A Borrajongó

Priorat kóstoló a Vino Castillo-ban

2020. október 09. 06:00 - furmintfan

Priorat (katalánul Priorato) Spanyolország egyik legkülönlegesebb borvidéke, egyben Rioja mellett a másik, amely a legszigorúbb feltételeket támasztó DOCa (katalánul DOQ) státuszt kapott. Nevét az 1194-ben alapított Scala Dei kolostor elöljárójáról, latinul a prior-ról kapta, amelyet a karthauzi szerzetesek emeltek a vidéken. A szőlőtermesztéssel és borkészítéssel is foglalkozó szerzetesek monostorát 1835-ben rombolta le egy megvadult csőcselék, majd röviddel ezután az egyházi földeket is elárverezték. A helyi borászati hagyományok gyökerei azonban sokkal korábbra, egészen az ókori rómaiak idejére nyúlnak vissza. A virágzó borkultúrának a filoxéravész komoly pusztítása vetett véget: előtte kb. 5000 hektárnyi szőlőültetvény volt a borvidéken, de a művelési nehézségek miatt még az 1970-es években alig 600 ha volt betelepítve. Bár a szőlőültetvények területe folyamatosan nő, ma Prioratban még mindig mindössze kb. 1900 hektár szőlő van, ennek megfelelően a teljesen másképp néz ki a birtokszerkezet és a borászatok szortimentje, mint más spanyol borvidékeken, pl. Rioja-ban vagy Ribera del Duero-ban. Prioratban kisebbek a birtokok, alacsonyabb a palackszám, szűkebb a portfólió, itt az öreg tőkék és a high-end borok a hívószavak.
A borvidék különlegessége a llicorella talaj, ami elképesztően palás, tápanyagokban rendkívül szegény, szerves anyag tartalma alig éri el az 1%-ot. Régiótól és dűlőtől függően többféle különböző palát is lehet találni a sziklakeménytől kezdve a kézzel morzsolható fajtákig. A dűlők 100 és 700 méter tengerszint feletti magasság között helyezkednek el a meredek hegyoldalakon. A mély völgyeket a Siurana, Montsant és más folyók vájták ki a könnyen alakítható palás kőzetből.
A borvidéken a kék szőlők aránya több, mint 90%, a régió klasszikus szőlőfajtái a katalán/aragóniai eredetű garnatxa (grenache) és carinena (carignan, helyi néven samsó). Priorat újrafelfedezése során az úttörő pincészetek nem bíztak abban, hogy a pusztán ezekből a fajtákból készült borok hosszas érlelésre alkalmasak lesznek, ezért cabernet sauvignon-t, merlot-t, később pedig syrah-t telepítettek. A kevés fehér szőlő főként garnatxa blanca,  és macabeu, de még pedro ximenez-t is találunk kisebb mennyiségben.
Priorat klasszikus bora az ún. „rancio”, sokáig ez volt az uralkodó borstílus. A túlérett szőlőt leszedték, gyékényen szárították (koncentrálták a cukrot), majd kipréselték, hasonlóan a Jerez és Malaga környékéről ismert PX és moscatel borokhoz. Ezt követően a bort vagy erősítették, vagy nem, majd néhány hónapig a napon tárolták, ezután pedig nem egészen feltöltött hordókban érlelték. A solera rendszer ugyan nem terjedt itt el, de a hordókat sosem ürítették ki teljesen, az újabb bor a régi seprőre került, így akár 100 éves borok is hozzájárultak a rancio borok gazdagságához.

