A Borrajongó

Meglepetés 1000 alatt? - Mándli Borház Kőszegi Kékfrankos 2018

2020. október 12. 06:00 - furmintfan

Ismét az őszi akciós borokból választottam ki egyet a "tegnap ittam" rovatba, ezúttal a Lidl aktuális katalógusából. Egy kőszegi kékfrankost pakoltam be pénteken a kosárba, egyrészt, mert Kőszegről emlékezetem szerint egy pince borát sem ittam még, másrészt pedig mert kíváncsi, voltam, mit tudhat a Soproni borvidékről egy bor 1000 Ft alatt, pláne úgy, hogy a borászattal most találkozom először (a címkén szereplő kutyusról pedig végképp nem rendelkezem információval).
Némi internetes kutakodás után, annyit sikerült kiderítenem, hogy a Mándli Borház a Soproni és a Zalai borvidéken is tevékenykedik és az is, hogy nem ma kezdték a szőlőművelést. "A család 1885 óta rendelkezik szőlőterülettel, a jelenlegi borászat alapjait képező területek 1969-től folyamatosan kerültek a Mándli család birtokába. A borászat 1995-ben egy csempeszkopácsi parasztházban kezdte meg intenzívebb fejlődését, előtte a zalabéri szőlőterületükön egy hagyományos földpince és présház adott otthont a borkészítésnek. Később megkezdődött a területek bővítése és felújítása, pincebővítés, technikai korszerűsítés 2006-tól megkezdődött a meglévő szőlőterületek átalakítása, és további területek új fajtákkal történő telepítése."
Szóval, ennyit találtam hirtelen a pincészetről, akikkel mellesleg személyesen a Kőszeg mellett található Cákon lehet találkozni, ezzel a palackkal pedig a Lidl polcain.

mandliborhazkoszegikekfrankos2018.jpg

Mándli Borház Kőszegi Kékfrankos 2018
Bontás után az illat virágos, enyhén édesfűszeres, málnás, meggyes motívumokat idéz. Levegővel érintkezve kicsit veszít a frissességéből, érett meggyes, meggybefőttes irányba megy el. A korty vékony, de nem híg, könnyed, fürge sav és nem túl sok, ám fogós, tapadós érzetű tannin fogja közre. Ízében is a klasszikus meggyes jegyek dominálnak, egy kis meggymagos fanyarsággal, hátul kevés málnával, cseresznyével. A lecsengés közepesnél talán éppen rövidebb és itt érezni a tannin szárító hatását. Csodát nem kell tőle várni, de nekem ez a bor a meglehetősen fogyasztóbarát árért, gyakorlatilag nulla elvárás mellett kellemes meglepetés volt. 4p+ (800 Ft - Lidl)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8016233632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.10.12. 11:50:41

A kőszegi pincékkel nagyon óvatosan kell bánni, de látom, te óvatos voltál.
Egyszer ittam kőszegi bort (Tóth kékfrankos, ha jól emlékszem), írtam is róla, nem szépeket. Utána a tulajdonos hosszasan fenyegetett feljelentéssel, ha nem veszem le a blogról a szerinte becsületsértésnek tekinthető leírást.
Nem vettem le, osztán nem történt semmi - remélhetőleg azóta lejött az illós-keserű-dohos "aromatikáról". :)
süti beállítások módosítása