákat, felbukkannak a hordófűszerek és a trópusi gyümölcsök: konzerv licsi, ananász, mandarin, majd mangó és egy kis keleti fűszer. A kellően élénk savaknak köszönhetően nem tűnik túl édesnek, a hordó finoman támogatja a gyümölcsöket. Ízben is fáradtabbnak tűnt első nap, aztán a harmadik napig folyamatosan javult, az illathoz hasonlóan egyre inkább a trópusi gyümölcsök vették át az uralmat. 6p
Wenzel Gelber Muskateller Auslese 2016 Burgenland
A minimális csavarzáras fülledtséget gyorsan eldobja, felezett őszibarackbefőtt, ananász, kandírozott citrusok, citrushéj, némi narancsvirág, pici petrol színezi. Meglepően telt és koncentrált anyag, finoman krémes textúrával, a maradékcukrot többnyire szépen ellensúlyozó savval, talán minimális édesség-hangsúllyal. Gazdagon gyümölcsös - töppedt szőlő, licsi, ananász, kandírozott citrusok, édes körte -, finom keleti fűszeres aláfestéssel, kiegyensúlyozott intenzitás és szép hossz mellett. 7p-