A Vino Castillo kínálatában jelenleg öt pincészet borai közül lehet válogatni, egy pince és egy bor kivételével ezeket néztük meg szépen sorjában. A kóstolási sorrendet felrúgva pincészetenként megyek végig a borokon.

vinocastillopriorat01.jpg

ElixSea
Az ElixSea egy érdekes vállalkozás, pincészetnek a szó hagyományos értelmében nem nevezném. Az alapítók, Borbély Gergő és Mariona Alahyau Peyra búvároktatók a részükre lepalackozott borok egy részét, egy bérelt területen kalodákba zárva lebocsátják 30 méter mélyre, a tengerfenékre és ott érlelik a borokat. A fénytől és zajtól elzárva, állandó hőmérsékleten, a víz nyomása alatt és áramlatainak kitéve gyorsabban fejlődik a bor. A pár által szervezett különleges kóstolókon általában összekóstolják a normál palackokat a víz alatt érleltek üvegekkel, nekünk most csak a tengerből felhozott palackokat volt lehetőségünk megvizsgálni.

vinocastillopriorat04.jpgElixsea SeaStar 2018
100% garnacha, 6 hónapig érlelték a víz alatt. A bor színe aránylag világos, az illata maximum közepesen intenzív, leginkább érett szamóca, piros bogyós gyümölcs uralja. A korty csiszolt, feszes, de sima, puha tapintású savak vezetik, a tannin mennyisége nem számottevő. Kecses, szinte törékeny bor, a koránál valóban érettebbnek (de nem öregnek) tűnik. 6p- (39000 Ft - Vino Castillo)

vinocastillopriorat05.jpgElixsea LegaSea 2017
Garnacha, carinena, cabernet sauvignon és syrah, 6 hónapig érlelték a víz alatt. Az előző bor után sötétebb színű, mélyebb, sokrétűbb illatú, szamócával, erdei gyümölcsökkel, halvány sóssággal. Ez is karcsú, elegáns, de teltebb, gazdagabb bor, érett piros bogyós és erdei gyümölcsök, szamóca, cseresznye, finom fűszeresség és egzotikus virágok aromáival. 6p+ (46000 Ft - Vino Castillo)


Meritxell Pallejá
A 2015-ben induló családi pincészet 5 dűlőben dolgozik Priorat-ban, Gratallops környékén. A pincétől egyelőre a Nita névre keresztelt belépő tétel érhető el a kereskedésben, de várhatóan érkeznek majd a nagytestvérei is (minták már érkeztek belőle, lesz majd azokról is kóstolójegyzet egy Vino Castillo egyveleg keretében).

vinocastillopriorat02.jpgMeritxell Pallejá Nita 2018
45% garnatxa 35% carinena 15% cabernet sauvignon és 5% syrah, acél és cement tartályokban erjedt és érlelődött. Érett piros gyümölcsös, finoman fűszeres illat. Kóstolva energikus, lédús, az éppen közepes testhez idomuló szerkezeti arányokkal rendelkezik, van még egy kis fiatalos fésületlenség benne. Meleg hangulatot áraszt, picit fűt is a végén a szesz, ízében érett piros bogyósok, meggy, halvány fűszeres-sós aláfestés. 6p+ (6900 Ft - Vino Castillo)


Casa Gran del Siurana
A Perelada csoport kötelékébe tartozó Casa Gran del Siurana története 2000-ben indult el. A birtok jelenlegi szőlői egykor az itt monostort építő és a szőlészkedést meghonosító karthauzi szerzetesekhez tartoztak. A két birtoktest területe összesen mintegy 50 hektárra rúg, de jelenleg csak 16,5 hektáron terem szőlő. A pincészet öt bort készít, ebből három megtalálható a Vino Castillo választékában is, ezeket kóstoltuk.

vinocastillopriorat03.jpgCasa Gran Del Siurana GR-174 2018
32% garnatxa, 20% syrah, 20% cabernet sauvignon, 16% samsó (carinena), 6% merlot, 3% Cabernet Franc, 3% ull de llebre (tempranillo) házasítása, 5 hónapig francia hordókban érlelve. Visszafogott illata lassan nyílik, leginkább érett erdei gyümölcsöket, szilvát idéz. Elegáns, finom, puha tapintású bort kapunk, jóleső melegséggel, érett málnás, szilvás, meggyes, finoman fűszeres ízzel. 6p+ (7590 Ft - Vino Castillo)

vinocastillopriorat07.jpgCasa Gran Del Siurana Cruor 2016
60% garnacha, 31% carinena, 9% syrah, 14 hónapig új és használt francia hordókban érlelve. Érett gyümölcsös, enyhén földes illat, kezdődő palackérettség jegyeivel. A test közepes, arányos felépítésű, kicsit lágyabb érzetű a sav. A bor ízében érett meggy, szilva, fűszerek, halvány rumos karakter, kezdődő érettség, amely másnap visszakóstolva még inkább meghatározó. Egy kicsit koravénnek tűnt. 6p (9990 Ft - Vino Castillo)

vinocastillopriorat09.jpgCasa Gran Del Siurana Gran Cruor 2011
90% syrah, 10% garnacha, 16 hónapos érlelés 225 literes új francia hordókban. Szuperérett fekete bogyósok, fekete ribizli- és áfonyadzsem, kis fekete olívából készült tapenád, minimális bőr és enyhe sósság jellemzi az aromatikát. Testes, széles és krémes érzetű a korty, aránylag lágyabb savakkal, emelkedett alkohollal. A lecsengésben az érés jeleként egy kevés kenyérhéj is feltűnik. 7p (24990 Ft - Vino Castillo)


Merum Priorati
A Merum Priorati a cava-kat készítő Pere Ventura-val és a Penedés-ben tevékenykedő Can Bas birtokkal együtt a Pere Ventura csoport tagja. A pincészet a Porrera település melletti három birtoktestről szüretel (az általuk birtokolt 103 ha harmada van beültetve), így minden boruk kvázi "falubor". A Merum Priorati mindhárom bora megvásárolható a Vino Castillo-ban és nem maradhattak ki a kóstolósorból sem.

vinocastillopriorat06.jpgMerum Priorati Inici 2017
Több, mint a fele garnacha, a többi rész carinena, syrah és cabernet sauvignon, 20 éves és fiatalabb tőkék termése, 12 hónapig érlelődött francia tölgyfa hordókban. Mély, gazdag illat, érett erdei gyümölcsök, szeder, fekete bogyósok, enyhe likőrösség, és egy kis körömlakk színezi. Sűrű, enyhén krémes a korty, érett tannin és széles sav fogja közre a legalább közepes testet, az alkohol picikét fűt. Érett erdei és fekete bogyós gyümölcsök, pici gyógynövény és zöldfűszer adják össze az ízképet. 6p+ (8500 Ft - Vino Castillo)

vinocastillopriorat08.jpgMerum Priorati Desti 2017
Több, mint a fele garnacha, a többi rész carinena, syrah és cabernet sauvignon, 20-25 éves tőkékről, 14 hónapig érlelődött francia tölgyfa hordókban. Virágok, keleti fűszerek, érett erdei gyümölcsök, picike édesgyökér elegyedik az aránylag visszafogott illatban. Meleg hangulat, sima felszín, minden szépen besimul a kortyba, az emelkedett alkoholt is simán elbírja, nem nehézkes a bor. Érett erdei gyümölcsök, szeder, málna, gyógynövények, a korty végén pici étcsoki. 7p (13900 Ft - Vino Castillo)

vinocastillopriorat10.jpgMerum Priorati El Cel 2017
Garnacha, syrah, carinena és cabernet sauvignon, 20-110 éves tőkék termése, 18 hónapig érlelődött francia tölgyfa hordókban. Komplex és mély az illat: gazdag fűszeresség, pici egzotikus beütéssel, érett erdei gyümölcsök, kevés kávé, étcsoki és mogyoró, minimális illóval. Egyszerre telt és elegáns, élmentes, kerek a korty, puha felszínnel, mélységgel, gazdagsággal. Érett fekete bogyósok, szeder, szilva, fekete cseresznye, édesfűszerek, kávé és étcsoki elegyednek ízében. Mintha egy halvány, meglepő őszibarackos-mangós aroma is bevillanna illatban és ízben. Szép, izgalmas bor, az est legjobbja volt nálam. 7p+ (29000 Ft - Vino Castillo)


A kóstolón a Vino Castillo vendégeként vettem részt, ezúton is köszönöm a meghívást!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7816224088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása