A Borrajongó

Nagy somlói pinceátlag - Kreinbacher Nagy-Somlói Cuvée 2019

2020. október 14. 06:00 - furmintfan

A Kreinbacher Birtokról az utóbb években legtöbbször a pezsgőik okán lehet olvasni, de a csendes borokról sem érdemes elfeledkezni. A somlói óriás a Hegy tipikus fajtáiból - juhfark, olaszrizling, furmint, hárslevelű, tramini - általában két kategóriában is készít borokat. A szortimentet az eretnek gondolatként induló syrah, a kistestvér birtokvörös és a rosé egészíti ki, valamint két fehér házasítás, amelyek a fajtaboroknak megfelelően két kategóriában készülnek. A premium mezőnyben az Öreg Tőkék Bora lép pályára, míg az olcsóbb árfekvésben az itt kóstolt Nagy-Somlói indul.
Nem feltétlenül csupán a hagyományosnak mondható somlói fajták alkotják a házasítást, a szőlőfajták és az arányok évről-évre változnak, az olaszrizling és a hárslevelű tekinthető fix pontnak. A 2009-es nagy kedvencem volt, azóta a trendeknek megfelelően sokkal könnyedebb stílus felé ment el a bor.

kreinbachernagysomloicuvee2019.jpg

Kreinbacher Nagy-Somlói Cuvée 2019
49% hárslevelű, 39% olaszrizling, 8% szürkebarát és 4% tramini házasítása, nagyobb részt tartályban, kisebb részt hordóban erjesztve és érlelve, a hárslevelű rész akáchordóban volt 8 hónapon át.
Illatában leginkább a hárslevelű érvényesül őszibarackos, virágos aromáival, cseppnyi mézzel, a háttérben körte, sárga ringló, némi mandula. A közepesnél könnyedebb testet élénk (kissé bárdolatlan) savak támogatják, szájban érezhető egy kis cseresség és rusztikusság, az ínynél is kicsit húz a bor, csak a korty végén érezhető némi krémesség. Ízben is őszibarack, érett alma, sárga ringló, narancs a meghatározó jegyek, egy kevés méz és mandula egészíti a képet, a lecsengésben pici kesernye, halvány sósság. Nincs benne átütő somlói karakter, a két fő fajtát viszont jól megjeleníti, összességében véve korrekt belépő tétel. 5p (1790 Ft - Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1916235466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása