A Borrajongó

Kakukktojás - Szent Donát Kopaszhegy Olaszrizling 2018

2020. augusztus 03. 06:00 - furmintfan

Az "Egy hónap Balaton" következő bora afféle kuriózum, még ha első blikkre nem is olyan nagy dolog, hogy a Szent Donát Birtok kihozott egy újabb olaszrizlinget. A Kopaszhegy Olaszrizling azonban tihanyi szőlőből készült és így több szempontból is ritkaságnak számít. Szabélyt erősítő kivétel a tihanyi borok sorában, Tihany amolyan vörösboros (fél)sziget a fehérbor-hangsúlyos Balatonfüred-Csopaki borvidéken, ahol elvétve terem csak fehér szőlő. Kakukktojásnak számít a Szent Donát fehérborai között is, hiszen azok elsősorban a pincészet homokköves és márgás csopaki területeinek terméséből készülnek.
Kovács Tamásék azonban úgy találták, hogy míg a vulkanikus Tihanyi-félsziget nagy hőingású katlanjai kiváló adottsággal rendelkeznek a kékfrankos-termesztéshez, a kráterek Balatonra néző külső oldala alkalmas telt, gazdag fehérborok készítéséhez. Így született meg a 2018-as Kopaszhegy, a Szent Donát első, vulkanikus talajon termett szőlőből palackba zárt olaszrizlingje.

szentdonatkopaszhegyolaszrizling2018.jpg

Szent Donát Kopaszhegy Olaszrizling 2018
Gondolkoztam, mit emelnék ki, ha a pince csopaki olaszrizlingjeivel összehasonlítva meg kellene ragadnom a különbséget. Mivel más 2018-as fehérbort nem kóstoltam a pincétől, így nem könnyű a helyzet, nem tudom biztosan, mit lehetne az évjárat és mit a termőhely számlájára írni és kénytelen vagyok emlékekre hagyatkozni. Amit a korábbi évjáratok csopaki borai alapján le tudtam szűrni: azokban gyakran éreztem különféle zöldfűszeres, növényi jegyeket - zellerszártól a kakukkfűig, zsályáig, bora válogatja - és időnként gyurmát, itt ezeknek nyomát se véltem felfedezni. Másrészt amennyire vissza tudok emlékezni, ez a bor talán egy tömörebb maggal, szikárabb savgerinccel rendelkezik.
A csavarzárat letekerve először fülledtség fogad, némi pörgetés után azonban felszáll a pohárból a "füst", és először határozott mandulás-pisztáciás, enyhén marcipános jegyek veszik át az uralmat, majd kicsit melegedve érkeznek a fehér húsú gyümölcsök, cseppnyi méz és csipet só. A korty jó felépítésű, remek savak vezetik, van egy tömör, szikár magja, ugyanakkor sima felületű, élmentes, legfeljebb közepes testtel. Első nap finom sósság kíséri végig a visszafogott fehér húsú gyümölcsöket, pici érett citrussal, némi mandulával, pisztáciával. Másnapra a sósság válik meghatározóvá, a csonthéjas magvas motívumok és az addig sem éppen harsogó gyümölcsök kicsit háttérbe szorulnak. Markáns, karakteres, de nem éppen behízelgő bor. 6p- (3400-3800 Ft - pincétől, selection.hu, Winelovers webshop)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9416081136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása