Ritkán esik meg, hogy egy borászat éppen a szortiment legkomolyabb tételét áldozza be a fejlesztés vagy portfólió-átalakítás oltárán, de a Hernyák Birtok Altberg névre keresztelt tétele ennek a kirívó esetnek egy ékes példája. A családi birtok első saját telepítésű dűlőjéből származó chardonnay-sauvignon blanc házasítása pincészet csúcsbora, de ezt lassan múlt időbe tehetjük. A Hernyák család ugyanis a palackos erjesztésű pezsgőt szánja a szortiment új koronaékszerének, az első évjáratok nem túl rég jelentek meg a piacon, de ezek még csak előfutárai az eredetvédett etyeki pezsgőknek. Éppen Hernyák Tomi állt az élére a palackos érlelésű pezsgőt zászlajára tűző etyeki mozgalomnak, azzal a deklarált céllal, hogy ez legyen a borvidék kitörési pontja, csúcsterméke (az etyeki pezsgőről kicsit bővebben itt írtam).
Ennek érdekében Hernyákék hajlandóak a teljes chardonnay-termésüket (ebből készült eddig az adott évjárat lehetőségei szerint pezsgő, fajtabor és részben az Alterg is) a pezsgőkbe átcsoportosítani , ami azt jelenti, hogy jelen állás szerint az Altberg kikerül a szortimentből.
A tétel a sváb hagyományok miatt kapta az etyeki Öreghegy német nevét: Altberg, termése pedig a rendszerváltást követő idők legendás etyeki borászáról, Báthori Tiborról elnevezett dűlőből származik. Bár a borvidékre jellemző a könnyedebb, gyakran reduktív eljárással készült borstílus, Hernyákék saját bevallásuk szerint szeretik a fajsúlyosabb, tartalmasabb tételeket, ez pedig pont ilyen. Az Altberg vállaltan nem egy laza, könnyen iható bor, hanem egy erősen korlátozott hozamú, későn szüretelt, héjon áztatott szőlőből készült masszívabb, testesebb anyag. A 2015-ös előd a maga 15%-os alkoholtartalmával és határozott túlérettséget is mutató karakterével igazi nehézsúlyú versenyzőként inkább képviselte ezt a vonalat, a 2017-es utód azért elegánsabb, frissebb, könnyedebb.
Hernyák Birtok Altberg 2017
Chardonnay és sauvignon blanc az etyeki Öreghegy Báthori-dűlőjéről. Az illat lassan nyílik, először nehezen szálazható érett gyümölcsösséget közvetít, enyhe trópusi gyümölcsös érintéssel, idővel talán jobban elkülöníthető az érett őszibarack és egy kevés banán. A bor közepesnél testesebb, kellően élénk sav támogatja, a textúra finoman krémes, a hordó szépen integrált. Ízében is érett gyümölcsök vezetnek: sárga húsú őszibarack, alma, egy kevés sárgadinnye, banán, a háttérben mandula, kesudió, édesfűszerek (gyömbér, vanília) és egy kevés grillezett kaliforniai paprika - utóbbiért feltehetően a sauvignon blanc felel. Kompakt, jó koncentrációt mutató anyag, szép intenzitással és arányosan felépülő, masszív szerkezettel.
Az idén forgalomba került Hernyák pezsgőket kóstolva azt kell mondanom, jó helyre kerül majd a chardonnay-termés, de azért kicsit sajnálom, hogy az Altberg-től búcsúznunk kell. Egy klasszikust idézve: "Kár érte! Kiváló ügynök volt!". 6p (4990-5190 Ft - pincétől, Radovin)