A Borrajongó

Rejtőzködő borvidékek: Valencia - Vicente Gandía

2020. november 14. 06:00 - furmintfan

A rejtőzködő borvidékek aktuális része ismét egy spanyol régióról fog szólni, amely azonban nem feltétlenül szerepel a legismertebb spanyol borvidékek között. Valencia Spanyolország harmadik legnagyobb városa, a számos látnivalónak és a tengerparti elhelyezkedésnek köszönhetően közkedvelt idegenforgalmi célpont, és persze a paella őshazája. Valencia egyúttal azonban a városról elnevezett és a környékén elterülő borvidéknek is, és most erről a régióról és legnagyobb pincészetéről lesz szó.

vicentegandiaelmiracle1.jpg

Valencia
Valencia DO tehát az azonos nevű város környékén elterülő, több mint 15000 hektáron elterülő borvidék, a mögötte elterülő, sokkal nagyobb Utiel-Requena DO árnyékában. A borvidék 4 alrégiót modhat magáénak (a szinte hegyvidéki Alto Turia, a terület 60%-át kitevő Valentino, a legdélebben fekvő Clariano, és a desszert- és likőrborokat készítő Moscatel). A tengerszint feletti magasság 250-1100 méter között váltakozik. A talaj az alacsonyabban elterülő részeken inkább üledékes, felfelé haladva homokosabb, a magasabban fekvő területeken meszesebb. Az éghajlat a tengerpart közelében mediterrán, hosszú, forró nyarakkal és rövid, enyhe telekkel. A szárazföld felé haladva inkább enyhe kontinentális klímával találkozunk. A vidéket gyakran sújtja szárazság, ezért a csepegtető öntözés is engedélyezett.
Valencia DO-t sokáig a moscatel borokkal azonosították, de ennél azért többet kínál. A borstílusokat illetően nagy a változatosság, a könnyed, friss fehér és rosé tételektől a testesebb mediterrán vörösekig. A jellemző fehér szőlőfajták a moscatel, a merseguera (helyi fajta, meleg- és szárazságtűrő, de önállóan lapos és unalmas bort ad), a malvasia és a macabeo, kékszőlőből a tempranillo, a garnacha, a garnacha tintorera (alicante bouschet), a monastrell, a bobal, de terjednek a nemzetközi fajták is. A magas fenoltartalmú bobal egyúttal a szomszédos Utiel-Requena régió jellemző fajtája is, piros bogyós gyümölcsös, fűszeres aromájú bort ad.
A modern kori borászatot két nagybirtok, a Vicente Gandía és a Murviedro határozza meg, mellettük a szövetkezetek is fontos szerepet játszanak és tömörítik a szőlőtermesztők nagy részét.

bodegasgandia_42685833_515281328934700_4498498600383799280_n.jpg(A képet a pincészet instagram-oldaláról kölcsönöztem)

Vicente Gandía
A számos nemzetközi elismerést begyűjtő Vicente Gandía a legnagyobb borászat Valenciában. Az 1885-ben alapított birtok összesen 9 DO régióból, 500 hektárról készít bort: Valencia mellett Utiel-Requena, Alicante, Rioja, Ribera del Duero, Rueda, Rias Baixas, Priorat és Cava. 30 millió palackot töltenek meg és 90 országba exportálnak. Számolatlan mennyiségű borcsalád és márkanév fut a pincészet égisze alatt, én most igyekeztem egy különlegeset kiválasztani.
A birtok fennállásának 135. évfordulójára alkották meg az El Miracle borcsaládot, amelyben 3 bor, 1 fehér, 1 rosé, 1 vörös kapott helyet. "A csoda" névre keresztelt bortrió az életben minden nap előforduló csodákra asszociál. A mindennapok és a csoda kettőssége a borokban is megvan - hogy ez mennyire volt szándékos, azt nem tudom -, mert bár a design premium minőséget sugall, a palackok inkább kellemes, de nem túl bonyolult borokat rejtenek, a mindennapi fogyasztás örömére.

Vicente Gandía El Miracle No. 3 2019
Macabeo, moscatel, malvasia és merseguera fajták házasítása. Fehér virágok, jázmin, fehér húsú gyümölcsök és pici ananász színezik a friss illatot. A korty üde, lendületes és könnyed, élénk savakkal operál, ugyanakkor sima felszínű. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, őszibarack, némi trópusi gyümölcsös érintéssel, ananásszal, leheletnyi fűszerrel. Kellemes, de nem emlékezetes fehérbor, medence mellé, kerti partira ideális. 5p (2890 Ft - Vino Castillo)

Vicente Gandía El Miracle No. 5 2019
100% bobal. Behízelgő, édeskés illata tejszínhabbal megöntözött szamócát idéz. Kóstolva is édes piros bogyós gyümölcsök és leginkább a szamóca dominál, tejszínhabos díszítéssel, a finisben egy kevés selyemcukorral. Puha tapintású, könnyed bor, enyhe édesség-érzettel. Populárisra hangolt, jól iható rosé, itthon is meglenne célközönsége, bár magyar mércével mérve drága. 4p+ (2890 Ft - Vino Castillo)

Vicente Gandía El Miracle No. 1 2018
Bobal és cabernet sauvignon házasítása. Eleinte érett sötét gyümölcsös jegyek határozzák meg - szeder, kék áfonya, fekete faeper, kökény -, másnap málnás, meggyes motívumok is csatlakoznak. Első nap inkább a cabernet sauvignon karaktere uralja, utána felzárkózik a bobal is. Közepes test, húsos korty, meleg karakter, egyelőre kicsit harapós, enyhén szárító tannin jellemzi szájban, talán kicsit még simulhat. Kóstolva az illatból már ismert gyümölcsöket egy pici gyógynövény és fűszer egészíti ki. Korrekt kis bisztróvörös, szerintem a sor legjobbja. 5p+ (2890 Ft - Vino Castillo)


Irodalom:

Jancis Robinson, Hugh Johnson: A világ boratlasza

Mészáros Gabriella, Sánta Zoltán: Bortankönyv I.

https://www.decanter.com/wine/wine-regions/spain/regional-profile-valencia-wines-425306/

https://www.vicentegandia.es/en/

https://www.elmiracle.com/en/index.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6916246002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása